Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Partidul Național Liberal se implică în rezovarea problemelor din sistemul de educație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Una dintre problemele existente în sistemul de educație din România din ultimii ani a fost acordarea subvenției de bază pentru școlile particulare şi confesionale de la bugetul de stat, la fel ca și pentru învăţământul preuniversitar obligatoriu de stat.

Adrian SimionPartidul Național Liberal s-a implicat direct în rezolvarea acestei probleme, urmărind constant aplicarea Legii Educației Naționale, iar ca urmare, astăzi legea se aplică și în această privință, deoarece actualul guvern a adoptat în 2 martie o Hotărâre de Guvern în acest sens. În demersurile pe care le-a făcut în perioada 2012 – 2016, Partidul Național Liberal a avut în vedere faptul că, în conformitate cu art. 32 din Constituţia României, tuturor cetățenilor români li se asigură “dreptul la învățătură”, iar Legea Educației Naționale prevede că „statul român asigură cetățenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile şi formele de învățământ fără nicio formă de discriminare”. Parlametarii PNL au avut, de-a lungul ultimilor 4 ani, diverse acțiuni în direcția rezolvării problemei: a fost reclamată la CNCD discriminarea elevilor care învață într-o școală privată sau confesională, a fost susţinut în Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor şi în plenul Parlamentului un proiect de lege pentru a nu proroga termenul de aplicare a legii, s-au purtat discuții cu reprezentanți ai MECȘ etc.

Din fericire demersurile au fost, înt-un final, încununate de succes și astfel au fost elaborate normele metodologice de acordare a costurilor standard per elev/preşcolar, iar finanţarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA prin bugetele locale, pentru toţi preşcolarii şi elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat particular şi confesional. Ca urmare, elevii din județul Alba care studiază în unități de învățământ particulare sau confesionale, alături de cei circa 60.000 de colegi de-ai lor din toată țara, vor fi beneficiari ai acestor prevederi.

Partidul Național Liberal va urmări și în continuare evoluțiile din sistemul de educație și se va implica în mod constant în rezolvarea oricăror probleme din cadrul acestui domeniu.

 

Prof. dr. Adrian SIMION,

Vicepreședinte PNL Alba Iulia,

Președinte al Comisiei Naționale de Educație a TNL

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea