Rămâi conectat

Sport

Neluțu Popa, golgheterul “all time” al Unirii Alba Iulia, a plecat la îngeri! Fotbalul din Alba plânge, după ce și-a pierdut legenda

Dan HENEGAR

Publicat

în

Neluțu Popa, golgheterul “all time” al Unirii Alba Iulia a plecat în această dimineață la cele veșnice, iar fotbalul din Alba plânge, fiind în doliu după această veste tristă. La numai 60 de ani, atacantul de legendă al grupării din Cetatea Marii Uniri, a părăsit rapid, mult prea rapid, această lume și s-a dus să întregească “echipa îngerilor”, alăturându-se în ceruri, lui Iani Mitracu, colegul său din atac, ce a părăsit această lume în urmă cu nici șase ani.

*L-a descoperit pe Gicu Grozav!

O boală incurabilă ce l-a mistuit în ultimele luni i-a fost fatală lui Neluțu Popa, jucător uriaș ce a făcut istorie pentru Unirea Alba Iulia. Antrenorul care i-a descoperit printre alții pe Gicu Grozav și Ciprian Selagea a luptat până în ultimul moment, însă a fost o luptă inegală, cu un destin potrivnic.

Citește și: Rămas bun, Neluțu Popa. Golgheterul „all time” al Unirii Alba Iulia s-a stins la vârsta de doar 60 de ani

De numele său se leagă realizările Unirii Alba Iulia din anii ’90, când sub comanda lui Cornel Țălnar, uniriștii băteau la porțile performanței, cu două atacări ale promovării în Divizia A și o semifinală de poveste în Cupa României, după ce au eliminat pe Steaua București în sferturi.

*Hat-trick în poarta lui Prunea

Iar dintre cele peste cele 220 de goluri marcate pentru Unirea Alba Iulia, reușite de excepție prin care a fericit aproape două decenii suporterii de pe “Cetate”, cu siguranță la loc de cinste este “hat-trick”-ul înscris în poarta lui Florin Prunea, goalkeeperul echipei naționale. În mai 1991, într-o semifinală incredibilă, uniriștii au învins în retur cu 3-0 (toate golurile purtând semnătura lui Neluțu Popa), pe Universitatea Craiova, condusă de Sorin Cîrțu. La avantajul acelui 4-0 din Bănie, oltenii s-au calificat, acum 29 de ani, în finală, câștigând-o și întregind sezonul în care au reușit ultimul event!

*Țălnar: “Am pierdut cel mai bun atacant din Alba”

Este o veste șoc, nu-mi vine să cred că Neluțu nu mai este printre noi, nu pot să concep așa ceva! O lovitură greu de descris în cuvinte! Un nume extraodinar, am pierdut unul dintre cei mai mari fotbaliști ai județului, cel mai bun atacant din toate timpurile. Un băiat de nota 20, un om deosebit, un caracter minunat, un sportiv desăvârșit. Nu-mi vine să cred, e ceva ce depășește orice imaginație”, a spus Cornel Țălnar, antrenorul albaiulian care a și jucat alături de regretatul jucător.

*Dispariția sa, deplânsă de uniriști!

Din 2017, Neluțu Popa a revenit în fruntea Centrului de copii și juniori al Uniri Alba Iulia, echipa sa de suflet, iar în ultima vreme a activat, ca antrenor, la clubul Optimum Alba Iulia, alături de fostul său elev, Ciprian Selagea. “Ați fost considerat ca fiind al doilea tata pentru mine, tocmai de asta șocul provocat este prea mare, prea dureros, încă nu mi vine să cred cum s-a întâmplat totul într-un timp atât de scurt! Ați fost IDOLUL multor copii, implicit și al meu, al multora dintre generațiile pe care le-ați antrenat iar acum nu-mi rămâne decât să vă mulțumesc public pentru tot ce ați făcut pentru noi! Toată lumea știe că ați avut o afinitate mai aparte pentru mine și pentru Gicu iar peste ani munca dumneavoastră s-a văzut în rezultatele obținute de către noi! Cuvintele de laudă la adresa dumneavoastră sunt «nemăsurabile» de aceea mă rezum doar la atât… Vă mulțumesc pentru că mi-ați oferit prilejul de a lucra alături de dumneavoastră și ca antrenor și va promit că o să va păstrez vie amintirea toată viața!!!”, este mesajul transmis de Ciprian Selagea, actualul căpitan al divizionarei terțe. “Este o mare pierdere pentru Unirea Alba Iulia! Ne-a părăsit simbolul fotbalului albaiulian, un fotbalist ce și-a lăsat amprenta în istoria clubului. Nu ne închipuiam că Neluțu Popa va pleca atât de rapid la cele veșnice“, a spus Mihai Dăscălescu, oficialul Unirii Alba Iulia

*”Bebe” Brumaru: “Va da goluri în Ceruri, alături de Iani”

Alături de Iani Mitracu, Neluțu Popa a fost unul dintre cei mai buni și mai iubiți fotbaliști din Alba, a făcut parte din generația de aur a Unirii. Marca goluri formidabile, cu piciorul stâng și cu capul… Un coleg extraordinar, un prieten pe care nu-l voi uita niciodată. A plecat incredibil de repede, fotbaliștii ard mult prea devreme! Se alătură echipei noastre din Ceruri, va marca multe goluri împreună cu Iani”, este mesajul cutremurător transmis de Florian Brumaru, fotbalist ce a împărțit vestiarul Unirii cu Neluțu Popa și Iani Mitracu, cei doi mari jucători plecați dintre noi.

*Memoria sa merită recunoștință!

Și cu siguranță, memoria sa merită din plin atenția autorităților locale. Un asemenea fotbalist imens nu trebuie să fie niciodată uitat, putându-se apela la inițiative simbolice de genul denumirea unei peluze a stadionului albaiulian, numele unei străzi, decernarea titlului de Cetățean de Onoare post-mortem, sau chiar o statuie!

*Echipa “îngerilor”…

Neluțu Popa este ultimul nume ce a intrat în “echipa îngerilor”, compusă din foștii jucători ai Unirii Alba Iulia, care s-au stins, din păcate, mult prea devreme. În Ceruri, atacantul ce rupea plasele cu stângul său de aur își va întâlni foștii coechipieri, din diverse generații uniriste, nume precum Nicolae Căian, Iani Mitracu, Marian Georgescu, Gheorghe Dumitru, Cristian Trif, Traian Pop, Ionel Paștiu sau Bela Șooș.

Rămas bun, Neluțu! Ai plecat, însă rămân amintirile fotbalistice, unele care vor dăinui pentru totdeauna. Ai fost uriaș, cuvintele sunt prea puține pentru a exprima ceea ce ai însemnat pentru Unirea Alba Iulia și fotbalul din Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Mihaela Blaga (AC „Mica Romă” Blaj/ CSU Alba Iulia) – abandon la Cupa României de seniori

Dan HENEGAR

Publicat

în

Mihaela Blaga (AC „Mica Romă” Blaj/ CSU Alba Iulia) – abandon la Cupa României de seniori Mihaela Blaga (AC „Mica Romă” Blaj/ CSU Alba Iulia) a abandonat în cursa de 3000 metri obstacole din cadrul Cupei României la seniori, competiție ce se dispută la București, pe Stadionul „Iolanda Balaș Soter”. Competitoarea din Alba a acuzat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea