Rămâi conectat

Ştirea zilei

Omul de afaceri din județul Alba care a anunțat că nu va mai prelungi contractele cu firmele austriece: „E dreptul meu să îmi aleg partenerii și, în 2023, o să îi aleg”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Omul de afaceri din județul Alba care a anunțat că nu va mai prelungi contractele cu firmele austriece: „E dreptul meu să îmi aleg partenerii și, în 2023, o să îi aleg”

Administratorul firmei de mezeluri Elit SRL, Voicu Vușcan, este unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din țară și a explicat pentru Libertatea, faptul că „„e pentru prima oară când reacționez astfel și nu o fac din răzbunare. Noi nu ne răzbunăm, ci cerem să fim considerați parteneri adevărați în UE”.

Postarea omului de afaceri, Voicu Vușcan, a apărut pentru prima data în mediul online pe ziarulunirea.ro.

Citește și: Om de afaceri din Alba: De la 1 ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac

„Dacă nu fiecare român, dar măcar 10% dintre noi va face un mic boicot, să știți că atunci când pierzi 10% din cifra de afaceri nu mai știi pe unde să scoți cămașa. N-am făcut niciodată politică și nu e nimic politic, dar acesta e un moment în care să spunem ce suntem”.

„Nu sunt deloc împotriva multinaționalelor. Vorbesc în calitate de român, de profesionist, de administrator al unei afaceri. Compania pe care o conduc este și ea o multinațională, e deținută de americani, avem aici peste 2.000 de angajați. Dar nici să fim servili nu e în regulă și să acceptăm mofturile guvernului austriac. Că moft e ce fac ei acum”.

„Am văzut, chiar în Libertatea, că a spus cancelarul Austriei că firmele austriece s-au plâns că sunt lezate în România. Cine le-a lezat din guvern, vreodată? Sunt firme serioase, sunt convins de asta, dar acuza asta la adresa noastră nu e în regulă”.

Voicu Vușcan are 43 de ani și este administrator și directorul companiei Elit SRL.

El a scris pe pagina sa de Facebook că, urmare a opoziției Austriei față de aderarea României la Schengen, va întrerupe colaborările cu firme austriece. Contactat de Libertatea, Vușcan a detaliat.

– Domnule Vușcan, cum v-a venit ideea de a nu mai semna cu firmele austriece?

– E dreptul meu să îmi aleg partenerii și, în 2023, o să îi aleg. Unde se poate, desigur, că unele contracte sunt semnate pe mai mulți ani. Dar la asigurări, de pildă, se reînnoiesc de la 1 ianuarie 2023 și pot schimba.

Avem câteva contracte, sunt destul de mari – în domeniul asigurărilor, pentru că nu e vorba numai de carne care se aduce din Austria – carne de porc, de vită, condimente, asigurări, bănci.

– Știți că mesajul poate fi interpretat drept unul de naționalism răzbunător. Cum comentați?

– Eu nu mă pot pronunța cu privire la aderarea României la Schengen, nu fac politică, dar, dacă îndeplinim toate condițiile, de ce nu am fi acolo? Acum câteva zile le îndeplineam și, pe urmă, nu le mai îndeplinim. Iar ce face Austria acum e un moft. Nu au argumente pe cifre, pe rapoartele oficiale ale UE și spun că firmele lor sunt presate. Cum poți să spui acum așa ceva? Ce autoritate le-a presat firmele? Așa că nu e nicio răzbunare, ci ceea ce putem face noi, în calitate de cetățeni.

Eu lucrez la o multinațională americană, conduc aici, sunt oameni serioși, își plătesc toate taxele. Sunt convins că și firmele austriece din România sunt foarte serioase. Dar nu se poate ca guvernul lor să-i trateze astfel pe români. Ați venit aici să faceți afaceri, nu ne-ați făcut un favor.

„Cred că poate fi un moment al reacției”

– Ați mai avut implicări civice publice?

– E prima oară. Și cred că poate fi un moment al reacției. După trei ani de pandemie, război, oamenii s-au săturat și ăsta poate fi un moment. Eu asta simt. Principala problemă a României este că avem politicieni foarte, foarte slab pregătiți. Noi privim așa, de pe margine. Postarea pe care am scris-o pe Facebook e părerea mea, e o reacție personală. Mă doare ca român. Sunt niște dezavantaje economice dacă nu intrăm Schengen, da, ok, dar de fapt frustrarea e mare ca român.

„Dacă politicienii noștri au eșuat, poate că e timpul să facem noi ceva. Fiecare, un gest mic”

– Cum colaborați cu firmele austriece?

– Sunt foarte serioși partenerii austrieci, nu am ce să le reproșez. Oamenii ăia nu au nicio vină, singura vină e că i-au ales pe conducătorii lor care, astăzi, au decis ce au decis sau vor decide. Partenerii mei austrieci sunt foarte serioși, colaborarea a fost extraordinar de bună, dar trebuie luate niște măsuri, care cum poate, chiar dacă majoritatea nu face nimic. Nu am speranța că toți românii vor face ceva, dar dacă 10% fac, va conta enorm. Eu ca român vorbesc.

Sigur că suntem nemulțumiți și de noi, însă România a progresat bine în timp, dacă e să ne uităm de unde am pornit. Cred că momentul acesta mai poate însemna, dacă reacționăm decent și ferm, încă un progres.

Cine este Elit SRL

Elit SRL este unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din țară. În 2021, conform portalului termene.ro, a avut o cifră de afaceri de 637.455.029 de lei, profit de aproximativ 60 de milioane de lei și 1.835 de angajați, având o vechime pe piață de 20 de ani.

Ce a scris pe Facebook

„Dacă se întâmplă ceea ce toată lumea prefigurează, după ziua de astăzi, nu îmi va fi dor de Viena, de schi în Austria, de OMV, Petrom, Omniasig, Raiffeisen, BCR, Pfanner, Atomic, Fischer, Frei Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski. Am fost buni 30 de ani să plătim dobânzi băncilor austriece, să le dăm pe nimic petrol, gaze și păduri, să cheltuim la Parndorf și schi în Austria.

De la 1 ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac. Poate această palmă, pe care o luăm azi, va reuși să ne trezească, și să nu mai fim acel popor de tâmpiți despre care vorbea Petre Țuțea. În Schengen sau în afara lui, pentru majoritatea dintre noi nu contează prea mult, nu ne schimbă viața în niciun fel, dar dacă ne simțim mândri că suntem români, este momentul să întoarcem foaia, și să lovim fiecare dintre noi, cu armele pe care le avem”, a scris Vușcan pe Facebok.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 MARTIE : 455 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 MARTIE : 455 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea