Rămâi conectat

Ştirea zilei

Operații de tiroidă cu aparat modern de neuromonitorizare, efectuate la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Medicii chirurgi de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, formați în clinici universitare din Cluj-Napoca, dar și în spitale din Franța și Germania, efectuează operații de tiroidă cu ajutorul unui aparat modern de neuromonitorizare, care reduce semnificativ riscurile intervențiilor chirurgicale. Nu multe servicii de chirurgie din țară au în dotare un asemenea aparat.

Aparatul de neuromonitorizare se folosește în cazul chirurgiei tiroidiene sau paratiroidiene, fiind util pentru medici în majoritatea cazurilor în care operează gușa, dar și când operează pacienți care suferă de boala Basedow sau cancer tiroidian.

Șeful secției de Chirurgie din cadrul SJU Alba Iulia, dr. Flaviu Pițu, a declarat că acest aparat ghidează medicul în timpul operației, fiind util în identificarea și menajarea ”nervilor recurenți”, care reprezintă o mare grijă a chirurgilor în timpul intervențiilor.

”Există un electrod inclus în tubul de intubație, o sondă de stimulare care generează un semnal sonor și un grafic ce ghidează chirurgul în disecție conducând la minimizarea leziunilor nervoase în cursul operațiilor pe tiroidă”, a spus dr. Flaviu Pițu.

Cu ajutorul acestui aparat, care nu se află în dotarea multor spitale din țară, riscurile operatorii în intervențiile pe tiroidă sunt mult mai mici.

Medicii îl folosesc, spre exemplu, când operează gușa, definită ca o mărire în volum a glandei tiroide peste volumul său normal, fiind o patologie larg răspândită la nivelul populației.

”Cauza apariției gușii este de obicei deficitul de iod din alimentație. Un aport adecvat de iod este condiția necesară elaborării hormonilor tiroidieni. Daca aportul de iod este redus și cantitatea de hormoni tiroidieni produși este scăzută, glanda tiroidă reacționează prin creșterea numărului celulelor producătoare de hormoni tiroidieni și implicit prin creșterea în volum a întregii glande”, a mai spus dr. Flaviu Pițu.

Potrivit medicilor, creșterea în volum a glandei poate duce la tulburări de deglutiție (înghițire), senzație de corp străin în gat sau respirație dificilă. Simptomele diferă în funcție de nivelul hormonilor tiroidieni. În cazul unui deficit de hormoni (hipotiroidism), poate apărea creșterea în greutate, căderea parului, constipație, intoleranță la frig, oboseală, încetinirea gândirii (dar și alte simptome), în timp ce în cazul unui exces de hormoni (hipertiroidism) apare neliniște, scădere ponderală, transpirații, palpitații diaree.

Pacienții trebuie să știe că atunci când tratamentul medicamentos eșuează ori în cazul suspiciunii sau descoperirii unui cancer tiroidian este indicată chirurgia tiroidiană.

De cele mai multe ori este indicată extirparea în totalitate a glandei tiroide, acest lucru prevenind o reapariție (recidivă) a gușii. În alte cazuri, când leziunile sunt limitate pe o parte a glandei, se extirpă doar jumătate din glandă (hemitiroidectomie). În acest caz se realizează un examen histopatologic extemporaneu (imediat) pentru a exclude prezența de celule maligne în jumătatea extirpată, în caz contrar fiind necesară lărgirea intervenției la întreaga glanda tiroida.

Durata spitalizării este de 2-3 zile, cicatricea postoperatorie este minimă iar ca medicație postoperatorie, în funcție de nivelul hormonilor tiroidieni, se va indica o tabletă zilnică cu hormoni tiroidieni. Alimentația cu lichide se va relua chiar din ziua operației. Recuperarea și reintegrarea socio-profesională este rapidă, pacienții revenind în câteva zile la regimul normal de viață.

Este necesară o colaborare strânsă între medicul de familie, medicul endocrinolog si medicul chirurg în evaluarea pacienților, în stabilirea diagnosticului, a indicației chirurgicale, a urmăririi, respectiv a controalelor postoperatorii.

Internarea în spital se face cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul endocrinolog.

Secția chirurgie generală are un număr de 60 de paturi, iar anual, în medie, peste 2.500 de pacienți beneficiază de serviciile ei. În prezent, colectivul medical este format din unsprezece medici.

Spectrul de intervenții cuprinde întreaga patologie a chirurgiei viscerale, iar o mare parte din intervenții sunt reprezentate de intervențiile chirurgicale de urgență.

Pe lângă chirurgie generală, din cadrul secției Chirurgie face parte un compartiment de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, un compartiment de chirurgie vasculară și un compartiment de neurochirurgie.

De asemenea, secția oferă condiții de spitalizare moderne, fiind complet renovată în anul 2015. Saloanele au patru paturi, însă există și rezerve, cu un singur pat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea