Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Ministrul Energiei, Toma Petcu, la Alba Iulia: Problema lipsei gazului din Apuseni și zonele rurale ar putea fi rezolvată. Am gândit o strategie împreună cu Transgaz, de modernizare și extindere a rețelelor de gaze în aceste comunități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prezent la Alba Iulia, Ministrul Energiei, Toma Petcu, a vorbit despre problema delicată a lipsei de gaz cu care se confruntă zona munților Apuseni, dar și comunitățile rurale din România. Potrivit acestuia, problema ar urma să fie rezolvată ca urmare a depunerii unui amendament prin care UAT-urile să poată organiza licitații pentru concesionarea furnizorului de distribuire a gazelor. Potrivit Ministrului, până la sfârșitul anului Unitățile Administrativ Teritoriale vor putea demara această procedură de licitație. 

O problemă delicată în județul Alba, dar nu numai, este încălzirea populației, în special în zona rurală. „Datorită faptului că avem o problemă destul de gravă pe zona lemnelor de foc, existând anumite restricții în legătură cu acestea, prețul pentru acestea s-a dublat în ultimul an, am gândit o strategie împreună cu Transgaz, de modernizare și extindere a rețelelor de gaze”, a spus ministrul în cadrul conferinței de presă.

Legea prevede la ora actuală ca toate procedurile de de concesiune a serviciilor de furnizare să se realizeze de către Ministerul Energiei pentru fiecare primărie în parte. Pentru celelalte servicii, salubritate, apă, canal, UAT-ul își face licitațiile singur. Pentru extindere, modernizare si rețele noi de gaze, licitațiile pentru concesiune se desfășoară la Ministerul Energiei.

În această idee, a fost depus un amendament la ordonanța 64 care face referire la calendarul de liberalizare a prețului la gaze prin care se deleagă această atribuție de la minister către UAT-uri. Odată cu aprobarea acestei ordonanțe în Parlament și publicarea ei, care modifică legea 123, fiecare UAT va avea capacitatea fie să își scoată la licitație singur delegarea serviciului de concesiune a servicului de gaze,  fie constituirea în ADI-uri.

„În paralel am discutat cu Transgaz și ei pregatesc o strategie de extindere a coloanelor principale a rețelelor primare pentru alimentarea cu gaze a acestor comunitati. Astfel, in perioada urmatoare, prin deblocarea acestor demersuri, sa putem sa realizam extinderea de retele de gaze in comunitati, reducand presiunea pe lemnul de foc si in acelasi timp aducand un confort mai mare in case. Sunt convins ca si dezvoltarea economica a unor UAT-uri va fi mult mai usor posibila prin aceste aductiuni de gaze, prin dezvoltarea retelelor sau modernizarea lor. Acest lucru va fi comunicat prefecturilor care la randul lor vor comunica primariilor si sper cat mai repede sa fie pus in aplicare.

Sunt foarte multe primarii, UAT-uri care si-au facut astfel de proiecte ;i care pot fi puse in aplicare de indata, urmand fiecare sa isi stabileasca modalitatea cum demareaza procedura de licitatie, in concordanta cu legislatia in vigoare „, a mai declarat Toma Petcu.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Horea a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectul care dorește modernizarea a peste 5 kilometrii de drum. Este vorba despre strada Bisericii și drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca. Aproximativ 4,5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea