Nea Mihai Iarnă din ”Lumea Nouă” duce mai departe, din moși-strămoși, tradiția meseriei de pantofar, ca pe o mică afacere de familie

Paul Voicu - Primar 2020

Nea Mihai Iarnă, unul dintre cei mai cunoscuți pantofari din cartierul albaiulian ”Lumea Nouă”, duce mai departe o meserie aproape uitată de români, și pe care vrea să o lase moștenire și copiilor săi, cu toate că nu este una foarte bănoasă, dar cu ajutorul căreia familia lui pune o pâine bună pe masă. În prima parte a zilei este în piețe, încercând să-și vândă marfa, iar după-masa lucrează în micul său atelier.

”Această meserie am învățat-o de când era copil, de la tata. Cu asta m-am ocupat toată viața. Odinioară lucram la o fabrică, iar pe urmă mi-am făcut o firmă – PFA –, de producție și comercializare. Fac bani cât să trăiesc cu familia. De unul singur, din ceea ce lucrez eu, nu poți să faci cine știe ce avere. Prima pereche de pantofi am făcut-o la 13-14 ani, iar acum am 47. De atunci numai cu asta mă ocup, din asta trăiesc”, a spus Mihai Iarnă.

ELIT

Datorită experienței, poate face ”din ochi” orice fel de pereche de pantofi, pe care îi vede fie și într-o fotografie.

Poate nu-l fac chiar identic, dar un model frumos, asemănător, se poate face. În piață, modelele pe care le vând, din piele, variază între 100 și 150 de lei. Putem face și încălțăminte pentru dansatori, putem face și modele mai țigănești, dar și ghete pentru Armată”, a explicat pantofarul.

Mihail David - 2020

Nea Mihai face parte din a cincea generație de pantofari, care duce tradiția mai departe. El a precizat că și tatăl lui îi povestea de bunicul său care avea aceeași îndeletnicire. Produsele sunt lucrate manual, iar astfel pune suflet în fiecare pereche, simțindu-se mândru când, pe stradă, își vede munca.

Au fost oameni, inclusiv de la Câmpeni, care au venit și mi-au spus că după 10 ani i-au ținut pantofii și cizmele pe care le-am făcut eu”, a mai spus Mihai Iarnă.

În două zile, produce șapte-opt perechi, pe care, apoi, le duce în târgurile și piețele din tot județul Alba. Materia primă o achiziționează din alte județe, precum Suceava, Vâlcea sau Cluj. Totul este făcut handmade, de la șlefuire, montare, coasere și prinderea pielii în cuie, din cauza că utilajele sunt peste puterile sale.

Având în vedere că în cartierul ”Lumea Nouă” mai sunt circa 40 de persoane care cunosc această meserie, o parte lucrând la fabrici, iar ceilalți neavând un loc stabil de muncă, liderul romilor din Alba Iulia, Nicolae Bumbu, a spus că se gândește la constituirea unei asociații și accesarea unui proiect european, pentru un atelier de pantofărie.

Ne gândeam să dezvoltăm mai mult meseria aceasta, pentru că este una destul de veche la noi în comunitate, și sunt foarte mulți meseriași buni. Stând de vorbă cu ei am spus să înființăm o asociație în care să intre toți care cunosc această meserie. Sunt care lucrează în fabrici, dar sunt care nu au posibilitate de a practica această meserie, pe care o cunosc foarte bine de la părinți, de la bunici. Vrem, de asemenea, să o lăsăm moștenire copiilor noștri, fiind o meserie veche în comunitate, e păcat să se piardă”, a spus Niculiță Bumbu, care a subliniat că s-a gândit la un atelier de pantofărie în care să lucreze toți meseriașii din ”Lumea Nouă”.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...