Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Educației, la Alba Iulia: Manualul de educație fizică și sport este aprobat, școlile îl pot comanda. Nu se vor da lucrări de control

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat că manualul de educație fizică și sport pentru elevii de clasa a V-a a fost aprobat și nu există contestații, iar astfel școlile le pot comanda, precizând că nu vor da lucrări de control la această disciplină.

Întrebat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, dacă elevii de clasa a V-a vor avea, în final, manual de educație fizică și sport, ministrul Educației, Liviu Pop, a răspuns: ”Acest manual este aprobat, sunt semnate contractele, nefiind contestații la educație fizică și sport, cele trei manuale deja sunt publice, pe format electronic, școlile le pot comanda pentru că, repet, nu putem încălca un drept al elevului”.  

Liviu Pop a adăugat că manualul nu va trebui transportat de elev la școală, întrucât va putea fi consultat și în format electronic, iar la această disciplină nu se vor da lucrări de control.

”Am auzit unele asociații spunând că e greutatea enormă a ghiozdanului. Greutatea nu este dată de un manual. Un manual cântărește în medie 200 de grame. Un elev, mă refer la clasa a V-a, are maximum cinci ore pe zi la școală. Auxiliarele au, da, o greutate mai mare, pe care editurile le pun la dispoziția unităților școlare pentru a fi comandate de părinți, profesori sau diriginți. Fapt pentru care începutul anului școlar va trebui să ne găsească cu auxiliare un pic mai ușoare, dacă mă întrebați pe mine”, a mai spus ministrul.

Liviu Pop a fost întrebat ce va conține manualul de educație fizică și a răspuns că s-a uitat pe varianta Editurii Didactice și Pedagogice.

”L-am văzut pe site-ul editurii. Evident până vineri vom avea toate cele câte manuale s-au aprobat, nouă manuale, trei de educație fizică și șase de la celelalte discipline, vor fi publice pe site-ul manuale.edu.ro. Sunt informații de care are nevoie și elevul, și părintele și profesorul. Vă asigur de lucrul acesta. Dau un exemplu simplu, părțile corpului omenesc, în ce clasă se studiază și când se folosesc la educație fizică și sport. Facem încălzirea la triceps sau la biceps, dar învățăm elementele la anatomie poate un pic mai târziu. Am dat un exemplu simplu. Eu susțin să facem, zilnic, minim 30 de minute sport. Dar știm să facem sport 30 de minute? Iar în partea cealaltă, nu văd care e problema apariției unui manual care nu face decât un element în plus în actul didactic. Nu se vor da lucrări de control la educație fizică. Dacă vrem să-l privim ca un mijloc de progres în actul educațional, putem să-l vedem. Dacă vrem să-l criticăm la nesfârșit o să vă spun același lucru. Este și pe format electronic, nu înseamnă că trebuie să-l ducă la școală copilul. Toate cele cinci manuale cântăresc maxim un kilogram”, a spus Liviu Pop.

 Ministrul Educației a adăugat că anul acesta vor fi și alte două manuale noi, la informatică și consiliere și dezvoltare personală – vechea oră de dirigenție.

În explicația oferită jurnaliștilor privind apariția manualelor de sport, Liviu Pop a subliniat că acestea sunt un drept al elevilor, care nu a fost respectat în ultimii ani.  

”Noi, anul acesta, din ianuarie, am lucrat pe programele școlare. În 28 februarie s-au finalizat programele școlare pentru clasa a V-a. Se știe că elevii de clasa a V-a urmează la începutul anului școlar să beneficieze de noile manuale școlare, în conformitate cu programa școlară. Manual școlar este un drept al elevului. Articolul 69, alineatul patru din Legea Educației Naționale spune foarte clar că elevul beneficiază de manuale gratuite, indiferent că e în învățământul de stat, privat sau este în zona minorităților. Fapt pentru care licitația care a fost începută în momentul în care am preluat eu mandatul a continuat. Orice modificare a regulii în timpul jocului poate duce la anularea licitației, lucru pe care eu nu mi-l doresc și niciun coleg din zona ministerului nu își dorește. A veni în detaliu pe ce disciplină trebuie să avem manuale și nu, cred că este imposibil acum să ne pronunțăm pentru că, așa cum am spus-o, articolul din lege e foarte clar, e obligația Statului să asigure manuale pentru toți copiii. Am auzit diverse comentarii în spațiul public, nu vreau să le comentez deocamdată, cu siguranță după 7 august, respectiv 10 august, că sunt două etape în perioada evaluării manualelor, după această perioadă voi comenta și eu public lucrul acesta legat de toate acuzele pe care unele edituri am înțeles că le-au făcut la nivelul ministerului și o să-i întreb foarte frumos pe acești editori, interesul lor este unul economic sau unul pentru elevi, pentru că avem zeci de discipline la care nu avem încă manuale, iar lucrul acesta trebuia să le facă editurile. Este un drept al elevului și atât timp cât e în lege eu nu fac altceva decât să respect dreptul elevului la educație”, a explicat Liviu Pop.

Ministrul Educației a participat, marți, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la o conferință internațională de matematică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea