Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Partidul Național Liberal consideră modificarea legilor electorale ca prioritară în această sesiune legislativă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Partidul Național Liberal consideră că modificarea legilor electorale trebuie să fie prioritară pentru întreaga clasă politică din România. Partidele parlamentare trebuie să dea dovadă de maturitate politică astfel încât lucrările Comisiei pentru elaborarea Codului Electoral să fie finalizate în cel mai scurt timp posibil pentru a-l trimite spre dezbatere și adoptare Parlamentului în această primăvară.
comunicat pnlConducerea PNL a stabilit la începutul acestei săptămâni calendarul Codul electoral, pe care le vor susține reprezentanții PNL în Comisia parlamentară. Astfel, pe data de 27 februarie, Legea alegerilor locale trebuie să intre în dezbaterea primei Camere sesizate – Senatul, urmând ca cel mai târziu pe data de 24 martie să intre în dezbaterea Camerei decizionale – Camera Deputaților. Legea alegerilor parlamentare trebuie să intre în Senat pe data de 3 aprilie și pe 5 mai în Camera Deputaților, tocmai pentru a nu tergiversa lucrurile, așa cum speră cei de la PSD să se întâmple.
Dacă noua legislație electorală nu va fi adoptată conform calendarului PNL, amânarea până în toamnă înseamnă că nu vom putea organiza alegeri după noua lege. Conform deciziei Comisiei de la Veneția, legislația este obligatoriu să fie finalizată cu șase luni înainte de scrutin. Codul electoral, dezbătut şi adoptat concomitent cu modificarea Legii partidelor politice şi Legii finanţării partidelor politice, trebuie să fie adoptat în această sesiune parlamentară pentru a putea fi aplicabil la viitoarele alegeri locale și parlamentare din 2016.
Avem nevoie de un Cod electoral complet pentru a nu mai fi necesare modificări de fiecare dată în preajma alegerilor. Anul 2014 ne-a demonstrat încă o dată că legislaţia electorală din România este lipsită de unitate şi coerenţă, determinând dificultăţi în organizarea proceselor electorale şi că adoptarea unui Cod electoral este o urgenţă legislativă pentru eliminarea acestor probleme.
Partidul Național Liberal susține: adoptarea unui sistem mixt pentru alegerea Parlamentului (sistemul german) concomitent cu o reducere importantă a numărului de parlamentari, alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, introducerea unor modalități moderne de vot care să faciliteze exercitarea acestui drept de către românii din afara granițelor țării.

Prof. Adrian SIMION,
Purtător de cuvânt – PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea