Olguța Vasilescu a găsit ȚAPUL ISPĂȘITOR: Multinanționanelele, vinovate pentru rata şomajului mare în judeţele din Moldova şi sudul ţării

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spune că multinaţionalele, cu ajutor de la stat, s-au poziţionat unde le era mai simplu, respectiv în vestul ţării, de unde accesul este mult mai uşor către Europa iar în sudul şi estul României sunt judeţe unde şomajul depăşeşte pragul de 5%. În Vaslui şi Teleorman, spre exemplu, rata somajului a ajuns la 10% la sfârşitul lunii iulie.

Peste 366.000 de şomeri erau în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) la sfârşitul lunii iulie. Iar 80% dintre aceştia sunt fără studii, cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Vaslui, Telorman, Galați, Buzău și Mehedinți sunt primele cinci județe unde rata șomajului este cea mai mare.

Iar ministrul Muncii a găsit explicația: multinaționalele și-au construit fabrici aproape de autostrăzi și au ignorat zona Moldovei.

„Ce am mai constatat în momentul în care ne-am uitat pe datele statistice: sunt județe cu zero la sută șomaj, în special cele care se află pe granița de vest a României, din cauza faptului că cele mai multe firme care au venit în România, multinaționale, multe dintre ele având parte și de un ajutor de stat, s-au așezat acolo unde era mai simplu să-și transporte marfa în UE, adică mai aproape de rețeaua de autostrăzi a UE. În schimb, sunt foarte multe județe din Romania, unde șomajul este peste 5%, mă refer la partea de est, zona Moldovei și câteva județe din sudul Romaniei”, a declarat Lia Olguţă Vasilescu, în cadrul unui forum pe tema crizei forței de muncă organizat de Intact Media.

Despre zona Moldovei, șefa celui mai mare dezvoltator de spații logistice și industriale spunea recent că o componentă importantă pentru afacerile companiilor este infrastructura.

„Infrastructura este absolut necesară pentru afacerile noastre, dar şi ale clienţilor noştri. Cu siguranţă această zonă va exploda în momentul în care va fi conectată cu restul Europei”, a declarat recent, Ana Dumitrache, directorul general al CTP România.

Moldova este singura regiune istorică a României care nu are autostrăzi. Fostul ministrul al Transporturilor, Răzvan Cuc, declara în iulie că până la finele acestui an vor fi demarate licitaţiile pentru construcţia a 800 de km de drumuri, printre care şi tronsonul care ar urma să lege Iaşiul de Tîrgu Mureş. Primele studii de fezabilitate pentru autostrada care ar trebui să lege Moldova de Transilvania au fost realizate în urmă cu zece ani.

Chiar şi fără autostradă, sunt antreprenori români care cred că în judeţul Iaşi vor apărea 20.000 de noi locuri de muncă în următorii cinci ani. Bogdan Toporaş Piţigoi, proprietarul Tester Grup, cu afaceri în domeniile auto şi imobiliare, estimează că aceste noi locuri de muncă vor şi în industrie şi IT.

În ciuda faptului că Moldova a rămas în urmă din cauza lipsei autostrăzilor, Bogdan Piţigoi este încrezător că se reduce decalajul faţă de restul regiunilor. „Decalajul este mai mic faţă de acum 100 de ani. Zona de nord-est a fost subdezvoltată dintotdeauna, din cauza aşezării în afara arcului carpatic. Era mai greu să treci munţii cu calul”, explică Piţigoi.

Sursa: economica.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

mike 29 noiembrie 2017 at 4:42

Doamna Olguta te intreb –unde sunt intreprinderile din Iasi(NICOLINA), Roman( LAMINORUL) –fabricile textile din Suceava -si multe altele — – care asimilau mina de lucru din Moldova??? Nu cumva partidul dumitale – comunist a asistat la distrugerea lor ?? Iar acum plingeti ca –multinationalele au construit in zona vestica a tarii –pai si normal fiindca sunt –destepti –e mai aproape de casa lor — Va intreb pe voi din conducere — inafara de darimat tara ,va pricepeti si la altceva decit a da vina pe altii?

ilie dela scularie 29 noiembrie 2017 at 8:28

Nesimtita, gastile de hotzi sunt la butoane de 28 de ani, timp in care in loc sa construiasca autostrazi au furat bani.
Nu-mi vine sa cred cata cretinatate zace intr-un politruc incompetent. Acolo la pesedeu parca o lovit Dumnezeu si i-a adunat pe toti!
Cum sa spui ma asa ceva, adica multinationalele trebuiau sa faca SI autostrazi!? Pai bai comunistoida, nimeni, dar NIMENI de pe planeta asta nu iti da nimic gratis si pe NEMUNCITE!
Jucati-va voi, jucati-va ca daca pleaca multinationalele pensionarii si asistatii sociali o sa va friga la foc mic si o sa va manance in loc de pomeni!

Costin Stefan 1 decembrie 2017 at 19:45

i (Drac- nea și Larguta mincinoasa) au taiat( si inghetat) din pensii doar la militari , politisti ( adevarati nu locali) pompieri ,multi amarati cu pensii de mizerie de panâ la 1400 lei cu minciuna ca pensiile militare sunt speciale ca ale primarilor magistratilor si sparlamentarilor hoti .Apoi au marit tot la sparlamentari magistrati, consilieri si primari.Daca o intrebi pe Larguta la tv sa numeaca mcar unsingur militar cu pensie mare o da la intors dand exemplu de magistrati ’’uitand’’ de mafia. politica cu venituri grase…

Comentariile sunt oprite