Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Omagiu din partea Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” pentru scriitorul Ștefan Dinică: ”De astăzi lumea literară este mai săracă”

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Omagiu din partea Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” pentru scriitorul Ștefan Dinică: ”De astăzi lumea literară este mai săracă”

De astăzi lumea literară este mai săracă prin trecerea în lumea cea fără de dor a scriitorului Ștefan Dinică, membru al Uniunii Scriitorilor din România, jurnalist și publicist de marcă al presei scrise.

Ștefan Dinică s-a născut la 20 august 1940 în comuna Siliştea Gumeşti, judeţul Teleorman. A fost dublu licențiat în filosofie generală și jurnalism al Facultăţii de Filozofie a Universităţii Bucureşti, promoția 1964.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

A debutat în presă în anul 1963 la ziarul „Drum nou” din Braşov. La absolvirea studiilor superioare a fost repartizat la redacția din București a ziarului „Scânteia”, iar din 1968, odată cu înființarea județului Alba, a fost corespondent local al cotidianului central până în anul 1990. A lucrat ca redactor-şef adjunct la ziarul „Ardealul” din Alba Iulia și a fost corespondent zonal la „Curierul Naţional”. În anul 1995 a devenit corespondent special al Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES (actualmente AGERPRES), unde a lucrat vreme de 15 ani. A acceptat numeroase provocări jurnalistice, printre care enumerăm coordonarea în calitate de rector șef al ziarul „Informația de Alba”, a revistei de cultură „Acasă”, a revistei de cultură „Alba Iulia”, ca supliment al revistei „Tribuna” și a revistei săptămânale „West Magazin”. A fost editorialistul cotidianului local „Unirea” până în anul 2010.

Meseria de ziarist s-a împletit armonios cu cea de scriitor, debutând în anul 1986 în proză, cu volumul de proză scurtă „Rude de gradul unu”, după care, încurajat de succesul avut a scris constant romane și povestiri: „Linia de sosire” (1988), „Musafirul” (1989), „Unda de șoc” (1997), „Singur la masa tăcerii” (1998), „Dorna 16” (2005), „Neamuri de la țară” (2008), „Până la iubirea din toamnă” (2009), „Martor la facerea lumii” (2010), „Mișcarea” (2013) „Tinerețea unui visător” (2015).

A fost membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, iar din anul 2000, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara.

Citește și: Jurnalistul și scriitorul Ștefan Dinică a încetat din viață la vârsta de 83 de ani

A fost un colaborator important al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, generații întregi de bibliotecari beneficiind de sfaturi și informații din partea domniei sale. Multe dintre volumele care au văzut lumina tiparului s-au bucurat de evenimente culturale de excepție grație cititorilor care l-au apreciat.

De-a lungul timpului, activitatea sa a fost recompensată cu premii și distincții, dintre care amintim: Premiul festivalului concurs de proză scurtă „Marin Preda” (1984); Premiul pentru proză al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2009); Premiul pentru roman al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2011);Premiul pentru proză al revistei „Acasă” (2012); Premiul pentru roman al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România (2013).

„Scriitorul Ștefan Dinică a fost, pentru viața culturală a județului Alba o prezență discretă dar extrem de importantă. A reușit prin activitatea domniei sale să îmbogățească viața literară a județului nostru, să-i sporească prestigiul și să promoveze corect și echidistant activitatea culturală și nu numai. Plecarea domniei sale este o mare pierderea pe care o vom resimți tot mai pregnant de azi înainte. Familiei îndoliate le transmitem sincere condoleanțe!” – Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Sfaturile transmise de ISU Alba pentru Noaptea de Înviere: Ce trebuie să știi pentru a evita incidentele

Bogdan Ilea

Publicat

în

Sfaturile transmise de ISU Alba pentru Noaptea de Înviere: Ce trebuie să știi pentru a evita incidentele În Noaptea de Înviere, pompierii militari din cadrul ISU Alba vor fii la datorie în apropierea lăcașurilor de cult unde se preconizează un aflux mare de credincioși, pentru a răspunde promp solicitărilor în cazul producerii unor situații de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea