Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Ovidiu Voișan: În comuna Pianu s-a pus batista pe țambal?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De câțiva ani buni, afacerile ce se-nvârt în jurul primăriilor din România au liniște deplină. Unii tac și fac, alții tac să nu-și facă de lucru, iar prietenii tac să ciugulească și ei câte ceva… Făcute de “ochii soacrei” și uneori doar pe hârtie, lucrările ce țin de domeniul public sunt deseori adevărate “tunuri financiare” date bugetelor locale. Tăcere, tăcere… dar până când? Niciodată n-ai cum să împaci pe toată lumea, oricât de dibaci ai fi.

Așa că… de ceva vreme, tot mai mulți locuitori ai comunei Pianu au început să rupă tăcerea. Și vorba aceea, dacă vorbește tot satul, de ce să nu vorbim și noi? Poate află așa și alți primari din județ: cum și în ce fel se pot manevra anumite lucruri, și odată cu aceștia și cei răspunzători cu respectarea legilor. Presupuse angajări ilegale, incompatibilități și aranjamente: 1. În urma alegerilor din luna iunie 2016, în comuna Pianu a fost ales alt viceprimar. Surpriza neplăcută pricinuită celui în cauză, om de mare nădejde al primarului rămas în funcție, a fost diminuată de o acțiune ingenioasă, discutabilă din punct de vedere legal.

Domnul fost viceprimar, Alion Dumitru, ales doar consilier local, s-a angajat contrar prevederilor legale în cadrul Primăriei Pianu, ca șef ISU. Vorba aceea… ”dacă voi nu mă vreți eu vă vreau”, un ban în plus câștigat… prinde bine. Într-o comună în care multe sunt trecute cu vederea o astfel de nedreptate ar fi durat mult și bine, noroc cu câțiva consilieri locali, mai curajoși, ce au sesizat organele statului. Timp de 17 luni, fostul viceprimar a încasat din banii Primăriei Pianu, bani strânși cu greu din impozitele plătite de pienari, salariul aferent funcției de șef ISU.

În această perioadă (iunie 2016 – decembrie 2017), secretarul comunei Pianu, jurist de meserie, a respins orice reclamație din partea consilierilor locali pe această temă, dându-le asigurări că totul e legal. Astăzi însă e clar, peste 300 de milioane de lei, în bani vechi, au ajuns în mod discutabil în buzunarul fostului viceprimar Alion Dumitru și de dat banii înapoi nu se grăbește nimeni, de parcă la Pianu banii se găsesc pe garduri.

În comuna Pianu, când vine vorba de angajări a celor apropiați… e floare la ureche. Boală lungă netratată, am putea spune. Probabil și “doctorii de la DNA” se vor cruci când vor prelua “pacientul”. 2. În perioada 2008-2016, contabilul primăriei, dl Căruț Mihai, a fost numit MEMBRU în Consiliul de Administrație al Ocolului Silvic Valea Pianului R.A. Legal, pentru exercitarea acestei funcții, trebuia să demisioneze din funcția de contabil-șef al primăriei, dar nici vorbă de așa ceva. Ocolul Silvic Valea Pianului R.A. se află sub supravegherea și controlul Consiliului Local Pianu, organ deliberativ al Primăriei Pianu… Adică noi centrăm, noi dăm cu capul.

Noi administrăm și tot noi ne controlăm… așa-i cel mai sigur că putem face ce ne taie capul fără să vină cineva din exterior să „ne-ntrebe de sănătate”. 3. Centrul de Informare Turistică din comuna Pianu este teoretic deschis, zilnic, între orele 8.00-16.00, așa apare în acte și așa apare și pe internet. Fondurile europene primite pentru realizarea acestui “Centru Turistic” au condiționat din start funcționarea zilnică a acestuia, chiar dacă finuța primarului era șefa… Realitatea din teren e însă alta. În permanență e închis. Închis, închis… dar hârtiile spun alt­ceva.

Raportul de execuție bugetară întocmit la data de 31.10.2017 notează negru pe alb la Capitolul Cheltuieli (secțiunea TURISM), o sumă interesantă de 40.000 lei reprezentând cheltuieli cu salariile și alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare. Ce cheltuieli de întreținere și funcționare pot fi făcute la o locație permanent închisă? Cum poate fi justificat salariul unei persoane ce-și desfășoară activitatea în alt loc decât cel prevăzut? Adică te angajezi ca funcționar în Centrul de informare turistică din Pianu de Jos – COR (4222) și ulterior pui lacătul pe

Centrul de informare turistică și te ocupi cu altceva ? 2 bani/lună chirie pe hectarul de pășune?

Cine nu și-ar dori un astfel de chilipir? Să iei în chirie 427 de hectare cu 2 bani/lună/hectar?!? Asta da afacere! Dai și tu acolo, până-ntr-o 100 de lei pe an pentru-ntreaga suprafață de “400 și” de hectare și iei apoi grosul de la APIA, zeci de mii de euro/an. Cam așa arătau lucrurile, pe la comuna Pianu, în perioada 2006-2014. Primăria comunei Pianu deține 168 ha de pășune în Paltina, 224 ha în Gruișor și 35 ha la Poarta Raiului. În total, 427 de hectare de pășune. Conform Raportului de execuție bugetară din 2014, veniturile din utilizarea tuturor pășunilor comunale sunt în sumă totală de 75 de lei. Aritmetica-i simplă și edificatoare. Pentru fiecare hectar de pășune, Primăria comunei Pianu a încasat, în 2014, până la data (31 octombrie) întocmirii raportului, 17 bani.

Aproximativ 2 bani/lună/hectar!

La ora actuală, pășunile comunei Pianu sunt închiriate de către 3 (trei) asociații agricole din localitate. Chiria ANUALĂ plătită acum de acestea primăriei din Pianu depășește suma de 63.000 euro/an!

8 ani, (între 2006-2014), aceleași pășuni au fost lăsate aproape gratuit cuiva… pe ochi frumoși?

Ovidiu VOIȘAN, consilier local


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Horea a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectul care dorește modernizarea a peste 5 kilometrii de drum. Este vorba despre strada Bisericii și drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca. Aproximativ 4,5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea