Rămâi conectat

Actualitate

Noi vouchere sociale în 2023: Care este categoria de români care va primi încă un ajutor de la stat anul ce vine

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noi vouchere sociale în 2023: Care este categoria de români care va primi încă un ajutor de la stat anul ce vine

În contextul crizei economice și al inflației galopante, autoritățile române au adoptat mai multe măsuri de ajutor social pentru românii vulnerabili în 2023. Vouchere sociale sunt doar începutul, dar mai există și alte surse de bani pentru alimente și facturi la energie.

În ultima lună, Guvernul României a adoptat și anunțat o serie de pachete de ajutor financiar pentru oamenii cu posibilități bănești limitate, pentru pensionarii sărmani și românii cu diferite forme de handicap. De cele mai multe ori, vom vorbi din nou de vouchere, precum tichetele de masă de la stat care s-au acordat la fiecare două luni în a doua jumătate a acestui an.

Un nou act normativ adoptat la Palatul Victoria face referire la persoanele cu dizabilități și, conform OUG 168/2022, în articolul 19, vedem mai multe indemnizații ce urmează să fie acordate începând cu ianuarie 2023. În mod previzibil, valoarea variază în funcție de vârsta persoanei, adult sau copil și de gradul de handicap.

Pentru adulți, sumele sunt după cum urmează:

  • 368 lei pentru persoanele cu handicap grav;
  • 279 lei pentru persoanele cu handicap accentuat;
  • 64 lei pentru persoanele cu handicap mediu.

 

Pentru copii, sumele sunt după cum urmează:

  • 316 lei pentru copiii cu handicap grav;
  • 184 lei pentru copiii cu handicap accentuat;
  • 64 lei pentru copiii cu handicap mediu.

Tot din prima lună a anului, se vor majora pensiile celor mai mulți dintre români. ”Vom avea o majorare a punctului de pensii de 12,5%, cu un impact bugetar de 13,4 miliarde de lei. Viziunea PSD a fost tot timpul despre salariul minim și pensii, majorări de venituri pentru categoriile vulnerabile”, a ținut să menționeze ministrul Muncii, Marius Budăi.

Oficialul a explicat toate celelalte ajutoare menite să facă viața românilor mai ușoară în prima parte a anului viitor. „Avem pensii pentru cele mai mici de 1.500 de lei. Vor primi un sprijin de 1.000 de lei, care va fi acordat în două tranșe semestriale. 500 de lei în luna ianuarie, a doua tranșă semestrială undeva în semestrul al doilea, în octombrie cel mai probabil. Acest lucru are un impact bugetar de 2,5 miliarde de lei.

Seniorii României cu pensii de 1.500 – 2.000 de lei vom avea un sprijin de 800 de lei, împărțit în două tranșe semestriale de câte 400 de lei. Impactul bugetar este de 860 milioane lei. A treia categorie sunt seniorii României cu valoarea pensii între 2.001 – 3.000 de lei. Sprijinul este de 600 de lei, cu aceleași două tranșe, 300 de lei, respectiv 300 de lei. Impactul bugetar e de 710 milioane de lei”, a ținut să menționeze social-democratul din Guvern.

„Mai avem persoanele care primesc 250 de lei sprijin, o dată la două luni. Până acum erau cei care aveau până la 1.500 de lei pensii. Acum am ridicat pragul la 1.700 de lei. Vor fi șase tranșe a câte 250 de lei pentru întreg anul 2023, din ianuarie. Măsura are un impact bugetar de 6,75 miliarde de lei.

În coaliție s-a decis ca pensionarii de peste 60 de ani, cu pensii mai mici de 2.000 de lei să primească un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor, care va fi împărțit în două tranșe, 700 de lei/ 700 lei, cu un impact de 5 miliarde de lei”, a ținut să menționeze ministrul Muncii într-o intervenție la România TV.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Servicii medicale dentare gratuite pentru persoanele cu dizabilități: Proiectul de lege, aflat în dezbatere în Parlament

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Servicii medicale dentare gratuite pentru persoanele cu dizabilități: Proiectul de lege, aflat în dezbatere în Parlament Potrivit unei propuneri legislative aflate în dezbatere la Parlament, persoanele cu handicap vor avea acces gratuit la serviciile medicale oferite în cabinetele de medicină dentară, inclusiv la medicamentele și dispozitivele medicale stomatologice. Această inițiativă vine în contextul în care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare