Rămâi conectat

Curier Județean

Palatul Principilor, redeschis special pentru expoziții unice dedicate Centenarului Încoronării: Mantia Regelui Ferdinand I și parfumul Reginei Maria, printre exponate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Palatul Principilor, redeschis special pentru expoziții unice dedicate Centenarului Încoronării: Mantia Regelui Ferdinand I și parfumul Reginei Maria, printre exponate

Lucrările avansate de restaurare ale Palatului Principilor din Cetatea Alba Carolina iau o pauză de câteva zile, pentru a face loc unei expoziții inedite, dedicate Centenarului Încoronării, găzduită de în Sala Mihai Viteazul.

Miile de albaiulieni și turiști care se vor aduna în Cetate au ocazia unică să vadă o uniformă militară ce a aparținut însuși Regelui Ferdinand I, dar și originalul mantiei purtate la parada cortegiului istoric și etnografic din 16 octombrie 1922. Basoreliefuri și tablouri ale Regelui Ferdinand I și ale Reginei Maria, imagini unice cu momente impresionante surprinse tot în 1922, la festivitățile dedicate încoronării de la București și Alba Iulia, completează o expoziție ce nu trebuie ratată de niciun participant la Centenarul Încoronării.

Valoarea istorică pieselor cuprinse în expoziție este una inestimabilă, iar evenimentul este posibil printr-un parteneriat între Primăria Alba Iulia și Ministerul Apărării Naționale, prin Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tot în sala Mihai Viteazul din Palatul Principilor, vizitatorii vor putea vedea parfumul original purtat de Regina Maria, la încoronarea de la Alba Iulia. Parfumul, al cărui producție a fost suspendată în 1938, ca semn de respect la moartea reginei, a fost recreat după 100 de ani de la momentul când o întreagă colecție de cosmetice, Mon Boudoir, a celebrei case pariziene Jean-Francois Houbigant i-a fost dedicată și a avut-o ca imagine pe regina României.

Curajul și nonconformismul suveranei României sunt proverbiale, astfel că e ușor de înțeles faptul că Maria a fost singura regină din istorie care a acceptat să „facă reclamă” unui parfum. De fapt, Maria se regăsea total în notele parfumului, în special în cele de violete- florile sale preferate – și era chiar îndrăgostită de creația celebrului parfumier francez al vremurilor.

Sticluța originală a parfumului Mon Budoir, preferat de Regina Maria și purtat de aceasta inclusiv la festivitățile dedicate Încoronării, poate fi admirată în acest week-end la Palatul Principilor, iar apoi se mută la Muzeul Principia și rămâne la Alba Iulia până la începutul anului 2023, pentru a-i inspira, la propriu, pe vizitatori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Idei de CADOURI pentru Moş Nicolae. Vezi ce daruri poţi alege pentru copilul tău de Sfântul Nicolae 2020

Ziarul Unirea

Publicat

în

Decembrie este luna cadourilor, iar copiii, în mod deosebit, sunt cei care aşteaptă cu sufletul la gură suprizele pe care le vor primi. Moş Nicolae va trece în noaptea de marți spre miercuri pe la copiii cuminţi care şi-au pregătit ghetuţele, însă şi ceilalţi membri ai familiei vor fi răsplătiţi de Moş Nicolae.

Sfântul Nicolae, cel mai cunoscut sfânt al Bisericii Ortodoxe, este sărbătorit pe 6 decembrie. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae, aşa cum mai este cunoscut sfântul în ţara noastră, aduce daruri la copiii care au fost cuminţi şi o nuieluşă pentru cei care au fost neascultători.

Citește și: mesaje de Mos Nicolae

Elit - Gustul Desăvârșit

Copiii cu vârsta între 0-4 ani

Ei bine, nu trebuie să îți faci griji! Copilul este prea mic și sigur nu își va aminti ce i-ai cumpărat de primul 6 decembrie petrecut împreună. În schimb, îi poți face o felicitare în fiecare an, hand made, și să o pui deoparte pentru a i le arăta atunci când va fi mai mare. Așa îi vei arăta că în viață nu contează doar bunurile materiale.

Citește și:  Cadouri de Moș Nicolae pentru iubit. Idei de surprize pentru el

Copiii cu vârsta între 4-7 ani

E vârsta la care copilul se joacă și vrea din ce în ce mai multe jucării. Pe lângă dulciuri, cumpără-i o jucărie. Îi poți oferi jucarii din lemn, cărticele, figurine cu Hello Kitty, seturi de figurine Lego sau plastilină.

Copiii cu vârsta între 7-14 ani

În această perioadă, copilul începe să meargă la școală și să învețe din ce în ce mai multe lucruri noi. Ajută-l! De Moș Nicolae îi poți cumpăra o carte sau un manual la materia la care nu se pricepe. El trebuie să știe valorile impuse de această sărbătoare și că Moș Nicolae oferă cadouri doar copiilor ascultători, care învață bine. Bineînțeles, în ghetuțe mai ai loc și pentru dulciuri și fructe, cutiuţe muzicale, seturi de construcții, avion de jucărie, trenuleţe, trotinete sau role.

Citește și: Cadouri de Moș Nicolae pentru iubită

Copiii cu vârsta între 14-20 ani

Deși după această vârstă nu mai există credință în existența lui Moș Nicolae, poți păstra tradiția. De-acum trebuie să fii atentă la ceea ce își dorește el. Subtil, vorbește cu el și vezi ce ar vrea să își cumpere. Poți opta pentru jocuri video, puzzle sau haine.

Tinerii cu vârsta peste 20 de ani

Îl poți ajuta în cariera pe care și-a ales-o. Cumpără-i un laptop – majoritatea locurilor de muncă din ziua de azi se învârt în jurul tehnologiei. Plătește-i niște cursuri pe care vrea să le urmeze sau orice altceva l-ar putea ajuta să își construiască cariera la care visează. E important să știe că îi ești alături și așa veți păstra tradiția acestei sărbători.

Citește și: mesaje de Sfântul Nicolae

Seara în care vine Moș Nicolae este una sfântă și promovează modestia, credința și ascultarea față de părinți. Nu scoate foarte mulți bani din buzunar, mai ales că vine și Crăciunul, iar atunci va trebui să cumperi alte cadouri.

Spor la cumpărături!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Modernizarea infrastructurii rutiere în satul Obreja: Licitație de peste 1.2 milioane de lei pentru atribuirea lucrărilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modernizarea infrastructurii rutiere în satul Obreja: Licitație de peste 1.2 milioane de lei pentru atribuirea lucrărilor

Primăria Mihalț a inițiat procedura de atribuire prin licitație publică a unor lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere în satul Obreja. Valoarea contractului propus este de 1.287.398,81 de lei, fără TVA.

Se dorește amenajarea corespunzătoare a scurgerii apelor pluviale în localitatea Obreja. Asta prin executarea unor lucrări de betonare a rigolelor și podețelor, construirea și refacerea aleilor pietonale la proprietari și între aceștia. Obiectivul este să fie asigurate condiții normale de acces la proprietățile private, și nu numai, la standardele de siguranțăși confort impuse de normele în vigoare.

Soluția constructivă presupune excavarea pământului și dislocarea rigolelor existente, urmată de așternerea unui strat de balast de 10 centimetri după compactare, betonarea rigolelor aferente părții carosabile în grosime de 10 centimetri, respectiv amenajarea podețelor pentru a facilita accesul la proprietăți, prin îndepărtarea podețelor existente și refacerea acestora cu un strat de balast de 20 de centimetri și turnarea unei plăci de 15 centimetri, armată în dreptul podețului pe o lățime de un metru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este prevăzută, de asemenea, amenajarea trotuarelor din dale de beton cu grosimea de 6 centimetri, așezate pe un pat de nisip de 5 centimetri. Stratul de fundație pentru trotuare va fi de balast cu o grosime de 15 centimetri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| „Cea mai mare pădure din România”: Tinerii din Lunca Mureșului au plantat puieți în diferite locuri din comună

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

FOTO| „Cea mai mare pădure din România”: Tinerii din Lunca Mureșului au plantat puieți în diferite locuri din comună

Asociația Tinerilor Lunca Mureșului s-a implicat în proiectul derulat la nivel național “Plantează în România” inițiat de Asociația „Creștem România împreună”.

Tinerii voluntari din Lunca Mureșului au plantat puieți de salcâm, stejar, frasin, scoruș, în diferite locuri din comună. În acest mod, putem face parte din „Cea mai mare pădure din România”, pădure pe care o plantăm împreună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Implicarea civică este o stare de spirit pe care dorim să o transmitem tinerilor din comuna noastră. Este important să conștientizăm faptul că dacă dorim să se schimbe ceva în bine in jurul nostru, trebuie să începem noi să facem acel “bine”.

“Plantează în România” este o acțiune dedicată naturii. Proiectul își propune rezolvarea unor probleme ale mediului și creșterea gradului de educație de mediu. Scopul acțiunii este de a duce mai departe scânteia unui ”împreună” la nivel comunitar.

Mesajul acțiunii este: „Plantăm pentru că este civic. Plantăm pentru că este necesar. Plantăm pentru că putem! Și vrem să arătăm că împreună suntem o forță”.

Până acum, în cadrul proiectului, au fost plantați peste 45.000 de puieți în mai multe zone din România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea