Rămâi conectat

Ştirea zilei

Parteneriat între primării pentru construirea unei Săli Polivalente la Alba Iulia şi realizarea unor proiecte majore în judeţ

Ziarul Unirea

Publicat

în

intalnire primariPrimari, specialişti şi arhitecţi, din mai multe localităţi ale judeţului Alba au răspuns invitaţiei primarului Mircea Hava de a participa la o întâlnire în cadrul căreia s-a discutat modalitatea de asociere şi participare pentru construirea unei săli polivalente.

Horaţiu Josan – Aiud, Adrian Bogdan- Sebeş, Silviu Vinţeler – Ocna Mureş, alături de Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Nicolaie Moldovan – city manager Primăria Alba Iulia, Mihai Pocanschi – ADR Centru, Oltean Virgil – arhitect şef Sebeş, Calin Hedviga – arhitect şef Alba Iulia, Silvia Moldovan – director Direcţia Tehnică Primăria Alba Iulia au format primul grup de lucru în cadrul căruia s-au luat în discuţie teme şi obiective generale în demersul ce anticipează un efort comun pentru o investiţie majoră, precum Sala Polivalentă, în folosul întregului judeţ.

La această întâlnire au mai participat: preşedintele Federaţiei Romane de Volei – Gheorghe Vişan şi reprezentantul VMB Partners – Valentin Miron. Primarii din Blaj, Baia de Arieş, Abrud, Teiuş, Câmpeni, Zlatna şi Cugir nu au putut participa la întâlnirea de astăzi, dar şi-au exprimat acordul de principiu, urmând să se alăture următoarelor întâlniri.

Dezbaterea de azi este una firească şi necesară, iar pentru receptivitate şi interes trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor. Alba Iulia trebuie să se dezvolte în strânsă legătură cu celelalte localităţi ale judeţului. O sală polivalenta făcută de la bun început, cu toate funcţiunile şi fără rabat de la calitate, poate constitui un avantaj pentru întregul judeţ. Noi propunem un parteneriat serios, care să plaseze acest proiect într-o zonă de eligibilitate maximă având în vedere faptul că putem atrage câteva milioane de euro pentru asta. Odată realizată, sala polivalenta trebuie să aibă activitate, să se autofinanţeze nu să aştepte acoperirea costurilor de funcţionare dintr-un buget. Un mecanism ciclic, un calendar de activităţi care să garanteze târguri, evenimente, expoziţii ale mai multor localităţi poate transforma acest proiect în cel mai mare centru polivalent din această zonă a ţării. Mai mult, suntem dispuşi să susţinem proiectele colegilor noştri. Sunt convins că fiecare dintre noi îşi doreşte pentru oraşul lui un lucru de impact, de valoare”, a declarat primarul Mircea Hava.

Dincolo de necesitatea de neevitat a unei decizii politice comune care să susţină un astfel de demers, s-au parcurs informaţiile care se cunosc în prezent despre viitorul POR – Axa 4, Domeniul Major de Intervenţie 4.3. Practic, aceasta viitoare linie de finanţare, integrează principala resursă de bani europeni necesară acestui obiectiv.

sala polivalentaÎn momentul de faţă singurul reper ce justifică posibilitatea de a depune un proiect pentru realizarea unei Săli Polivalente este o prevedere sumară din conţinutul draft al POR, aşa cum a apărut recent în consultare publică. În contextul discuţiilor de azi, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel, s-a lansat şi ideea creării unei asociaţii intercomunitare de dezvoltare a tuturor celor 11 oraşe din judeţ, în vederea scrierii unor proiecte de impact major pentru fiecare localitate, care puse în aplicare contribuie referenţial la dezvoltarea unei comunităţi, dar servesc în egală măsură şi celorlalte oraşe, simultan.

Atât judeţul Alba, cât şi municipiul Alba Iulia îşi elaborează în prezent strategiile de dezvoltare în care aceste proiecte importante vor fi ulterior fezabilizate, analizate din punct de vedere al costurilor şi viabilităţii economice şi depuse spre finanţare.

Primăria Alba Iulia a întreprins o analiză pentru 13 săli polivalente din municipii reşedinţa de judeţ din România, pentru a determina costurile de operare şi veniturile încasate. S-a constatat că toate aceste săli sunt subvenţionate constant şi prezintă doar elementul sportiv ca specific de activitate.

În privinţa sălii care ar putea fi construită la Alba Iulia, s-au luat în calcul şi capacităţi expoziţionale, dar şi funcţiuni artistic-culturale. Totodată s-a invocat necesitatea ca edificiul să fie prevăzut cu cel puţin 5000 de locuri, pentru a putea beneficia de omologare internaţională.

Mircea Hava şi Ion Dumitrel au discutat teme şi idei de proiecte cu posibilitatea de a se materializa în viitoarea alocare financiară europeană. Aceste proiecte vizează obiective din interiorul municipiului realizate în parteneriat: şoseaua ocolitoare din zona de nord-vest a municipiului, de la Pârâul Iovului până la limita cartierului Miceşti cu localitatea Șard; Centrul Cultural situat pe Bastionul “Sfântul Mihail”sau posibilitatea de participare a municipalităţii la asigurarea costurilor de modernizare ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

În acest moment primăria a elaborat un portofoliu de peste 30 de proiecte pentru alocarea bugetară 2014-2020 şi o strategie de susţinere a altor instituţii publice care pot atrage bani europeni în Alba Iulia.

În următoarea întâlnire se va clarifica formă de asociere care să iniţieze punerea în practică a acestor proiecte comune dintre localităţile urbane ale judeţului şi se va redacta un document comun care va fi înaintat ministerului de specialitate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea