Rămâi conectat

Actualitate

Negocieri Ucraina-Rusia: Delegațiile se întâlnesc la Istanbul. Neutralitatea Ucrainei și statutul zonelor contestate din est ar putea fi pe masa negocierilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Negocieri Ucraina-Rusia: Delegațiile se întâlnesc la Istanbul. Neutralitatea Ucrainei și statutul zonelor contestate din est ar putea fi pe masa negocierilor

După mai bine de două săptămâni, vor avea loc primele discuții față în față între delegația ucraineană și rusă, la Istanbul, însă cu puține speranțe de a progresa. Putin nu pare pregătit să facă compromisuri, arată un înalt oficial american.

Neutralitatea Ucrainei și statutul zonelor contestate din est ar putea fi pe masa negocierilor, dar Kievul exclude cedarea teritoriului sau a suveranității.

Cel mai ambițios obiectiv al Ucrainei la discuțiile din Turcia este un acord de încetare a focului, a spus ministrul de Externe al Ucrainei.

Între timp, Irpin a fost eliberat, forțele ucrainene avansează și recâștigă controlul asupra regiunii din jurul Kievului, a spus Volodimir Zelenski în discursul său de la miezul nopții.

El a cerut din nou puterilor mondiale să trimită Ucrainei arme și să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv printr-un embargo asupra petrolului.

Volodimir Zelenski cere Occidentului să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut, luni seară, liderilor occidentali, inclusiv premierului britanic Boris Johnson şi cancelarului german Olaf Scholz, să intensifice presiunile internaţionale asupra Rusiei prin noi sancţiuni.

Zelenski a spus că a avut discuţii cu Johnson, cu premierul Canadei, Justin Trudeau, cu Olaf Scholz, cu Mario Draghi, premierul Italiei, şi cu Ilham Aliev, preşedintele Azerbaidjanului.

„Am stabilit cu Marea Britanie să fie susţinută suplimentar apărarea noastră şi să fie intensificate sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse. Şi Canada susţine o reacţie mai dură din partea comunităţii internaționale faţă de catastrofa creată de trupele ruse în oraşe ucrainene”, a spus Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Negocieri de pace la Istanbul. Negociatorii, sfătuiți să nu mănânce și să nu bea nimic

Delegațiile rusă și ucraineană au sosit la Istanbul, pentru primele discuții față în față după mai bine de două săptămâni. Sunt însă puține speranțe de progres. Un înalt oficial american a spus că Putin nu pare pregătit să facă compromisuri. Neutralitatea Ucrainei și statutul zonelor contestate din est ar putea fi pe masa negocierilor, dar Kievul exclude cedarea teritoriului sau a suveranității.

Cel mai ambițios obiectiv al Ucrainei la discuțiile din Turcia este un acord de încetare a focului, a spus ministrul de Externe al Ucrainei.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: „Sfătuiesc pe oricine merge la negocieri cu Federația Rusă să nu mănânce și să nu bea nimic. Și, de preferință, să evite să atingă orice suprafață. Asta în primul rând.

În al doilea rând, toate aceste povești – că cineva a auzit ceva pe undeva, că spun niște surse – sunt multe de acest fel, pentru că toată lumea este însetată de vești, de senzațional.

Planul minimal este, în primul rând, să obținem chestiuni umanitare, iar cel maximal este să obținem încetarea focului și un acord de durată asupra acestuia.

Președintele Ucrainei a dat instrucțiuni clare delegației noastre: nu negociem oamenii, pământul sau suveranitatea. Acestea nu sunt subiect de negociere. Aici, poziția noastră este beton armat, susținută de dreptul internațional și de forțele armate ale Ucrainei, de sancțiuni internaționale care au fost aplicate Rusiei și de armele care ne-au fost date pentru a descuraja agresorul”.

Financial Times: Rusia ar fi dispusă să accepte aderarea Ucrainei la UE

Rusia ar fi dispusă să accepte ca Ucraina să adere la UE, dacă renunță la NATO și rămâne nealiniată militar, au declarat pentru „Financial Times” patru persoane care sunt la curent cu discuțiile dintre cele două părți pentru o încetare a focului. Negociatorii ruși și ucraineni urmează să se întâlnească marți, la Istanbul, într-o a patra rundă de negocieri de pace care se desfășoară față în față.

Atac cibernetic major asupra unui furnizor important de servicii telecom. Ucrainenii spun că Rusia e responsabilă

Ukrtelecom, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii telecom din Ucraina a fost ținta unui puternic atac cibernetic, luni, spun oficiali de la Kiev, citați de CNN.

Atacul cibernetic a fost „neutralizat”, iar compania lucrează pentru a readuce activitatea în parametri obișnuiți. Compania spune că prioritară, acum, este asigurarea funcționării serviciilor pentru armata ucraineană.

Serviciul ucrainean pentru comunicații speciale și protejarea informației dă vina pe Rusia pentru atacul cibernetic.

Conectivitatea la Ukrtelecom a scăzut luni, la 13% din nivelurile anterioare războiului, conform NetBlocks, organizație care monitorizează conectivitatea la internet.

Furnizorii de servicii telecom s-au confruntat cu un val de atacuri în ultima perioadă, în contextul invaziei rusești.

Grupul Wagner aduce peste 1.000 de mercenari

Gruparea paramilitară Wagner a desfășurat trupe în estul Ucrainei, potrivit Ministerului Apărării de la Londra.

În total, organizația va aduce peste 1.000 de mercenari, inclusiv membri din eșaloanele de conducere.

Din cauza pierderilor masive și a blocajului de pe front, Rusia a fost probabil forțată să relocheze mercenarii Wagner din Siria și Africa pentru a-i aduce în Ucraina, estimează Ministerul britanic al Apărării.

Ofensiva Rusiei în Ucraina pare să se concentreze, în ultimele zile, pe depozitele de combustibil din apropierea Kievului. Cel puțin 10 astfel de facilități au fost bombardate. Cel mai recent – depozitul de combustibil din Rivne, după cum a anunțat guvernatorul regiunii. Iar armata rusă vorbește despre alte două depozite bombardate în regiunea Jîtomîr.

Trupele Moscovei sunt blocate în mai multe părți ale Ucrainei și nu înregistrează un avans notabil, spune un oficial american din domeniul apărării, citat de CNN. Acesta susține că rușii au lansat peste 1.300 de rachete, de la începutul războiului și până acum.

La Kiev, guvernul estimează că pagubele se ridică la 500 de miliarde de euro și anunță că va cere compensații. Sunt luate în calcul clădirile și infrastructura distrusă, dar și pierderile din economie.

În Mariupol, luptele se dau în centrul orașului distrus de bombe și părăsit de locuitori. Primarul spune că cel puțin 5.000 de oameni au murit.

Iar lângă Kiev, trupele ucrainene anunță că au preluat controlul asupra orașului Irpin.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea