Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Muzeul și Sala Unirii din Alba Iulia intră în reabilitare. 2,2 milioane de euro alocate pentru primenire

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Apropierea centenarului Marii Uniri 1918-2018 a convins Guvernul să aloce aproape 10 milioane de lei pentru lucrările de reabilitare ce se impun a fi realizate la clădirile monument istoric în care funcționează Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii din Alba Iulia.

Sala Unirii din Alba Iulia02

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În acest sens, consilierii județeni urmează să aprobe în ședința de săptămâna “Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi a cotei de cofinanţare la obiectivul <<Refunctionalizare şi reabilitare Muzeul Naţional al Unirii şi Sala Unirii Alba Iulia>>”.

Potrivit indicatorilor tehnico-economici, finanțarea investiției se realizează din bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare cu suma de 9.965.061 de lei și bugetul local – cofinanţare a Consiliului Judeţean Alba – cu suma de 229.041 de lei.

Proiectantul lucrării este SC Megavox Proiect SRL din Cluj Napoca, iar beneficiarul Consiliul Județean Alba.

Durata de execuţie a lucrărilor este de maxim 24 de luni, suprafața construită de 1.467 de metri pătrați, suprafaţa desfăşurată de 3.577 mp, iar regimul de înălţime S+P+1+M.

Sute de mii de turiști români și străini au vizitat Sala Unirii în ultimii trei ani, de când, insipirat, Consiliul Județean Alba a eliminat taxa de intrare permițând astfel accesul gratuit tuturor vizitatorilor.

 

muzeul unirii alba iuliaMuzeul Unirii din Alba Iulia este situat în clădirea „Babilon”, faţă în faţă cu Sala Unirii. Edificiul a fost construit în spiritul arhitecturii romantice între anii 1851 şi 1853, cu destinaţie militară. Cele două etaje cu peste 100 de încăperi ale clădirii au fost folosite ca pavilion de locuinţe pentru ofiţeri, apoi reamenajate ca spaţiu muzeal în perioada 1967-1968.

Sala Unirii a fost construită între 1898 – 1900, având inițial destinația de cazinou militar, fiind restaurată în 1922 și între 1967 – 1968. La intrare a fost construit un portal în formă de arc de triumf deasupra căruia se află dăltuită în marmură inscripţia „În anul Domnului 1918, la 1 Decembrie, în acest loc s-a proclamat pentru totdeauna şi în mod irevocabil, prin votul solemn şi unanim al poporului, Unirea Transilvaniei întregi cu Daco-Romania. Eternă fie aducerea aminte a acestui act”. Pe latura de est a Sălii a fost construită o terasă, iar în interior s-au realizat prefaceri majore prin adăugarea unui vestibul şi a unor nişe laterale în extremităţile de nord şi de sud. Încăperea a mai fost prevăzută cu o boltă semicirculară susţinută de pilaştri şi a fost îmbogăţită cu o serie de coloane şi console decorate cu motive vegetale. Arcadele din laterale şi lunetele nişelor au fost prevăzute cu picturi pe pânză ale francezului Pierre Bellet reprezentând portrete ale domnitorilor şi personalităţilor culturale româneşti. Este clădirea în care la 1 Decembrie 1918 s-au întrunit cei 1228 de delegaţi care au votat unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureşului şi părţilor ungureşti cu România. (sursa: wikipedia.ro)

B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un elev de la Colegiul Național ,,Lucian Blaga” Sebeș, premiul III și mențiune la etapa națională a olimpiadei de limba germană modernă. A fost selectat pentru cursurile de formare pentru selectarea la faza internațională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un elev de la Colegiul Național ,,Lucian Blaga” Sebeș, premiul III și mențiune la etapa națională a olimpiadei de limba germană modernă. A fost selectat pentru cursurile de formare pentru selectarea la faza internațională Maxim Mucenicu, elev de la Colegiul Național ,,Lucian Blaga” Sebeș, a obținut premiul III și mențiune la etapa națională a olimpiadei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea