Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, și-a dat demisia. Este al doilea ministru care demisionează la cererea premierului Cioloș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a demisionat la cererea premierului Dacian Cioloș, în urma scandalului de la Opera Națională București. Este cel de-al doilea ministru care demisionează la cererea premierului și cel de-al treilea ministru din Cabinetul Cioloș care își încetează mandatul.

Citiți și Ministrul Fondurilor Europene a demisionat din Guvern, la solicitarea premierului Dacian Cioloș

Vlad Alexandrescu și-a anunțat demisia pe Facebook:

„Domnule Prim-Ministru,

În fața rezistenței opace la schimbarea structurală pe care am încercat să o inițiez, să o dezvolt și să o pun în practică în instituțiile de cultură din România, în fața ostilității nedezmințite a aparatului refractar la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor publice de cultură, a relației dintre sectorul independent și cel public, vă prezint demisia mea”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Ministrul demisionar a făcut un rezumat al mandatului său de aproape cinci luni și i-a cerut premierului să continue reformele pe care le-a început.

Vlad Alexandrescu a spus că în timpul mandatului său a încercat să reorganizeze Institutul Național al Patrimoniului, a propus subscripția publică pentru sculptura „Cumințenia Pământului”, a cerut refacerea dosarului pentru înscrierea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO, a oprit distrugerea monumentelor istorice din Piața Romană din București și din Parcul Romanescu din Craiova, și a creat cadrul strategic pentru transformarea muzeelor românești din instituții pasive, în instituții deschise publicului, participative și a înscris situl arheologic de la Roșia Montană în UNESCO.

De asemenea, Vlad Alexandrescu a precizat că în câteva zile urma să semneze o nouă convenție între CNC-ul românesc și CNC-ul francez.

El a precizat că acea criză de la Opera Națională arată că există o problemă „gravă a sistemului”.

„Presiunea timpului, resursele limitate și dorința de a da un semnal puternic în favoarea reformei au ajuns în acest moment să fie, din păcate, un handicap major pentru continuarea mandatului meu. Schimbări dictate doar de buna credință au dus la explozii instituționale neașteptate și la o situație intolerabilă la Opera Națională, una dintre instituțiile publice de cultură care s-au dovedit cel mai rezistente la o funcționare modernă, europeană. Această situație nu face decât să exemplifice o problemă gravă a sistemului, problemă pe care inerția și lipsa de acțiune consecventă nu o vor putea rezolva”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

În finalul postării sale, i-a cerut premierului Dacian Cioloș să continue reformele pe care le-a început el.

„Domnule Prim-Ministru, mi-aș dori ca reformele pe care le-am inițiat să fie continuate. Cred că, în situația în care forțe dintre cele mai retrograde, ostile schimbării, care se împotrivesc unor mecanisme firești de reînnoire și de întinerire a sectorului artistic și muzeal din România au devenit atât de sonore în spațiul public, reforma pe care am început-o este periclitată și, de aceea, depun în mâinile Dvs., domnule Prim-Ministru, mandatul meu de Ministru al Culturii”, a conchis Vlad Alexandrescu. (C.M.)

SURSA: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor Comuna Daia Română va implementa un sistem de supraveghere video în scopul creșterii siguranței și prevenirii criminalității. În acest scop, administrația locală a inițiat demersuri pentru identificarea unui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea