Muzeul Principia din Alba Iulia a produs, în luna mai, o mică gaură la bugetul local. Încasările au crescut considerabil în iulie

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Muzeul Principia din Alba Iulia a fost vizitat în primele trei luni de la inaugurare de 5.472 de persoane, 366 dintre acestea intrând gratuit, sumele încasate de administrația locală din plata biletelor fiind de 38,492 de lei.

principiaCheltuielile cu salariile, în mai, iunie și iulie s-au ridicat la circa 26.100 de lei, mai exact, în jur de, 8.700 de lei în fiecare lună.

USR - Alegeri parlamentare 2020

În luna mai, obiectivul a fost vizitat de 1.395 de persoane, dintre care 142 au intrat gratuit, încasările ridicându-se la 7.020 de lei, sumă insuficientă pentru plata cheltuielilor salariale.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

În luna iunie, muzeul a fost vizitat de 1.384 de persoane dintre care 63 au intrat gratuit, încasările ridicându-se la suma de 11.102 de lei.

Numărul vizitatorilor s-a dublat în iulie, iar încasările au crescut considerabil. Obiectivul a fost vizitat de 2.693 de persoane dintre care 161 au intrat gratuit. Din plata biletelor s-au încasat 20.370 de lei, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții Asociației ”Prietenii Muzeului Unirii”.

Persoanele care au intrat gratuit sunt fie grupuri de copii, fie persoane care au intrat cu ocazia unor seminarii sau manifestări cu caracter local. Totodată, angajații de la alte muzee din țară au intrarea gratuită.

În această statistică nu au fost incluse persoanele care au vizitat obiectivul în 16 mai cu ocazia evenimentului ”Noaptea Muzeelor” – când intrarea a fost gratuită.

Celelalte cheltuieli, privind întreținerea obiectivului (iluminare, climatizare etc), nu au putut fi deocamdată oferite.

Prețul unui bilet este de 10 lei, pentru adulți, și de 5 lei, pentru copiii peste 6 ani (copiii sub 6 ani au intrare gratuită), și pot fi achiziționate de la intrare și de la tonetele din Piața Cetății.

Proiectul de punere în valoare  a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada executării lucrărilor în Cetatea Alba Carolina a fost contractat în iunie 2012 pe o perioadă de 8 luni și ar fi trebuit finalizat în luna februarie a anului 2014.

Muzeul Principia a fost construit pentru a proteja situl în care au fost descoperite, cu ocazia lucrărilor de reamenajare a interiorului Cetăţii Alba Carolina, urmele comandamentului castrului roman Apulum. Situl este acum protejat de o construcţie modernă din oţel şi sticlă, formulă aleasă, potrivit autorităților, tocmai pentru a fi extrem de clar pentru oricine, ce este vechi şi ce este nou. În exteriorul clădirii a fost amenajat un lapidarium unde sunt expuse câteva dintre monumentele de piatră reprezentative descoperite de-a lungul timpului la Apulum.

Principia a costat peste 16,5 milioane de lei, fiind amenajat printr-un proiect cu finanțare europeană, derulat de Primăria Alba Iulia, iar lucrările au fost executate de firma Grup Corint.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

9 Comentarii

Aşa zis-a Burebista 9 august 2015 at 20:50

Lapidariu (din latină lapidarium) este denumirea dată unei colecții de pietre mari sculptate sau gravate, ca basoreliefuri, statui, pietre de mormânt etc. Aceeași denumire o poartă și locul în care se păstrează o astfel de colecție.

Pentru a determina profitul sau pierderea unei investiții sau mai bine zis gaura lăsată de funcționarea unui obiectiv turistic neapărat trebuie luate în calcul toate cheltuielile pentru funcționarea acelui obiectiv, amortizarea investiției originale, precum şi pierderile generate de finalizarea întârziată, indiferent de cauze, incusiv cheltuielile aferente perioadelor inactive, adică în timpul iernii.
Dacă se iau în calcul toate aceste cheltuieli şi be baza datelor ce însumeză veniturile până la acestă dată se poate face o estimare în ce an investiția va amortiza cheltuielile şi va genera profit.
Nu se poate spune atât de simplu că Muzeul Principia a generat profit.
Mai este cale lungă până să ajungem în acel punct în care să declarăm profitul ş să plătim impozit la stat.

borgia 10 august 2015 at 7:51

statia de metrou, hala agroalimentara, supermarket, toate denumesc acea cladire penibila caruia doar doi trei oameni ii spun muzeu, pentru ca de fapt este un monument dedicat prostiei proiectantului.
Profit nu este si nici nu poate fi.
din cei 15.000 de turisti zilnici cu care se lauda primaria….doar 1% intra in caricatura asta?

gigi 10 august 2015 at 8:57

Asa o porcarie nu cred ca mai exista undeva. Cei care o viziteaza vor sa vada cel mai penibil lucru din UE

dolfi 10 august 2015 at 10:41

hala asta ar trebui redenumita DeLapidarium

ilie de la uzina 10 august 2015 at 12:15

ar trebui luate in calcul demolarea suprastructurii si inlocuiea ei cu un acoperis din lemn si coloane de piatra.
plus dosare penale pt cei care au facut dproiectul, ci care l-au aprobat si finantat.
intrarea ar trebui sa fie gratuita, pt stimularea turismului.
propunere: mutarea ofiterului starii civile acolo,ar fi o chestie pt obtinere venituri.
zic si eu …asa ca necunoscator.

cucu 10 august 2015 at 12:24

sa oficieze casatoria intre hava si sabou:)

ha 10 august 2015 at 13:00

constructia aceasta strica ambianta istorica a zonei

Deceneu 10 august 2015 at 23:46

Acea constructie, al carui pret este absolut exagerat , ar trebui demolata ! Arata exact ca o statie de metrou, obtureaza cladirea Universitatii si in general nu se potriveste cu zona ! Cine a aprobat acea constructie ? Fonduri europene nu inseamna bani de aruncat, bani care se pot cheltui pe orice bazaconie !!!

Duras Diurpaneus 11 august 2015 at 8:17

acea cladire este proiectata de catre arhitectul de trist renume Lancrajan Franchini Gheorghe iar aprobarea constructiei a fost data de catre Hedwiga Calin, arhitect sef al municipiului, Mircea Hava, primar al muncipiului, consiliul local alba iulia, Radu Boroianu secretar de stat in ministerul culturii (din partea PNL)

Comentariile sunt oprite