Rămâi conectat

Politică Administrație

Noi reguli pentru atestarea produselor tradiționale, din 10 decembrie. Întâlnire cu producătorii la Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând din data de 10 decembrie 2013, vor intra în vigoare noile reguli privind atestarea produselor tradiționale. Potrivit Ordinului comun al ministrului agriculturii, ministrului sănătății si al președintelui ANPC nr. 724/1082/360/2013, produsele tradiționale vor trebui sa indeplinească condiții și criterii specifice pentru a fi atestate.

Noile măsuri, pentru elaborarea cărora s-a lucrat mai bine de un an, ar trebuie să conducă la diminuarea numărului foarte mare de produse tradiționale atestate până în acest moment (peste 4.000 la nivelul întregii țări) și, automat, la impunerea unui standard de calitate și autenticitate ale “produselor tradiționale”.

În vederea informării producătorilor tradiționali cu privire la noile reglementări, la Alba Iulia are loc marți, 19 noiembrie,  un eveniment organizat de Federatia Natională a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania, întâlnire la care și-au confirmat participarea numeroși oficiali din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, lideri ai administrației locale, directori de instituții de control și reprezentanți a mai multor asociații de profil din țară.

Actul normativ stabileste ca produsele traditionale vor fi inscrise in Registrul national al produselor traditionale (RNPT) care urmeaza sa fie infiintat si de asemenea vor fi marcate cu un logo national. Pentru a fi inscris in acest registru, produsul traditional trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare si un mod de productie traditional, se precizeaza in actul normativ. De asemenea, procesul de obtinere trebuie sa includa si operatiuni de prelucrare realizate manual.

In acelasi timp, actul normativ prevede ca Ministerul Agriculturii, Ministerul Sanatatii si ANPC vor realiza controale pentru a verifica legalitatea atestatului si a logoului de produs traditional.

In cazul in care autoritatile vor constata nereguli, atestatul de produs traditional va fi anulat si va fi retras logoul, iar produsul va fi radiat din registru.

In ceea ce priveste atestatele eliberate anterior, acestea raman valabile noua luni de la intrarea in vigoare a noilor dispozitii, adica pana in septembrie 2014. Eliberarea noului tip de atestat se va face la solicitarea operatorului economic.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea