Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Părinții care retrag copiii de la școală riscă amenzi și procese penale: Care sunt sancțiunile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Părinții care retrag copiii de la școală riscă amenzi și procese penale: Care sunt sancțiunile

Ministerul Educației a emis o directivă către inspectoratele școlare, solicitându-le să sesizeze organele de cercetare în cazul retragerii copiilor de la școală de către părinți.

În plus, în România, învățământul la domiciliu nu este recunoscut, iar nerespectarea acestor reguli poate aduce sancțiuni grave.

Un caz exemplar vine din Bihor, unde doi părinți care au decis să-și educe acasă cei patru copii au fost trimiși în judecată și au primit câte 4 luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, conform informațiilor furnizate.

Conform adresei Ministerului Educației, părinții au obligația de a asigura participarea la cursuri a beneficiarului primar minor pe întreaga perioadă a învățământului obligatoriu. În caz contrar, ei risca amenzi consistente, potrivit prevederilor art. 14 din Legea învățământului preuniversitar.

Potrivit Ministerului, nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.

Inspectoratele școlare au fost instruite să ia măsuri în acest sens, inclusiv informarea părinților cu privire la obligațiile lor pentru asigurarea dreptului la educație al copiilor, identificarea cazurilor de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu, colaborarea cu autoritățile locale și sesizarea organelor de cercetare în cazurile necesare.

Citește și: Luni 08 ianuarie, reîncep cursurilor: Calendarul pentru anul școlar 2023-2024

De asemenea, Codul Penal prevede sancțiuni pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu, inclusiv pedepse cu închisoarea între 3 luni și un an sau amenzi, în funcție de circumstanțe.

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Srilankezii din România sărbătoresc Anul Nou pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Muzică și mâncare tradițională Noul An srilankez este sărbătorit de comunitatea de srilankezi din România pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. La eveniment sunt prezenți sute de cetățeni din țara asiatică, care muncesc în România. Muncitorii din Sri Lanka au început […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea