Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

PENSII 2024: Românii cu facultate, bani în plus pentru anii de studii superioare. Cum se vor recalcula pensiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PENSII 2024: Românii cu facultate, bani în plus pentru anii de studii superioare. Cum se vor recalcula pensiile

Absolvenții de studii superioare, inclusiv cei cu titluri de masterat sau doctorat, pot fi avantajați atunci când vine vorba de calculul pensiei. Aceste schimbări sunt parte a eforturilor de a aduce mai multă echitate în sistemul de pensii și de a recunoaște contribuția educației superioare și a altor perioade necontributive la economia națională.

Citește și: Pensii 2024 | Pensionarea anticipată fără penalizare pentru cei care au lucrat în medii poluate, eliminată din noua lege a pensiilor

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Mai mulți bani la pensie pentru românii cu studii superioare

Conform noilor prevederi, perioadele de studiu superior vor fi acum recunoscute ca perioade asimilate în calculul pensiei. Astfel, pentru fiecare an de studiu universitar, inclusiv programele de licență și masterat, absolvenții vor beneficia de o majorare a punctajului pentru pensie.

Specific, pentru un program de licență de patru ani, se acordă 0,25 puncte pentru fiecare an, rezultând un punct suplimentar în calculul pensiei, ceea ce se traduce printr-o majorare de aproximativ 81 de lei. Similar, pentru un program de masterat de doi ani, beneficiul este de 0,5 puncte, adică 41 de lei în plus la pensie. Aceste sume se adaugă la calculul final al pensiei, oferind un avantaj semnificativ absolvenților de învățământ superior, potrivit playtech.ro.

Cum se vor recalcula pensiile?

Recalcularea pensiilor, un proces care se află în desfășurare și implică colaborarea între casele de pensii și Ministerul Muncii, vizează aproximativ 3 milioane de români. Această inițiativă urmărește să asigure o distribuire mai echitabilă a pensiilor, luând în considerare atât numărul de ani lucrați cât și salariile încasate de-a lungul carierei profesionale.

Un aspect cheie al recalculării este acordarea de puncte suplimentare pentru perioadele necontributive, cum ar fi studiile superioare, serviciul militar sau perioadele de șomaj. Astfel, reforma pensiilor recunoaște și valorifică contribuția diverselor categorii de angajați la economie și la sistemul de asigurări sociale.

Aceste schimbări marchează o etapă importantă în modernizarea și adaptarea sistemului de pensii la realitățile societății românești contemporane, recunoscând rolul esențial al educației și formării profesionale în dezvoltarea economică și socială a țării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea beneficia de un nou drept: Ce presupune terapia durerii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pacienții asigurați în sistemul de sănătate ar putea beneficia de un nou drept: Ce presupune terapia durerii Pacienții asigurați în sistemul de sănătate se vor bucura de un nou drept – terapia durerii, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat. Deși extrem de supărător, simptomul a fost neglijat până acum pentru că tratamentul bolii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea