Rămâi conectat

Curier Județean

Modernizarea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia: Licitația de PESTE 16 MILIOANE de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Modernizarea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia: Licitația de PESTE 16 MILIOANE de lei, lansată în SEAP

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziția unor lucrări de instalații electrice pentru obiectivul de investiție „Crearea sistemului de iluminat public al Municipiului Alba Iulia”. Valoarea totală estimată a investiției este de 16.883.170,63.

În conformitate cu auditul realizat la nivelul situaţiei energetice actuale în cadrul instalaţiilor de iluminat public din „Municipiul Alba Iulia” (străzile/zonele vizate în prezentul proiect), s-au detectat deficienţe şi se vor propune măsuri de economisire şi de rentabilizare energetică care să permită implementarea unei soluţii mai bune din punct de vedere tehnic şi reducerea consumului de energie.

Datele energetice şi cele referitoare la elementele tehnice ale iluminatului public care sunt incluse în acest proiect, precum şi analiza acestora s-a bazat pe informaţiile rezultate în urma auditului fizic preliminar efectuat în teren şi din datele statistice ale U.A.T. Alba Iulia.

Astfel, lungimea totală a reţelei de iluminat public din zonele vizate în prezenzul studiu, este de aproximativ 27,25km, din care 9.700m reţea aeriana clasica LEA (conductoare funie Al), 12.325m reţea torsadata (conductoare TYIR) şi 5.225m reţea subterană (LES), un număr de 774 buc stâlpi pe care sunt montate 781 buc aparate de iluminat.

În cea mai mare parte sunt utilizaţi stâlpii de tip SC, urmaţi de stâlpii de tip SE, stâlpi metalici stradali, stâlpi ornamentali metalici şi beton, respectiv alte tipuri de stâlpi.

În mare partea aparatele de iluminat publici existente sunt în stare bună de funcţionare însă, cu trecerea timpului dispersoarele lor încep să fie acoperite cu agenţi poluanţi, sau să fie pline de apă, fapt care afectează performanţele luminotehnice, indiferent de cât de bun este produsul, ce grad de protecţie are sau cine este producătorul şi rezultă implicit un raport de consum energetic neconform datorită faptului că energia consumată nu se regăseşte în parametrii luminotehnici obţinuţi. La unele aparate gradul de murdărie este atât de ridicat încât lămpile nu sunt vizibile prin dispersor, iar lumina generată de acestea nu este de o calitate înaltă calitate.

Sistemul de iluminat actual conţine în cea mai mare parte aparate echipate cu lămpi vapori de sodiu de înaltă presiune. Aparatele cu lămpi sodiu de înaltă presiune sunt în proporţie de aproximativ 99,83%, restul aparatelor fiind echipate cu vapori de mercur de înaltă presiune în proporţie de 0,17%.

Ele au fost dimensionate pentru fiecare stradă, ţinând cont de prescripţiile vechiului standard în iluminatul stradal, motiv pentru care în anumite zone, actualele prescripţii în vigoare privind \iluminatul public, nu se respectă.

Sistemul de iluminat public funcţionează, în medie, 4000h/an, generând un consum total anual de energie electrică de aproximativ 378.052,00 kWh.

În întreaga reţea de iluminat public din zona vizată în proiect, există o serie de puncte de j’ aprindere care comandă sistemul de iluminat, aferente unui număr de 22 de posturi de transformaré: Aceste posturi şi puncte de aprindere vor deservi alimentarea noului sistem de iluminat, cu condiţia ca puterea instalată totală să nu depăşească valorile situaţiei actuale.

Obiectivul general al proiectului, care se urmăreşte a fi atins este creşterea eficienţei energetice, în sistemul de iluminat public al Municipiului Alba Iulia, care în prezent înregistrează consumuri energetice mari.

Obiectiv specific 1:

Scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public la nivelul Municipiului Alba Iulia – Cartier Cetate de la 378.052,00 (kWh/an) – valoare dinaintea implementării proiectului, la 222.721,80 (kWh/an), prin crearea unui nou sistem de iluminat public în zona vizată prin proiect cu o lungime de reţea de 35.050 ml, care include şi instalaţii, echipamente eficiente din punct de vedere al consumului de energie electrică.

Obiectiv specific 2:

Scăderea gazelor cu efect de seră, datorate sistemului de iluminat public la nivelul Municipiului Alba Iulia – Cartier Cetate de Ia 84,07 echiv. tone de C02/an – valoare dinaintea implementării proiectului, la 49,53 echiv. tone de C02/an, prin crearea unui nou sistem de iluminat public în zona vizată prin proiect cu o lungime de reţea de 35.050 ml, care include şi folosirea de materiale reciclabile, ecologice respectiv a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie.

Obiectiv specific 3:

Îmbunătăţirea accesului persoanelor cu dizabilităţi (persoane cu deficienţe de vedere, persoane cu dizabilităţi motorii etc.), la serviciul de iluminat public la nivelul Municipiului Alba Iulia – Cartier Cetate, prin crearea unui nou sisţem de iluminat public în zona vizată prin proiect cu o lungime de reţea de 35.050 ml şi iluminarea â unui număr de 55 de treceri de pietoni, incluzând sisteme bazate pe senzori de prezenţă care vor comanda creşterea fluxului luminos al aparatelor de iluminat public (la nivelul planului util al trecerilor de pietoni).

Descrierea modului de realizare a lucrărilor de bază:

Pentru realizarea investiţiei din punct de vedere al instalaţiilor electrice de utilizare se vor , realiza următoarele lucrări de bază:
  • Realizarea reţelei subterane de alimentare cu energie electrică – LES 0,4kV;
  • Montarea prizelor de pământ;
  • Instalare stâlpi metalici şi/sau de fibră de sticlă;
  • Montare braţe de susţinere pe stâlpii metalici şi /sau de fibră de sticlă;
  • Montarea noilor aparate de iluminat, bazate pe tehnologie LED, împreună cu accesoriile aferente;
  • Realizarea conexiunilor;
  • Instalarea kitului de alimentare din sursă fotovoltaică;
  • Realizare conexiuni;
  • Testare, verificare şi punere în funcţiune;
  • Deconectarea de la reţea a sistemului de iluminat existent, prin întreruperea alimentării cu energie a corpurilor (aparatelor) de iluminat existente;
  • Demontarea corpurilor (aparatelor) de iluminat existente, împreună cu braţele de susţinere şi. brăţările de prindere existente;
  • Instalarea sistemului inteligent de management prin telegestiune;
  • Configurarea iniţială a sistemului de telegestiune;
  • Măsurarea parametrilor luminotehnici de către o terţă parte (nu face obiectul prezentei achiziţii);
  • Recepţie lucrări.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea