Rămâi conectat

Ştirea zilei

Noaptea Muzeelor la Sate 2023: 3 muzee din Alba sunt pe lista atracțiilor. Program

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noaptea Muzeelor la Sate 2023: 3 muzee din Alba sunt pe lista atracțiilor. Program

Noaptea Muzeelor la Sate, un eveniment de primă importanță la nivel național și european, va avea loc sâmbătă. Publicul va putea vizita peste o sută de locații, evenimente culturale și programe educaționale în mediul rural. Acestea vor fi organizate de muzee și organizații private, în spații cu valoare istorică și patrimonială din satele și comunele din 36 de județe ale României.

Cu ocazia Nopții Muzeelor la Sate, vizitatorii vor avea oportunitatea de a descoperi o lume mai puțin explorată până acum: cea a spațiilor culturale rurale din România. Această experiență cuprinde 143 de muzee și colecții muzeale, case memoriale, case ale martirilor, gospodării țărănești conservate în situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri, fierării, puncte gastronomice, situri arheologice și monumente paleocreștine, ateliere de olărit și multe alte atracții fascinante, conform News.ro.

„Noaptea Muzeelor la Sate urmează modelul deja consacrat și arhitectura Nopții Muzeelor, un fenomen cultural care anul viitor va sărbători ediția cu numărul 20. Acest proiect a fost un catalizator cultural care a accelerat masiv în ultimele două decenii interacțiunea publicului cu muzeul și a generat interes pentru produsul muzeal urban. Acum, prin această nocturnă muzeală la sate, organizată în premieră, se focalizează atenția către valorile culturale din zona rurală și o modificare a fluxului cultural, care până acum era exclusiv dinspre rural spre urban, iar acum are ocazia să schimbe direcția și să pună în lumină toate eforturile de conservare și păstrare a valorilor culturale în micile comunități ale României”, spune Dragoș Neamu, coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager al Nopții Muzeelor la Sate.

Evenimentul se adresează atât comunităților din mediul rural, care locuiesc în apropierea acestor muzee și au oportunitatea de a le explora gratuit pentru o noapte, cât și locuitorilor din orașe, oferindu-le posibilitatea unei vizite speciale la muzeele din județ. Județele cu cele mai numeroase reprezentări includ Brașov (cu 13 obiective), Sibiu (cu 10 obiective), Sălaj și Maramureș (cu 9 obiective fiecare), și Iași (cu 7 obiective).

3 muzee din Alba vor fi incluse pe lista atracțiilor pe care doritorii le pot vizita. Este vorba despre Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa, Muzeul memorial „Avram Iancu” din Inceşti și Muzeul Mineritului din Roșia Montană.

Muzeul Etnografic „Pamfil Albu” din Lupșa își va aștepta vizitatorii între orele 16:00 – 00:00. Muzeul memorial „Avram Iancu” va putea fi vizitat între orele 18:00-20:00, iar Muzeul Mineritului va fi deschis între orele 19:00 – 23:00.

Evenimentul include și o campanie națională de dezvoltare a programelor educaționale destinate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale. Prin aceasta, se dorește valorificarea patrimoniului rural românesc și se creează o componentă de inițiere culturală a copiilor din zonele rurale prin programe educaționale. În parteneriat cu Asociația „Da’DeCe”, Rețeaua Națională a Muzeelor a creat un KIT educațional, pus la dispoziție gratuit pe website-ul dedicat evenimentului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria Un nou telescaun urmează să fie instalat la Șureanu, iar pentru amplasarea instalației a fost solicitată emiterea acordului de mediu din partea APM Alba. Instalație de transport pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea