Rămâi conectat

Ştirea zilei

Omul de afaceri din județul Alba care a anunțat că nu va mai prelungi contractele cu firmele austriece: „E dreptul meu să îmi aleg partenerii și, în 2023, o să îi aleg”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Omul de afaceri din județul Alba care a anunțat că nu va mai prelungi contractele cu firmele austriece: „E dreptul meu să îmi aleg partenerii și, în 2023, o să îi aleg”

Administratorul firmei de mezeluri Elit SRL, Voicu Vușcan, este unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din țară și a explicat pentru Libertatea, faptul că „„e pentru prima oară când reacționez astfel și nu o fac din răzbunare. Noi nu ne răzbunăm, ci cerem să fim considerați parteneri adevărați în UE”.

Postarea omului de afaceri, Voicu Vușcan, a apărut pentru prima data în mediul online pe ziarulunirea.ro.

Citește și: Om de afaceri din Alba: De la 1 ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac

Elit - Gustul Desăvârșit

„Dacă nu fiecare român, dar măcar 10% dintre noi va face un mic boicot, să știți că atunci când pierzi 10% din cifra de afaceri nu mai știi pe unde să scoți cămașa. N-am făcut niciodată politică și nu e nimic politic, dar acesta e un moment în care să spunem ce suntem”.

„Nu sunt deloc împotriva multinaționalelor. Vorbesc în calitate de român, de profesionist, de administrator al unei afaceri. Compania pe care o conduc este și ea o multinațională, e deținută de americani, avem aici peste 2.000 de angajați. Dar nici să fim servili nu e în regulă și să acceptăm mofturile guvernului austriac. Că moft e ce fac ei acum”.

„Am văzut, chiar în Libertatea, că a spus cancelarul Austriei că firmele austriece s-au plâns că sunt lezate în România. Cine le-a lezat din guvern, vreodată? Sunt firme serioase, sunt convins de asta, dar acuza asta la adresa noastră nu e în regulă”.

Voicu Vușcan are 43 de ani și este administrator și directorul companiei Elit SRL.

El a scris pe pagina sa de Facebook că, urmare a opoziției Austriei față de aderarea României la Schengen, va întrerupe colaborările cu firme austriece. Contactat de Libertatea, Vușcan a detaliat.

– Domnule Vușcan, cum v-a venit ideea de a nu mai semna cu firmele austriece?

– E dreptul meu să îmi aleg partenerii și, în 2023, o să îi aleg. Unde se poate, desigur, că unele contracte sunt semnate pe mai mulți ani. Dar la asigurări, de pildă, se reînnoiesc de la 1 ianuarie 2023 și pot schimba.

Avem câteva contracte, sunt destul de mari – în domeniul asigurărilor, pentru că nu e vorba numai de carne care se aduce din Austria – carne de porc, de vită, condimente, asigurări, bănci.

– Știți că mesajul poate fi interpretat drept unul de naționalism răzbunător. Cum comentați?

– Eu nu mă pot pronunța cu privire la aderarea României la Schengen, nu fac politică, dar, dacă îndeplinim toate condițiile, de ce nu am fi acolo? Acum câteva zile le îndeplineam și, pe urmă, nu le mai îndeplinim. Iar ce face Austria acum e un moft. Nu au argumente pe cifre, pe rapoartele oficiale ale UE și spun că firmele lor sunt presate. Cum poți să spui acum așa ceva? Ce autoritate le-a presat firmele? Așa că nu e nicio răzbunare, ci ceea ce putem face noi, în calitate de cetățeni.

Eu lucrez la o multinațională americană, conduc aici, sunt oameni serioși, își plătesc toate taxele. Sunt convins că și firmele austriece din România sunt foarte serioase. Dar nu se poate ca guvernul lor să-i trateze astfel pe români. Ați venit aici să faceți afaceri, nu ne-ați făcut un favor.

„Cred că poate fi un moment al reacției”

– Ați mai avut implicări civice publice?

– E prima oară. Și cred că poate fi un moment al reacției. După trei ani de pandemie, război, oamenii s-au săturat și ăsta poate fi un moment. Eu asta simt. Principala problemă a României este că avem politicieni foarte, foarte slab pregătiți. Noi privim așa, de pe margine. Postarea pe care am scris-o pe Facebook e părerea mea, e o reacție personală. Mă doare ca român. Sunt niște dezavantaje economice dacă nu intrăm Schengen, da, ok, dar de fapt frustrarea e mare ca român.

„Dacă politicienii noștri au eșuat, poate că e timpul să facem noi ceva. Fiecare, un gest mic”

– Cum colaborați cu firmele austriece?

– Sunt foarte serioși partenerii austrieci, nu am ce să le reproșez. Oamenii ăia nu au nicio vină, singura vină e că i-au ales pe conducătorii lor care, astăzi, au decis ce au decis sau vor decide. Partenerii mei austrieci sunt foarte serioși, colaborarea a fost extraordinar de bună, dar trebuie luate niște măsuri, care cum poate, chiar dacă majoritatea nu face nimic. Nu am speranța că toți românii vor face ceva, dar dacă 10% fac, va conta enorm. Eu ca român vorbesc.

Sigur că suntem nemulțumiți și de noi, însă România a progresat bine în timp, dacă e să ne uităm de unde am pornit. Cred că momentul acesta mai poate însemna, dacă reacționăm decent și ferm, încă un progres.

Cine este Elit SRL

Elit SRL este unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din țară. În 2021, conform portalului termene.ro, a avut o cifră de afaceri de 637.455.029 de lei, profit de aproximativ 60 de milioane de lei și 1.835 de angajați, având o vechime pe piață de 20 de ani.

Ce a scris pe Facebook

„Dacă se întâmplă ceea ce toată lumea prefigurează, după ziua de astăzi, nu îmi va fi dor de Viena, de schi în Austria, de OMV, Petrom, Omniasig, Raiffeisen, BCR, Pfanner, Atomic, Fischer, Frei Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski. Am fost buni 30 de ani să plătim dobânzi băncilor austriece, să le dăm pe nimic petrol, gaze și păduri, să cheltuim la Parndorf și schi în Austria.

De la 1 ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac. Poate această palmă, pe care o luăm azi, va reuși să ne trezească, și să nu mai fim acel popor de tâmpiți despre care vorbea Petre Țuțea. În Schengen sau în afara lui, pentru majoritatea dintre noi nu contează prea mult, nu ne schimbă viața în niciun fel, dar dacă ne simțim mândri că suntem români, este momentul să întoarcem foaia, și să lovim fiecare dintre noi, cu armele pe care le avem”, a scris Vușcan pe Facebok.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Blaj, municipiu verde: 78.0 % din consumul propriu anual al UAT Blaj acoperit din surse solare

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Blaj, municipiu verde: 78.0 % din consumul propriu anual al UAT Blaj acoperit din surse solare

Primăria Municipiului Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru lucrări, proiectare și executare, în cadrul proiectului „Crearea unei facilități de producție energie electrică din SER pentru consumul propriu al UAT Blaj”. Valoarea totală a investiției este de 4.773.537,56 de lei, fără TVA.

Obiectivul general al investiției este realizarea și punerea în funcțiune a unei instalații noi de producere a energiei electrice din surse solare (centrală bazată pe panouri fotovoltaice).

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezultatul așteptat în urma îndeplinirii obiectivului general al proiectului este realizarea și punerea în funcțiune a unei capacități nou instalate de producere a energiei din surse solar de 995.8 kW.

Un prim obiectiv specific al investiției este producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru consumul propriu al UAT Municipiul BLAJ din județul ALBA. Producția centralei fotovoltaice va fi folosită integral pentru consumul propriu al UAT Municipiul BLAJ.

Producția anuală de energie electrică din surse regenerabile de energie ce va fi realizată ca urmare a implementării prezentei investiții va fi de 1213076.39 kWh/an, în primul an de funcționare ai centralei fotovaltaice.

Un al doilea obiectiv specific al investiției este acoperirea unei părți din consumul propriu anual înregistrat la sediul din BLAJ al beneficiarului UAT BLAJ din producția proprie de energie electrică din surse regenerabile realizată ca urmare a acestei investiții. Ca urmare a realizării acestui obiectiv, se va realiza acoperirea a aproximativ 78.0 % din consumul propriu anual înregistrat la sediul din BLAJ al beneficiarului UAT BLAJ din producția proprie de energie electrică din surse regenerabile realizată ca urmare a acestei investiții.

Un al treilea obiectiv specific este reducerea poluării cauzate de instalațiile aparținând beneficiarului UAT BLAJ. Ca urmare a realizării investiției, se va înregistra o scădere anuală medie estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră de 1048.83 echivalent tone CO2 în primul an de funcționare a centralei fotovaltaice.

Investiția va fi realizată la locatia din municipiul Blaj, strada Gheorghe Baritiu, nr. 42A , jud Alba apartinand UAT Municipiul BLAJ. Terenul pe care se va realiza investiția se află în intravilan, UAT Municipiul Blaj a dobândit dreptul de proprietate asupra terenului prin efectul legii conform celor înscrise în cartea funciară.

Suprafața propusa pentru realizarea investiției este în suprafață de 34500 mp.

Investiția se va realiza pe o parte dintre suprafețele descrise mai sus, pe o suprafață totală de aproximativ 14.500 m2.

Perioada de operare va fi de 25 ani, vor fi folosite panouri fotovoltaice cu o durată de viață de 25 de ani și invertoare cu durată de viață de 20 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Pilonul II de pensii: Moștenitorii pot încasa toți banii după decesul celui care cotizează

Unirea Ziarul

Publicat

în

Noutăți Pilonul II de pensii: Moștenitorii pot încasa toți banii după decesul celui care cotizează

Moștenitorii unei persoane care a cotizat la Pilonul II de pensii pot opta pentru a primi toți banii, cumulat, după decesul acesteia, după modificarea Legii pensiilor private, la finalul anului 2022, prin OUG 174/2022. Conform actului normativ, moștenitorii pot opta dacă primesc direct banii din Pilonul II al persoanei decedate sau în contul lor din Pilonul II.

Citește și: Noutăți PENSII 2023: Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie? • Noua Lege a pensiilor • Stagiu de cotizare la pensie exemplu de calcul

Până la această modificare moștenitorii intrau în posesia banilor cumulați de persoana decedată doar în situația în care nu erau participanți la Pilonul II de pensii, deci nu plăteau contribuții de asigurări sociale în sistemul public.

Plata către participanți sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponibile fie ca plată unică, fie ca plăți eșalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I). În prezent aproape 8 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii private.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023. Ce femei se pot pensiona anul acesta în funcție de vârstă

Banii sunt investiți până la vârsta pensionării sau mai devreme, în caz de invaliditate sau deces. Sumele acumulate la Pilonul II de pensii se moștenesc în situația în care decesul participantului are loc înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie. Automat, moștenitorii direcți dobândesc calitatea de beneficiari.

La finele lui 2022, activele administrate de Pilonul II au atins valoarea de 96,4 miliarde de lei, acesta fiind un record istoric pentru sistem. În aproape 15 ani de activitate, în Pilonul II au fost virate contribuții brute în valoare de 79 de miliarde de lei.

Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat

Diferența dintre activele nete la zi și contribuțiile brute, ajustate cu plățile deja realizate (ieșiri din sistem), reprezintă un câștig în beneficiul participanților de 18,5 miliarde de lei, adică aproape 3,8 miliarde de euro net, fără comisioanele percepute de administratori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un nou cimitir la Alba Iulia, în planurile de viitor ale primarului Gabriel Pleșa: Unde va fi amplasat

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Un nou cimitir la Alba Iulia, în planurile de viitor ale primarului Gabriel Pleșa: Unde va fi amplasat

Invitat la radio Unirea FM, edilul municipiului Alba Iulia a vorbit despre planurile de amenajare a unui nou cimitir municipal.

Noi vom da drumul, după ce vom avea buget, unui nou plan urbanistic zonal pentru un nou cimitir municipal. La această oră, noi mai avem maxim 100 de locuri de veci în cimitirul municipal. Până la sfârșitul anului vor fi necesare noi locuri de veci.

Din informațiile pe care le am, aceeași situație există și în cimitirele parohiale. Mă bucur că este o inițiativă privată oarecum, a Arhiepiscopiei Ortodoxe, care cumpărat teren în zona Bărăbanț și vin acum cu un PUZ prin care să amenajeze un nou cimitir. Nouă ne trebuie un nou cimitir municipal, acela va fi al Arhiepiscopiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am identificat un teren care este neconstruibil, fiind pe firul vechi de apă, după baza sportivă ”Constructorul”, unde dorim și ridicarea sălii polivalente de 3.000 de locuri. Desigur, acolo sunt multe proprietăți private. Va trebui să facem un plan urbanistic zonal și să expropriem în interes public. Acele terenuri oricum nu pot fi vândute pentru construcții, doar în scop agricol și atunci am zis că în acea zonă am putea amenaja noul cimitir, fiind și accesul la utilități la îndemână și accesul se poate face ușor. Nu îmi mai doresc încă un cimitir pe deal, iar acest loc este perfect fiind teren drept, pentru a facilita accesul persoanelor în vârstă.

Finanțarea pentru expropriere va fi făcută din bugetul local. ”, a declarat edilul Gabriel Pleșa, la radio Unirea FM.

foto: ilustrativă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea