Rămâi conectat

Actualitate

Parteneriat istoric la Alba Iulia între 2 Agenții de Dezvoltare Regională din România și Republica Moldova

Bogdan Presecan

Publicat

în

Cooperarea si stabilirea de proiecte comune – sansa Republicii Moldova de integrare in Europa

 In 1 decembrie 2012, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru Romania si Agentia de Dezvoltare Regionala Centru din Republica Moldova au semnat, la Alba Iulia, Acordul de parteneriat destinat stabilirii cadrului comun de cooperare continua si echilibrata, cu o atentie speciala acordata deciziei Republicii Moldova de a se integra in Uniunea Europeana. Parteneriatul a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru Romania si domnul Tudor Mesina, director ADR Centru Republica Moldova, in prezenta reprezentantilor mass media si a expertilor din cele doua institutii. La eveniment au participat domnul Nicolae Mereacre, secretar Consiliu Raional Ialoveni, domnul Ion Dumitrel presedintele Consiliului Judetean Alba si vicepresedinte CDR Centru, precum si domnul Florin Roman, vicepresedinte CJ Alba.

Acest acord de parteneriat isi propune extinderea scopurilor si obiectivelor Uniunii Europene in Europa Centrala si de Est, atat in ceea ce priveste planificarea dezvoltarii cat si in ceea ce priveste punerea lor in practica, avand in vedere ca ambele Agentii de Dezvoltare Regionala partenere impartasesc si exprima utilitatea si importanta cooperarii, a schimbului de experienta si a proiectelor comune.

    „Consideram ca, dupa doisprezece ani de activitate, si dupa ce am reusit sa demonstram ca putem sa atragem importante fonduri europene pentru dezvoltarea regiunii noastre, a venit momentul sa-i sprijinim si pe altii sa reuseasca in domeniul planificarii si programarii resurselor pentru dezvoltare. Dorim si putem sa-i sprijinim pe colegii nostri din Republica Moldova, pentru ca nu avem in comun doar numele, ci si o viziune complexa pentru viitor. Din acest viitor fac parte structurile parteneriale si dezvoltarea de proiecte comune, in beneficiul cetatenilor. Legatura noastra, din punct de vedere institutional, a fost facilitata de Consiliul Judetean Alba, care deja deruleaza un parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni, unde-si are sediul ADR Centru din Republica Moldova. Ca sa sustinem si sa extindem aceasta colaborare, demaram acum un parteneriat pe care il vrem eficient, pentru a-i sprijini pe noii nostri parteneri sa dezvolte proiecte viabile care sa sustina, la un moment dat, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana”, a declarat domnul Simion Cretu dupa ceremonia semnarii Acordului bilateral de Parteneriat.

    ”Obiectivele noastre in cadrul acestui parteneriat sunt bine definite. Trebuie sa ne pregatim in comun, cu sprijinul specialistilor din Romania, pentru utilizarea cu succes a fondurilor europene disponibile prin Programele specifice fiecarei tari. In final, trebuie sa obtinem rezultate care sa asigure dezvoltarea social-economica echilibrata a regiunilor noastre, dar si sa valorificam cat mai bine oportunitatile financiare, institutionale si umane pentru dezvoltare regionala. Avem nevoie de expertiza romaneasca, deoarece exemplele de succes trebuie sa fie urmate, iar greselile pot fi evitate mai usor, daca ai parteneri de incredere. Regiunea Centru din Moldova are resurse si oportunitati, iar cu sprijinul partenerilor nostri, din Romania dar si din alte tari, vom putea sa obtinem si sa utilizam fondurile disponibile in cadrul programelor de sprijin ale Uniunii Europene”, a declarat domnul Tudor Mesina, directorul ADR Centru Republica Moldova.

In principiu, Acordul semnat sambata prevede schimburi de experienta in aria regiunilor de dezvoltare, in scopul dezvoltarii capacitatilor tehnice ale angajatilor celor doua ADR, pentru dezvoltarea si managementul proiectelor, precum si stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora si identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor. Parteneriatul va asigura transferul de cunostinte privind pregatirea pentru aderare la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. In prima faza sunt vizate cooperarea in scopul dezvoltarii si consolidarii legaturilor economice dintre cele doua regiuni, prin organizarea de misiuni economice, evenimente de brokerage in domenii si sectoare economice care prezinta interes pentru ambele regiuni, promovarea schimburilor culturale dintre cele doua regiuni, precum si extinderea cooperarii la nivelul celor doua Consilii de Dezvoltare Regionala.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea