ONG-uri din SEBEȘ în SCANDALUL POLUĂRII: APM Alba dezinformează, Garda de Mediu nu are echipament, DSP tace! Cine protejează populația?

Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş și Asociaţia PrimaNatura își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care mai multe instituții (APM, DSP, Garda de Mediu), ce au rolul de a veghea la protejarea mediului și sănătății populației din județul Alba, își îndeplinesc obligațiile legale.

1.Agenția pentru Protecția Mediului Alba (APM) a dezinformat opinia publică în legătură cu depășirea concentrației de formaldehidă în municipiul Sebeș, la nivelul anului 2014. În data de 20 ianuarie a.c., APM Alba a remis presei un comunicat în care se afirmă că “în urma monitorizării de către A.P.M. Alba a concentraţiei de formaldehidă, la nivelul anului 2014, nu s-au înregistrat depăşiri a valorii limită prevăzute în STAS 12574/87”.

ELIT

Raportul APM Alba privind starea mediului în județul Alba nr. 8316 /15.10.2014, care poate fi consultat pe pagina online a instituției, contrazice flagrant ceea ce se afirmă în comunicatul de presă al APM. Potrivit acestui raport aferent lunii septembrie 2014, în data de 19.09.2014, în punctul de monitorizare din cartierul Mihail Kogălniceanu din Sebeș, concentrația maximă de formaldehidă a fost depășită semnificativ – 0,029 mg/mc față de concentrația maximă admisibilă în STAS 12574/87 de 0,012 mg/mc.

AMP Alba depasire formaldehida sept 2014 la Sebes

AMP Alba depasire formaldehida sept 2014 la Sebes_grafic

2.Deși municipiul Sebeș este unul dintre cele maai industrializate orașe din România, Garda de Mediu Alba nu deține niciun fel de aparatură pentru a putea măsura emisiile de substanțe toxice.

Întrebare adresată șefului Gărzii de Mediu Alba: Domnule comisar șef, are Garda de Mediu Alba aparatură să măsoare măsurile emisiilor poluante date de autorizația de mediu?

Răspuns: “Nu avem nicio aparatură la momentul de față! Răspunsul la sesizările primite în acest sens se face pe baza buletinului de analiză din data respectivă.”

Cu toate acestea, în ultimii zece ani, Comisariatul Judetean Alba al Gărzii Naționale de Mediu a sancționat compania Kronospan Sebeș pentru savârșirea de contravenții prevazute in legislatia privind protectia mediului cu 12 amenzi în valoare de 866.000 de lei (aproape 200.000 de euro), potrivit instituției.

Răspunsul Comisariatul Judetean Alba al Gărzii Naționale de Mediu:

“Referitor la solicitarea dumneavoastra, formulata in baza Legii nr.54412001 privind liberul acces la informatile de interes public, adresata Ministerului, Apelor si Padurilor inregistrata cu nr.43648113.01.2015, care a fost transmisa spre solutionare Garzii Nationale de Mediu-Comisariatul

General, inregistrata cu nr. 281/GM/15.01.2015 iar ulterior Serviciului Comisariatul Judetean Alba al GNM inregistrata cu nr.71116.01.2015, prin care solicitati informatii privind sanctionarea celor 2 societati care functioneaza pe platforma Kronospan Sebes, in perioada 2004 pana in prezent va comunicarn urmatoarele :

-SC Kronospan Sebes SA a fost sanctionata contraventional pentru savarsirea de contraventii prevazute in legislatia privind protectia mediului, fiind aplicate 10 sanctiuni in valoare de 716.0001ei .

-SC Kronochem Sebes SRL a fost sanctionata contraventional pentru savarsirea de contraventii prevazute in legislatia privind protectia mediului, fiind aplicate 2 sanctiuni in valoare de 160.000 lei.”

3.În ceea ce privește Direcția de Sănătate Publică Alba, așteptăm în continuare lămuriri cu privire la lipsa unui studiu privind impactul asupra sănătății populaței din zona Sebeș, care, conform legii, ar fi trebuit să stea la baza evaluării/ revizuirii/ eliberării unei autorizații integrate de mediu.

 4.Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş și Asociaţia PrimaNatura a strâns deja peste 4600 semnături pentru petiția prin care se cere respectarea dreptului constituțional la un mediu sănătos. ce urmează să fie transmisă președintelui României, Klaus Iohannis.

Reamintim că locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele duminică, 01 februarie, începând cu ora 14.00 în Parcul Primăriei Sebeş, până când autoritățile abilitate vor suspenda activitatea în toate secțiile care emit noxe în atmosferă și SC Kronospan Sebeş SA va reloca toate aceste secții la o distanță cât mai mare față de zone rezidențiale.

Comunicat de presă: Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș; Asociaţia PrimaNatura; Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

petrica 27 ianuarie 2015 at 15:42

nu inteleg ce cauta REGHIN la Sebes in conditiile in care turcii construiesc in Reghin cea mai mare fabrica de formaldehida din tara?! acolo, la Reghin, de ce nu protesteaza??????

ionica 27 ianuarie 2015 at 18:02

Domnule … Petrica. Informeaza-te. Si Reghinul protesteaza. Si cu privire la remarca d-voastra cum ca „”ce cauta Reghinul la Sebes” este o intrebare retorica. Pentru mine cel putin. Pentru dumneavoastra nu. Sa zicem ca aveti o problema. De sanatate, juridica, personala, in fine, sper ca ma intelegeti. In situatia dumneavoastra mai exista o familie, pe care o cunoasteti. Si in mod clar vi se face o nedreptate. Oare nu mergeti sa discutati cu ei si sa faceti impreuna ceva? Sa va ajutati? E un exemplu vag, usor, pueril pe masura intrebarii d-voastre. Oare ati auzit de solidaritate? Oare ati auzit de aceleasi principii, crezuri, dorinte? Ati spus-o ca si cum ati spune ca ce, daca in echipa Romaniei de fotbal nu exista nici un jucator din Sebes, de ce sa merg sa ii sustin? Hello !!!

petrica 28 ianuarie 2015 at 12:32

Hello ,,Ionica”! Crezi ca sebesenii au nevoie de oameni platiti, ca sa-i organizeze la Sebes? Hello ,,Ionica”, de ce nu spui ca aceste ong-uri primesc bani, sponzorizari, mita, spag sau cum vrei sa-i zici , pentru a ne organiza pe noi sebesenii? Hello ,,Ionica”, ia mai lasati-ne in pace pe noi, cei din Sebes, ca ne descurcam si fara voi! Solidaritate pe bani pe care ii cersiti la diversi oameni mai mult sau mai putin, de afaceri!

Nicodim 28 ianuarie 2015 at 12:58

SEBESENII POT SA PROTESTEZE SI FARA ,,COORDONAREA” CELOR DIN ALBA IULIA, REGHIN, ARAD ETC. IA MAI LASATI-NE IN PACE, CA NE DESCURCAM SI FARA VOI! CE VA ADUCE LA SEBES? BANII PE CARE II PRIMITI?!

cristi 28 ianuarie 2015 at 14:43

Nicodim & petrica
Voi habar n-aveti ce inseamna cuvântul VOLUNTARIAT!
Habar n-aveti ce implica faptele unui om solidar cu altul
Nu vedeti NIMIC dincolo de BANI si INTERES! Nu puteti concepe ca un om sa se implice intr-o lupta fara sa fie rasplatit pentru asta…
De aceea voi nu veti putea niciodata face un lucru BUN pentru semenii vostri! Rautatea si invidia pe care o manifestati sunt cauzate de lipsa celui mai elementar BUN SIMT! Nu-l aveti si de aia improscati cu noroi pe cei care se zbat pentru voi, ignorantilor, pentru ca voi si copiii vostri sa respirati un aer curat in Sebes!

Nicodim 28 ianuarie 2015 at 15:18

Ce cauta atunci oamenii din Muntii Apuseni sa strige impotriva Rosia Montana Gold Corporation?! Sa nu ziceti ca si astia au venit neplatiti, de capul lor, intr-un autobuz, foarte bine organizati???!!!! Chiar ne credeti prosti, pe noi sebesenii??? De ce credeti ca s-au retras Matei, Caldare si restul din Sebes?!

Comentariile sunt oprite