Noua lege a salarizării bugetarilor va avea doar 5 clase de salarizare

Paul Voicu - Primar 2020

Ministrul Muncii, Rovana Plumb a declarat că viitoarea lege a salarizării în sistemul public va conţine doar cinci clase de salarizare, spre deosebire de cele 111 care există în prezent, în legea în vigoare.

Ministrul a spus că speră ca legea să fie adoptată până la sfârşitul anului, subliniind faptul că este necesară restrângerea claselor de salarizare întrucât actuala structură prin care se plătesc salariile bugetarilor este foarte stufoasă, fiind numeroase şi cazurile în care mai multe clase de salarizare se întrepătrund la calcularea salariului aceleiaşi persoane. Cele 5 clase de salarizare vor ţine seama de studiile fiecărei persoane.

ELIT

Criteriul studiilor va fi unul foarte important pentru a repara anomaliile din aparatul de stat care îi nedreptăţeşte pe cei care s-au ţinut de carte. În prezent, absolvenţii de studii superioare intră în sistem ca debutanţi, cu un salariu egal cu cel al unui absolvent de şcoală primară. Rovana Plumb a precizat că, la Ministerul Muncii, s-a conturat deja o viziune despre cum va arăta viitoarea lege a salarizării, însă aceasta va fi prezentată partenerilor sociali doar după definitivarea ei.

Până atunci, Ministerul Muncii şi partenerii sociali au căzut de acord că trebuie corectate o serie de anomalii. Spre exemplu, sunt asistenţi, medici şi asistente medicale, profesori, educatori cu salarii sub salariul mediu pe economie, de 1.600 de lei.

Mihail David - 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

Așa zis-a Burebista 19 martie 2015 at 11:29

Poza pusă la articol îmi inspiră foarte bine cele 5 (cinci) clase de salarizare:

1. Clasa a V-a – șpăgar debutant (așa cum sunt noile SRL-uri SRL-D) fără experiență, proaspăt intrat în sistem și care trebuie introdus în noul mediu de lucru (ucenic);
2. Clasa a VI-a – șpăgar în devenire la care tocmai ce i-a dat puful la mustața lui de spăgar (calfă);
3. Clasa a III-a – șpăgar instruit care are aspirații la un trai pese medie, își face planuri la mașină, probabil și la prima casă (meșter);
4. Clasa a II-a – șpăgar șef care instruiește pe debutanți și verifică pe cei în devenire dacă s-au supus omertei, stăpân peste tot ce mișcă, nu mai trăiește de mult din salarul de bugetar, deja a terminat creditul și la a doua casă, a doua mașină la amantă, etc., candidat la șefia partidului (meșter șef);
5 Clasa I – șpăgar iremediabil – sforar șef în partid, aspiră la președinția României ca să învețe tot poporul că doar cu șpaga se trăiește bine, doar câțiva inițiați în taina transpartinică a șpăgii vor avea această clasă selectă, fiind în același timp șeful caracatiței; nu poate fi arestat de proprii subalterni care-l salută cu „împărate” (președinte șpăgar).

Mulțumesc autorului articolului pentru poza inspirată.

alo melitia 19 martie 2015 at 14:59

orice rahahaht cu musca lui, orice intreprindere de stat cu politrucul ei- si cum are ”scoala” la ID, va avea salar baban si tupeu pe masura

MARIA 20 martie 2015 at 8:10

Sper ca aceasta noua lege a salarizarii sa se faca in sfirsit oarecum dreptate.
Deoarece eu am studii superioare si nu sunt platita cu acestea deoarece postul meu nu prevede acest lucru.
Eu am absolvit studiile superioare in vederea perfectionarii mele si nu sunt platita , ca si cum le-am absolvit degeaba.

Așa zis-a Burebista 20 martie 2015 at 8:31

Dacă organigrama prevede cerința pentru postul ocupat să fie de studii medii nu văd cum peste noapte să se schimbe organigrama. Solicitați șefului în ce bază să schimbe organigrama. Fiind instituție de stat numai organul central de la București schimbă organigrama. Asta e pentru cei care nu au pile. Dacă sunteți în partidul de la putere nici nu trebuie să faceți vreo propunere că organigrama e schimbată instantaneu și aveți salarul dublat. Ba chiar vă puteți angaja neamurile ca și debutanți cu salar dublu față de cel cu 30 ani vechime. Nu contează că bugetul nu cuprinde așa ceva. Totul se poate dacă sunteți în partidul care trebuie. Celorlalți li se taie salarul că nu sunt bani la buget și șefului i se mărește salarul. Ați priceput?

maria trepadusi 22 martie 2015 at 15:59

In învățământ dupa 30 de ani de vechime ai 1600

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...