Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministrul Finanțelor: Nimeni nu va pierde bani la concediile medicale. Am găsit o soluție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, la Romania TV că a găsit o soluţie ca nimeni să nu piardă bani cât se află în concediu medical sau postnatal, din cauza modificării cuantumului de contribuţii sociale datorate. Va plafona superior CAS pentru cazul acestor concedii.

„Nimeni nu va pierde bani când stă în concedii medicale. Până acum se plătea contribuţie de asigurări sociale de 35% la salariul mediu brut pe economie. Noul mecanism cere CAS de 25% din indemnizaţia de concediu. În practică, mulţi salariaţi pierdeau bani. Vom propune un act normativ prin care vom plafona superior această sumă. Adică suma de plată nu va putea depăşi nivelul cerut anul trecut”, a declarat Eugen Teodorovici, citat de economica.net, la Romania TV.

Cei care au intrat în astfel de concedii şi sunt obligaţi de legea în vigoare să plătească mai mult, vor face o regularizare şi îşi vor recupera banii, a mai spus ministrul.

OUG 3/2018 prevede că brutul la care se face anul acesta calculul contribuţiei de asigurări sociale în cazul persoanelor aflate în concediu medical sau în concediu postnatal nu mai este legat de nivelul salariului mediu brut pe economie, ci se ia în considerare întreg brutul salariatului.

Pentru această manevră, guvernul a modificat articolul 139 din Codul Fiscal.

Aşadar, din februarie, în cazul concediilor medicale (şi a altor concedii pentru care care există indemnizaţie de asigurări sociale de Sănătate) baza de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câștigul brut realizat din salarii și venituri asimilate salariilor.

Până atunci, Codul fiscal prevedea că baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale era suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Daia Română: Silviu-Mihai Moldovan, un tânăr pentru viitor!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Daia Română: Silviu-Mihai Moldovan, un tânăr pentru viitor! USR Daia Română are plăcerea să anunțe desemnarea lui Silviu-Mihai Moldovan, candidat pentru funcția de primar al comunei Daia Română. Cu o viziune proaspătă și un plan ambițios de dezvoltare, Silviu este hotărât să contribuie la dezvoltarea și prosperitatea locală. În vârstă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea