Rămâi conectat

Actualitate

Noul Cod fiscal: Persoanele Fizice Autorizate și cele care obțin venituri din activități independente vor fi taxate diferit

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În momentul de faţă, PFA şi cei care obţin venituri din activităţi independente plătesc actualele cote individuale de contribuţii sociale (10,5%) şi de sănătate (5,5%), după care se aplică impozitul pe venit de 16%. Procentele se aplică la venitul realizat. În cazul veniturilor din drepturile de autor, venitul impozabil se ponderează cu o cotă de deducere de 40%

În vechiul proiect de modificare a Codului Fiscal se stipula că PFA sau cei care obţin venituri din activităţi independente au posibilitatea de a nu plăti cotele de contribuţie dacă sunt şi salariaţi, întrucât se plătesc deja contribuţiile aferente venitului din salarii.

Ordonanţa 79, prin care se modifică de la 1 ianuarie Codul Fiscal, şi care a fost deja publicată în Monitorul Oficial, nu mai conţine această prevedere, iar cei cei care obţin venituri din activităţi independente sau sunt şi PFA, dar au şi contract de muncă, vor plăti contribuţiile şi pentru veniturile obţinute în afara salariului, a explicat pentru Economioca.net consultantul fiscal Adrian Benţa.

Ce se schimbă

Dacă, acum, o PFA (de exemplu) care nu avea şi venituri din salarii plăteşte cotele de mai sus, de la 1 ianuarie va plăti mai mult decât dublu: 25 % CAS şi 10% sănătate, după care impozit pe venit de 10%, redus de la 16%. Un avantaj ar putea fi faptul că, de la 1 ianuarie, aceste contribuţii se pot plăti doar la nivelul salariului minim brut pe economie (va fi crescut la 1.900 de lei, de la 1.450 de lei) şi nu la venitul minim realizat. Deci, cine obţine venituri consistente sub această formă ar putea fi avantajat.

Dezavantajul major apare la cei care au şi contract de muncă, în urma căruia încasează salariu, dar sunt şi PFA, sau încasează şi alte venituri, din activităţi independente, drepturi de autor, etc.

Ei vor plăti de la 1 ianuarie contribuţiile mărite (25% şi 10%), apoi impozitul pe venit de 10%, cu menţunea că baza de calcul este tot salariul minim.

Acum, această ultimă categorie plăteşte doar cota individuală de asigurare la Sănătate (5,5%) şi nu plăteşte deloc CAS (pensii), pentru că acea contribuţie se plăteşte din salariu. Impozitul pe venit este de 16%, iar contribuţiile se plătesc la nivelul venitului realizat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea