Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Noutăți pensii: Se schimbă vârsta de pensionare. Se va egaliza vârsta de pensionare între femei și bărbați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noutăți pensii: Se schimbă vârsta de pensionare. Se va egaliza vârsta de pensionare între femei și bărbați

Noul proiect de lege al pensiilor ar putea aduce modificări în ceea ce privește vârsta de pensionare, conform Antena3 CNN.

Citește și: O nouă lege a pensiilor din ianuarie 2024. Majorarea pensiilor diferențiat: Pensiile mici indexate cu un procent mai mare

Coaliția a luat în calul trei scenarii pentru noua lege a pensiilor.

Prima metodă de calcul, care are în vedere atât contribuția la asigurările sociale, cât și vechimea în muncă este preferată.

Bărbații care s-au pensionat înainte de 2015 și au un stagiu de cotizare de peste 35 de ani vor fi primii care vor avea de câștigat, spun specialiștii.

La fel și femeile care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani.

În schimb, nu vor avea de câștigat persoanele pensionate anterior anului 2001 pentru că acele persoane, în general, au avut stagiu de cotizare de 25 de ani și de 30 de ani la bărbați.

Citește și: Pensii 2023: Data la care intră pensiile pe card în luna octombrie. Noile tichete conțin și ajutoarele financiare pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei

Se schimbă vârsta de pensionare

Proiectul de lege, așa cum este prevăzut în jalon prevede egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 54 de ani, eșalonat până în anul 2035.

În prezent atingerea vârstei standard de pensionare la femei, de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030.

Această variantă are în vedere egalizarea vârstelor standard de pensionare dintre femei și bărbați proporționat cu evoluția speranței de viață. În acest sens, CNPP a elaborat o serie de scenarii care urmează să fie discutate la nivel tehnic cu Comisia Europeană.

De asemenea, ambele variante descrise prevăd prelungirea vieții profesionale.

Citește și: Vouchere sociale 2023: Pensionarii cu pensii până la 1.700 de lei, AMENZI de 6.500 de lei dacă încalcă anumite reguli. Cardul poate fi BLOCAT și pot pierde privilegiul financiar

Întrucât calculul dreptului de pensie va fi influențat și de numărul de ani realizați peste un anumit stagiu de cotizare, acesta poate fi un factor care va determina prelungirea vieții profesionale, chiar și până la 70 de ani, la opțiunea persoanelor, condiționată de acordul angajatorilor.

Nu avem în vedere prevederi care să vizeze pensionare femeilor cu mai mulți copii, mai devreme de 6 ani (cum există în Legea nr. 127/2019) sau alte reduceri din vârsta standard de pensionare.

Propunem reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile cu mai mulți copii, astfel:

– cu 1 an pentru 3 copii
– cu 2 ani pentru 4 sau mai mulți copii

Persoanele asigurate se pot pensiona cu 5 ani mai devreme la limita de vârstă dacă au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel putin 5 ani de stagiu de cotizare.

Se menține posibilitatea pensionării anticipate cu 5 ani mai devreme și a persoanelor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare, cu o penalizare maximă de 24%.

O persoană poate ieși la pensie anticipată doar cu condiția îndeplinirii unui stagiu de cotizare contributiv.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea