Rămâi conectat

Ştirea zilei

O nouă tranșă de la FMI

Publicat

în

A sosit iat şi ziua moţiunii. Astzi, în Parlamentul României, începând cu ora 11.00, va fi dezbtut moţiunea de cenzur depus de ctre principalele partide din cadrul Opoziţiei, respectiv PSD+PC şi PNL pentru cderea guvernului actual condus de premierul Emil Boc. Problema mare pentru forţele de opoziţie este c, deşi şi-au pregtit împreun cu sindicatele un sprijin de circa 80.000 de oameni care vor manifesta astzi în strad (unele voci din cadrul coaliţiei aflate la putere susţinând c o bun parte dintre aceştia ar fi membri de partid mobilizaţi de PSD), şansele de a trece moţiunea sunt destul de reduse. Asta deoarece, conform unei strategii puse la cale de ctre conducerile partidelor aflate la putere (PDL, UDMR, UNPR) parlamentarii coaliţiei de guvernare doar vor asista în Parlament la dezbaterea moţiunii de cenzur, îns nu vor vota. Ca urmare, numai dac se va produce vreo „defecţiune” serioas, ceea ce pare puţin probabil, moţiunea de cenzur va avea efectul scontat, respectiv cderea Guvernului Boc.

În paralel cu aceast acţiune politic ce ţine capul de afiş al ultimelor sptmâni, la Bucureşti se afl de mai multe zile misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), care face o nou evaluare a situaţiei economice a ţrii noastre în perspectiva eliberrii unei noi tranşe de împrumut. Delegaţia FMI a avut deja mai multe întâlniri cu reprezentanţii Guvernului, ai Bncii Naţionale, precum şi ai patronatelor şi sindicatelor. Deşi indicatorii macroeconomici pentru trimestrul al treilea „arat bine” şi ca atare evaluarea ar trebui s se încheie într-o not optimist, recenta decizie a Parlamentului privind reducerea la 5 la sut a TVA pentru alimentele de baz şi neimpozitarea pensiilor pân la 2000 de lei arunc înc o umbr de nelinişte asupra finalizrii negocierilor, chiar dac, aşa dup cum declara Jeffrey Franks, şeful misiunii, „preşedintele Traian Bsescu m-a asigurat c va lua msurile necesare în aceast privinţ în momentul când aceast lege îi va fi transmis spre promulgare”. Una peste alta, deşi în urm cu câteva zile se discuta de posibilitatea ca Guvernul s solicite FMI mrirea deficitului bugetar pentru anul viitor, pentru a putea reduce cota unic la 12 la sut şi contribuţiile sociale pe salarii la 41 la sut, se pare c aceast solicitare nu a fost agreat de reprezentanţii Fondului. Astfel, dup întâlnirea cu reprezentanţii patronatelor care au prezentat şi ei aceste propuneri, şeful misiunii FMI în România a declarat c „ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, stabilit la 4,4 la sut din PIB, nu va fi modificat”. PIB-ul pentru anul viitor este estimat la 544,4 miliarde de lei (129,3 miliarde de euro), deficitul agreat fiind de 24 de miliarde de lei (5,7 miliarde de euro). Din analizele realizate pân în prezent rezult c indicatorii macroeconomici privind România pe care s-a bazat FMI în 2009 şi 2010 au cam fost depşiţi de realitate, existând semne de întrebare şi asupra indicatorilor prognozaţi pentru anul viitor. Fondul se aşteapt la o creştere economic de 1,5 la sut în 2011, îns oamenii de afaceri sunt sceptici în aceast privinţ.

Dup toate aceste evaluri şi negocieri, potrivit lui Jeffrey Franks, pân la sfârşitul anului, România ar putea primi o nou tranş de la FMI, bani care vor intra în rezerva BNR. Noua tranş are o valoare de 870 de milioane de euro. De altfel, dup discuţiile avute cu reprezentanţii BNR, şeful misiunii FMI a felicitat conducerea acesteia „pentru modul cum a reacţionat la provocrile actuale externe şi interne”, şi a declarat c „poziţia valutar a BNR este una puternic la ora actual”. Rezervele BNR se situau la 32,579 miliarde de euro la 30 septembrie a.c. Cât în ce priveşte un nou acord al României cu FMI, acesta se pare c se va încheia la începutul anului viitor îns va fi unul de tip preventiv, care va include o linie de credit la dispoziţia ţrii noastre doar în cazul unor „şocuri externe”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tinu MATEŞ

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare