Rămâi conectat

Politică Administrație

Parohia Reformată Alba Iulia cere 10.000 de lei de la Consiliul Local pentru ”Zilele Bethlen”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comunitatea reformată din județul Alba pregătește organizarea unei zile memoriale dedicate principelui Gabriel Bethlen, care a domnit acum 400 de ani. Parohia Reformată Alba Iulia solicită Consiliului Local suma de 10.000 de lei – ajutor pentru organizarea evenimentului.

Gabriel Bethlen a fost simbolul renașterii economice transilvănene, o personalitate politică de anvergură, un reformator al pedagogiei transilvănene, un protestant conștient de valoarea multiconfesională și etnică a regiunii în care vremelnic a domnit. Evenimentul este unul marcant pentru viața comunității maghiare, pentru care memoria principelui este și astăzi un element constitutoriu al identității regionale. Prin programul evenimentului Alba Iulia va câștiga în prestanța dovedită ca oraș european, istoric și tolerant în care valorile istorice și calitatea cognitivă îmbină zestrea multietnică a Transilvaniei. În mod cert deruarea evenimentului va impune încă o dată Alba Iulia ca reper turistic atractiv pentru mulți care vor fi prezenți în Cetatea Alba Carolina sau vor auzi de activitățile derulate”, se arată în solicitarea care va fi supusă aprobării consilierilor locali.

Evenimentul va avea loc în 26 octombrie iar programul prezentat de Parohia Reformată Alba Iulia pentru evenimentul ”Zilele Bethlen” este următorul:

ora 9.30 – 10.00 – Expoziție Gy. Syabo Bela și artă contemporană – la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
ora 10.00 – Slujbă ecumenică în Catedrala Romano-Catolică, recital coral al Colegiului Bethlen, evocarea personalității lui Bethlen Gabor, depunere de coroane la placa memorială Bethlen Gaborora 11.30 – Parada porturilor istorice pe traseul Catedrala Sf. Mihail – Piața Cetății – Poarta a III-a (centurioni romani – Alba Iulia, Szombarhelj, îmbrăcăminte medievală, renascentistă – Alba Iulia, husari – Covasna, soldați austrieci călare – Alba Iulia, port popular – Rimetea, Lopadea.
ora 12.30 – Deschiderea programului în Piața Cetății, prezentarea bilingvă a personalității lui Bethlen Gabor, salutul oficialităților, cuvânt de bun venit
ora 13.00 – Program artistic (Collegium Gabrielense – Aiud; Tabulatura – Budapesta; Codex – Miercurea Ciuc; Szazlabu – Sf. Gheorghe; Ansambluri folclorice – Miraslău, Lopadea, Rimetea, Petrisat, Ciumbrud, Unirea).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea