Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Numai poetul…” la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Astăzi, 14 ianuarie, de la ora 11.00, în sala de lectură a Colegiului Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, se vor derula o serie de activităţi dedicate omagierii poetului Mihai Eminescu, în cadrul proiectului cultural-educativ „Numai poetul…”, ne-a informat Daniela Filimon, purtătorul de cuvânt al liceului militar condus de col. Marcel Domşa. Proiectul a fost elaborat de Catedra de limba română, formată din prof. Teodora Dăncilă, Cosmina Mircea şi Marinela Marincaş, în colaborare cu biblioteca şcolară, şi are ca scop stimularea şi valorificarea interesului elevilor faţă de literatură şi opera lui Eminescu, promovarea creaţiei eminesciene, reconsiderarea valorilor culturale naţionale, promovarea talentelor şi dezvoltarea gustului estetic. Cu acest prilej vor avea loc următoarele momente cultural-artistice: „Dor de poezie” – recitare din lirica eminesciană şi din lirica românească dedicată poetului; impresii de lectură; „Interviu cu un geniu” – colaj liric; semnificaţii poetice – prezentare de referate; lirica eminesciană în traduceri (engleză, franceză, italiană); poezia eminesciană în interpretarea marilor actori – Ion Caramitru (audiţie); lirica eminesciană prin ochii adolescenţilor – prezentarea creaţiilor plastice; moment muzical – versuri eminesciene în transpunere muzicală. (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Schimbări pe piața muncii din România: Ce joburi riscă să dispară

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Schimbări pe piața muncii din România: Ce joburi riscă să dispară

Există meserii pentru care angajările se vor diminua drastic şi, uşor, uşor vor dispărea. Vorbim de joburi precum cel de secretară, agent call center, poştaş, casier sau operator date. Vorbim, în general de meserii care pot fi automatizate sau pentru care se pot găsi alternative digitale mult mai ieftine.

În acelaşi timp, potrivit sondajelor, peste 58% dintre români vor să-şi schimbe jobul în 2023. Mai mult, vorbim de o creştere accelerată a celor care vor să facă reconversie profesională.

Elit - Gustul Desăvârșit

Românii se îndreaptă spre antreprenoriat sau IT, marketing sau HR, potrivit sondajului publicat de Centrul de Carieră.

Sunt interesante şi nişte exemple de români care vor să se reprofileze – de la fotbalist la IT-ist sau de la preoţie la specialist în HR.

Meserii care riscă să dispară

– secretară

– agent call center

– poştaş

– casier sau operator date

Românii vor să-şi schimbe job-ul în 2023

– 58% se gândesc la schimbarea locului de muncă

– 55% se gândesc la reconversie profesională

Ocupaţii preferate de români în 2023

– antreprenor

– IT-ist

– specialist marketing sau HR

Cele mai interesante intenţii de reconversie profesională

– fotbalist -> IT-ist

– preot -> specialist HR

sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Care sunt românii care pot beneficia lunar de voucherele pentru creșă: Cât valorează un astfel de tichet

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Care sunt românii care pot beneficia lunar de voucherele pentru creșă: Cât valorează un astfel de tichet

Tichetele de creșă pot fi acordate salariaților, pentru diverse cheltuieli ce țin de îngrijirea copilului, și se acordă lunar, în baza unei documentații stabilite prin lege și detaliate la nivel de angajator, nesupuse contribuțiilor sociale obligatorii.

Conform Ordinului Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMSS) 1.306/2022, din octombrie 2022 și până în martie 2023, valoarea unui tichet de creșă va fi de 570 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul trecut, în luna octombrie, valoarea unui astfel tichet de creșă a crescut cu 50 de lei, majorare ce se va aplica cel puțin până în aprilie 2023, când ar putea să înregistreze o altă creștere. Astfel, tichetele de creșă au ajuns la valoarea de 570 de lei.

„Art. 1. – Pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 570 lei.

Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 și martie 2023”, potrivit ordinului de ministru.

Cine poate beneficia de tichete de creșă și cum trebuie folosite?

Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului și pot fi folosite doar pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul, indiferent că sunt instituții de stat sau private.

Mai mult, acestea pot fi folosite inclusiv pentru plata bonelor, care lucrează cu forme legale și care au un contract încheiat cu emitentul de tichete de creșă.

Tichetele de creșă, alături și de celelalte bilete de valoare (tichete de masă, cadou, culturale sau vouchere de vacanță), se vor emite doar pe card, începând de luna viitoare. Celelalte, pe hârtie, care au fost emise înainte de 1 februarie 2023, rămân valabile până la data expirării înscrisă pe ele.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Consilierii PNL Alba Iulia resping categoric creșterea tarifelor la apă și canal

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Consilierii PNL Alba Iulia resping categoric creșterea tarifelor la apă și canal

Chiar în aceste zile, consilierii locali de la primăriile din tot județul Alba sunt chemați să aprobe, prin vot, strategia ce fundamentează, pentru următorii 5 ani, tarifele la apă și canal. Conform actualelor legi, aceste tarife se stabilesc la un minim impus de ANRSC, în baza unei formule ce ține cont de standardul de suportabilitate per gospodărie. Cu alte cuvinte, nivelul investițiilor ce urmează a fi realizate în apă și canal trebuie să țină cont de cât din acest cost poate fi recuperat și suportat de locuitori, ca beneficiari ai acestor servicii absolut fundamentale.

Cu toate că, în ultimii 5 ani, nivelul investițiilor realizate, direct sau prin cofinanțarea de proiecte europene, de Societatea Apa CTTA a fost unul foarte ridicat, prin comparație cu alte județe, nu există motive ca aceste tarife să crească. În urma unei analize făcută cu reprezentanții societății de apă și cu conducerea Asociației Intercomunitare Apa Alba, a rezultat că furnizorul de servicii își poate susține obiectivele investiționale și întreaga activitate la nivelul tarifelor practicate în prezent.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin urmare, vom solicita, prin intermediul colegilor noștri parlamentari, ca anumite modificări legislative, esențiale pentru creșterea autonomiei locale în stabilirea acestor tarife, să fie făcute. Este inadmisibil ca stabilirea valorilor să fie condiționată de o instituție, precum ANRSC, peste deciziile și situațiile cu care se confruntă fiecare operator în parte. Este absolut normal ca această decizie să aparțină celor care pot face distincție între necesitate și scopul gol de conținut de a ne alinia unei legi doar pentru că ea există, încălcând principiul autonomiei locale.

Mai mult, consilierii locali PNL atrag atenția primarului Gabriel Pleșa că scoaterea de pe ordinea de zi, din ședința de Consiliu Local, poate avea ca efect aprobarea tacită a modului prin care aceste tarife vor crește. Solicităm ca aceste propuneri să fie prezentate consilierilor locali pentru ca ele să poată fi respinse prin vot. Alba Iulia poate și trebuie să decidă asupra acestui aspect!

Marius Hategan
Președinte PNL Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea