Rămâi conectat

Ştirea zilei

Muzeul „Principia“ a primit recent avizul care atestă înființarea și funcționarea sa în subordinea Primăriei Municipiului Alba Iulia

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vizita la Principia45Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, din subordinea Ministerului Culturii, a emis în data de 29 noiembrie 2016, avizul prealabil care atestă înființarea și funcționarea Muzeului „Principia“ în subordinea Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Pentru turiștii care vor să descopere zestrea romană de excepție a orașului Alba Iulia, nu există o idee mai bună decât aceea de a vizita Muzeul „Principia“. Spațiul expozițional din Piața Cetății a primit recent acreditarea din partea comisiei naționale de specialitate.

Avizul prealabil emis de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, din subordinea Ministerului Culturii, atestă recunoașterea la nivel național a Muzeului „Principia“. Altfel spus, în spațiul expozițional din Piața Cetății au loc activități specifice îndeplinirii funcțiilor principale ale unui muzeu.

Urmele Palatului „Principia“

Ansamblul valorifică insitu (n.a. la fața locului) o parte din clădirea în care a funcționat comandamentul castrului, „Principia“. Palatul adăpostea birourile ofițerilor și finanțele Legiunii a XIII-a Gemina, care a staționat la Apulum (denumirea latină a orașului Alba Iulia, provenit din numele dacic al așezării Apoulon).

Este locul în care puteți afla istoria castrului roman de la Apulum. Puteți vedea cum arăta Camera de Tezaur, care adăpostea banii Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum.  În urmă cu aproape 2 milenii, încăperea era păzită de soldați și doar două persoane aveau acces în interiorul ei. Vizitatorii pot vedea și o instalație de încălzire prin pardoseala-hypocaust. Sistemul a fost străpuns, în timp, de o fântână medievală. Este o mărturie a intervențiilor survenite în cei 2.000 de ani de evoluție istorică a orașului Alba Iulia.

Sursa: viziteazaalbaiulia.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea