Rămâi conectat

Curier Județean

Muzeu al Mocăniţei la Zlatna

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ce la Alba Iulia a fost expusă prima Mocăniţă (locomotivă),  lângă sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, în zona unde trenul oprea în “Gara Mică” iată că un alt oraş din judeţ, Zlatna, celălalt capăt de linie al Mocăniţei îşi face chiar un muzeu în domeniu.

 Aşa după cum ne-a delcarat, primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran vrea să înfiinţeze în oraş un muzeu de locomotive şi alte vehicule de cale ferată, care se va numi sugestiv “Mocăniţa”. Primarul a reuşit să achiziţioneze până în prezent 5 piese de acest gen. Este vorba despre 2 locomotive pe aburi, o locomotivă diesel, drezina regală – celebrul vehicul de vânătoare al lui Carol al II-lea,  şi ultima achiziţie, un Buik Master Road Sedan, o maşină cu roţi de tren, cu care se plimba fostul lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.  Aceasta a fost adusă recent de la Braşov.

 Cele trei locomotive sunt amplasate la intrarea în oraş, vis-a-vis de fosta uzină Ampelum. Drezina se află la un serviciu public de gospodărire locală, iar Buik-ul la un tinichigiu din oraş, pentru recondiţionare. Toate piesele au fost luate în custodie de la Societatea Feroviară de Turism SFT – CFR. S. A.

 „M-am consultat cu expertul în patrimoniu CFR – Radu Belu, inginer expert autorizat  de Ministerul Culturii pentru material rulant de cale ferată. Urmează, în perioada următoare, să le recondiţionăm şi să le vopsim din nou,  pentru a putea fi expuse în Parcul din fosta Gară Mică. Consider că va fi o atractivitate atât pentru locuitorii oraşului Zlatna, cât şi pentru cei care ne vor vizita”, ne-a mai spus primarul Silviu Ponoran.

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea