Rămâi conectat

Ştirea zilei

ONG-uri din SEBEȘ în SCANDALUL POLUĂRII: APM Alba dezinformează, Garda de Mediu nu are echipament, DSP tace! Cine protejează populația?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş și Asociaţia PrimaNatura își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care mai multe instituții (APM, DSP, Garda de Mediu), ce au rolul de a veghea la protejarea mediului și sănătății populației din județul Alba, își îndeplinesc obligațiile legale.

1.Agenția pentru Protecția Mediului Alba (APM) a dezinformat opinia publică în legătură cu depășirea concentrației de formaldehidă în municipiul Sebeș, la nivelul anului 2014. În data de 20 ianuarie a.c., APM Alba a remis presei un comunicat în care se afirmă că “în urma monitorizării de către A.P.M. Alba a concentraţiei de formaldehidă, la nivelul anului 2014, nu s-au înregistrat depăşiri a valorii limită prevăzute în STAS 12574/87”.

Raportul APM Alba privind starea mediului în județul Alba nr. 8316 /15.10.2014, care poate fi consultat pe pagina online a instituției, contrazice flagrant ceea ce se afirmă în comunicatul de presă al APM. Potrivit acestui raport aferent lunii septembrie 2014, în data de 19.09.2014, în punctul de monitorizare din cartierul Mihail Kogălniceanu din Sebeș, concentrația maximă de formaldehidă a fost depășită semnificativ – 0,029 mg/mc față de concentrația maximă admisibilă în STAS 12574/87 de 0,012 mg/mc.

AMP Alba depasire formaldehida sept 2014 la Sebes

AMP Alba depasire formaldehida sept 2014 la Sebes_grafic

2.Deși municipiul Sebeș este unul dintre cele maai industrializate orașe din România, Garda de Mediu Alba nu deține niciun fel de aparatură pentru a putea măsura emisiile de substanțe toxice.

Întrebare adresată șefului Gărzii de Mediu Alba: Domnule comisar șef, are Garda de Mediu Alba aparatură să măsoare măsurile emisiilor poluante date de autorizația de mediu?

Răspuns: “Nu avem nicio aparatură la momentul de față! Răspunsul la sesizările primite în acest sens se face pe baza buletinului de analiză din data respectivă.”

Cu toate acestea, în ultimii zece ani, Comisariatul Judetean Alba al Gărzii Naționale de Mediu a sancționat compania Kronospan Sebeș pentru savârșirea de contravenții prevazute in legislatia privind protectia mediului cu 12 amenzi în valoare de 866.000 de lei (aproape 200.000 de euro), potrivit instituției.

Răspunsul Comisariatul Judetean Alba al Gărzii Naționale de Mediu:

“Referitor la solicitarea dumneavoastra, formulata in baza Legii nr.54412001 privind liberul acces la informatile de interes public, adresata Ministerului, Apelor si Padurilor inregistrata cu nr.43648113.01.2015, care a fost transmisa spre solutionare Garzii Nationale de Mediu-Comisariatul

General, inregistrata cu nr. 281/GM/15.01.2015 iar ulterior Serviciului Comisariatul Judetean Alba al GNM inregistrata cu nr.71116.01.2015, prin care solicitati informatii privind sanctionarea celor 2 societati care functioneaza pe platforma Kronospan Sebes, in perioada 2004 pana in prezent va comunicarn urmatoarele :

-SC Kronospan Sebes SA a fost sanctionata contraventional pentru savarsirea de contraventii prevazute in legislatia privind protectia mediului, fiind aplicate 10 sanctiuni in valoare de 716.0001ei .

-SC Kronochem Sebes SRL a fost sanctionata contraventional pentru savarsirea de contraventii prevazute in legislatia privind protectia mediului, fiind aplicate 2 sanctiuni in valoare de 160.000 lei.”

3.În ceea ce privește Direcția de Sănătate Publică Alba, așteptăm în continuare lămuriri cu privire la lipsa unui studiu privind impactul asupra sănătății populaței din zona Sebeș, care, conform legii, ar fi trebuit să stea la baza evaluării/ revizuirii/ eliberării unei autorizații integrate de mediu.

 4.Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş și Asociaţia PrimaNatura a strâns deja peste 4600 semnături pentru petiția prin care se cere respectarea dreptului constituțional la un mediu sănătos. ce urmează să fie transmisă președintelui României, Klaus Iohannis.

Reamintim că locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele duminică, 01 februarie, începând cu ora 14.00 în Parcul Primăriei Sebeş, până când autoritățile abilitate vor suspenda activitatea în toate secțiile care emit noxe în atmosferă și SC Kronospan Sebeş SA va reloca toate aceste secții la o distanță cât mai mare față de zone rezidențiale.

Comunicat de presă: Grupul de Iniţiativă Civică Sebeș; Asociaţia PrimaNatura; Asociaţia Iniţiativa Civică Reghin


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea