Rămâi conectat

Actualitate

O nouă subvenție pentru fermierii români, în lucru la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sprijin pentru exploatațiile unde cresc porci din rasele Bazna și Mangalița

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O nouă subvenție pentru fermierii români se află în lucru la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Este, de fapt, un întreg program menit să sprijine crescătorii de animale care au investit în exploatații unde cresc porci din rasele Bazna și Mangalița.

Anunțul despre introducerea acestei noi subvenții a fost făcut recent la Târgul Agralim de la Iași de către secretarul de stat Sorin Roșu-Mareș. ”Vom mai continua cu programul pentru lână, sprijinirea creșterii porcilor din rasa Mangalița și Bazna, rase autohtone. Și sunt și alte programe. Apă gratis pentru irigații care este cel mai mare program de infrastructură pe care îl dezvoltă în momentul de față în România. Și nu este ușor dar este necesar!”, a punctat oficialul de la MADR în cadrul Târgului Agralim 2017 de la Lețcani, județul Iași.

Noutatea comunicată tot de la MADR, printr-un comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro, este că Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a întâlnit luni, 6 noiembrie 2017, cu reprezentanți ai crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița.

Alături de ministru, la întâlnire s-a aflat directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, dr. Ing. Iacob Lelior, precum și experți din cadrul Direcției Generale Politici Agricole, cât și reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. În cadrul ședinței a fost prezentat un program de dezvoltare a raselor de suine românești prin creștere și multiplicare în regim tradițional – Bazna și Mangalița.

Cu această ocazie, crescătorii de suine i-au prezentat ministrului Petre Daea situațiile cu efectivele de porci de Bazna și Mangalița pentru a avea o imagine de ansamblu și a putea construi programul pornind de la date concrete. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va realiza în perioada următoare un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal în vederea implementării acestui program.

Programul este inițiat de către Agenția Națională pentru Zootehnie și se adresează fermelor de subzistență cu un efectiv de la minim 5 capete la 20 de capete și își propune dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate în conservare (Bazna și Mangalița), creșterea și multiplicarea grăsunilor în regim tradițional, realizarea unui ansamblu de exploatații specifice.

Un rol important în implementarea acestui program îl are Agenția Națională pentru Zootehnie care identifică producătorul, îl înregistrează în program, asigură livrarea grăsunilor, monitorizează activitatea, stabilește contractul cadru de livrare dintre producător și procesator, asigură încheierea contractului de achiziții de purcei.

Programul are ca scop creșterea efectivelor de scroafe de reproducție aflate în crescătorii de rase autohtone, Bazna și Mangalița, precum și creșterea producției de carne de porc din rasele menționate. Totodată, se dorește asigurarea necesarului de carne provenit de la aceste rase pentru sectorul de procesare.

Sursa: agrointel.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea