Rămâi conectat

Actualitate

Noi REGULI pentru elevi: Ar putea fi mustrați în fața clasei și nepurtarea uniformei ar putea fi sancționată. Statutul, amânat pentru anul viitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi REGULI pentru elevi: Ar putea fi mustrați în fața clasei și nepurtarea uniformei ar putea fi sancționată. Statutul, amânat pentru anul viitor

Elevii ar putea fi mustrați de profesori în faţa clasei, în cazul în care creează probleme. Iar nepurtarea uniformei ar putea fi sancționată. Sunt propuneri care apar într-un ordin de ministru ce ar urma să schimbe Statutul Elevului. În timp ce părinții și elevii contestă unele schimbări, Ministerul Educației da asigurări că toate propunerile vor fi discutate înainte de elaborarea ordinului final.

Noul Statut al Elevului ar fi trebuit să apară până la sfârșitul acestui an, însă dezbaterea pentru modificările propuse a fost amânată. Printre cele mai controversate schimbări pe care ministerul vrea să le facă se numără propunerea de sancționare a elevilor prin scoaterea în faţa clasei.

”Ar trebui să ne uităm cu mult mai mare responsabilitate pentru că e un act normativ care indiferent de durata în care va produce efecte juridice va impacta milioane de elevi. Frustrarea noastră cea mai mare este că în continuare, deși am vorbit foarte multă vreme despre care sunt cauzele actelor de violență din școală, în loc să ne uităm la cauze, tratăm efectul și alegem să mutăm problema dintr-o parte în alta”, susține Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Critici vin și din partea părinților. Aceștia spun că unele măsuri sunt ilogice, iar mutarea unui elev problemă la altă școală, spre exemplu, nu este o soluție. Astfel de situații ar putea fi rezolvate cu o resursă umană calificată, susțin părinții. În textul ordinului de ministru se fac precizări legate și de codul vestimentar al elevului.

”Dacă la nivelul unității de învățământ, împreună cu părinții și conducerea unității de învățământ, se stabilește că se poartă uniformă ar trebui să facem cu toții eforturile necesare să purtăm această uniformă. Doar că vorbim de un învățământ gratuit. Ce facem în situația acelor familii care nu au posibilități financiare? Dacă Ministerul Educației suportă costurile atunci da, poți să sancționezi un elev printr-o decizie luată la nivelul Consiliului de Administrație”, afirmă și Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Ministerul Educației spune că deocamdată este vorba doar despre un document în lucru și dă asigurări că toate propunerile vor fi discutate cu reprezentanții elevilor și ai părinților. Cel mai probabil anul viitor.

”În documentul de lucru adăugăm propuneri pe care ulterior, în cadrul discuțiilor, le putem păstra sau le putem elimina. Cu siguranță că în varianta finală agreată împreună cu partenerii sociali nu vom avea prevederi, altele fundamental față de ceea ce facem acum”, ne-a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Statutul Elevului se aplică începând cu anul școlar 2016-2017. De-a lungul vremii, documentul care reglementează drepturile și îndatoririle școlarilor a fost modificat de mai multe ori.

Sursa: stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea