Ministrul Culturii: RMGC se angajează să investească 100 de milioane de dolari, dintre care 70 la Roşia Montană

Roşia Montană Gold Corporation i-a înmânat Ministrului Culturii, Daniel Barbu, estimări din care reiese că ar fi investit 32 de milioane de dolari la Roşia Montană. Daniel Barbu a declarat acestea luni, la audierile din Comisia specială pentru Roşia, dar a mai spus că statul român nu are o autoritate care să confirme suma. Ministrul a mai spus că RMGC se angajează să investească 100 de milione de dolari.

„Potrivit acordului, compania se angajează să investească o sută de milioane de dolari, din care 30 de milioane de dolari în proiecte arheologice sau patrimoniale ce vor fi convenite împreună cu ministerul, în alte părţi decât Roşia Montană, şi 70 de milioane de dolari în situ la Roşia Montană”, a spus Barbu, în faţa Comisiei comune speciale.

ELIT

El a precizat că, potrivit estimărilor pe care i le-a înaintat compania, din aceşti 70 de milioane de dolari RMGC ar fi cheltuit deja 32-33 de milioane.

Barbu a spus, pe de altă parte, că RMGC a restaurat deja 20 de imobile monument istoric din cele 41 care beneficiază de acest statut, dar doar imobile care îi aparţin.

Ministrul a admis, răspunzând unei întrebări, că nu există o autoritate a statului român care să fi confirmat investirea acestor sume.

ADEZIUNE PLUS ALBA

„În momentul de faţă, nu, nu există, nu am făcut o asemenea expertiză, dar ea se poate vedea cu ochiul liber. Nu ştiu dacă chiar 32 (de milioane de dolari, n.r.) dar se poate vedea că e o investiţie care s-a făcut”, a spus Barbu.

El a arătat că până în anul 2001 nimeni din România nu a fost preocupat de situaţia patrimoniului din localitatea Roşia Montană, interesul pentru subiect intervenind în 2001 întrucât cu trei ani mai devreme s-a semnat o licenţă de exploatare în favoarea unei companii.

„Dacă mâine pleacă această companie – oricare alta, nu mă interesează compania în mod special – dacă pleacă cei care au investit până acum, ne rămâne din punct de vedere al patrimoniului o sarcină financiară în braţe enormă. De aceea am spus că până în 2001 nu ştiam nimic, nu ne păsa. Nu avea nimeni grija patrimoniului de la Roşia Montană. Acum avem în braţe un număr de case – 41- şi aceste galerii, pe care dacă nu le face cine investeşte acum, va trebui să le facem noi şi va costa”, a spus Daniel Barbu.

Sursa: Mediafax

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Ion din Alba 24 septembrie 2013 at 8:36

menestrelul culturii de amanita.la tv era barbat, acuma e ciumete

mihnis 24 septembrie 2013 at 9:05

Poate ar trebui sa ia mai multe companii exemplu de la cei de la RMGC, e mare nevoie de investitii in patrimoniu la Rosia si si in alte parti din tara, iar statul este complet dezinteresat sau nu are bani. cat despre ONGisti, ei doar urla, se vede clar ca doar cei de la RMGC au investit in patrimoniu

Status-Quo 24 septembrie 2013 at 17:26

Bai mihnis,
te vad de-o vreme ca-ti faci veacul pe forum si esti sustinator infocat de proiect.

Si zi asa? Sa ia si alte companii exemplu de la RMGC, ai?

Ț-ț-ț-ț-ț-ț… Ai dreptate mai mihneo, pardon mihnis… RMCG e o firma de oameni buni la suflet pentru care pastrarea patrimoniului istoric e mult mai de pret ca exploatarea aurului, spre exemplu. Ia zi, n-am dreptate?

Cum se straduie ei saracutii, din putinii bani care-i au, sa pastreze vestigiile noastre, nu-i asa? Bravo lor, ma mihnea-mihnis, bravo lor!

Sa tot avem fo 100, ba nu, chiar 1000 dintr-astia, ca nu ne-ar strica, nu-i asa?

Pai daca avem un ”clarvazator” de ministru al culturii de ce sa nu-l avem si pă sustinatorul sau mihnis? Ia zi mai mihneo, am dreptate?

fundatura politica 24 septembrie 2013 at 16:49

sa investesti 100 milioane cind cistigi 70 de miliarde, e mizilik- doar fraierii pica pe spate dupa o asemenea stire; si daca dupa dupa 15 ani cind zacamintul e secatuit, firma se desfiinteaza, pe cine mai pui sa plateasca pentru poluare , accident ecologic, cultura, etc.? albu cel negru la suflet va zice ca el a vrut binele- de aia nu trebuie sa fie lasat sa-l ia.

Comentariile sunt oprite