Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministrul Culturii: RMGC se angajează să investească 100 de milioane de dolari, dintre care 70 la Roşia Montană

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Roşia Montană Gold Corporation i-a înmânat Ministrului Culturii, Daniel Barbu, estimări din care reiese că ar fi investit 32 de milioane de dolari la Roşia Montană. Daniel Barbu a declarat acestea luni, la audierile din Comisia specială pentru Roşia, dar a mai spus că statul român nu are o autoritate care să confirme suma. Ministrul a mai spus că RMGC se angajează să investească 100 de milione de dolari.

„Potrivit acordului, compania se angajează să investească o sută de milioane de dolari, din care 30 de milioane de dolari în proiecte arheologice sau patrimoniale ce vor fi convenite împreună cu ministerul, în alte părţi decât Roşia Montană, şi 70 de milioane de dolari în situ la Roşia Montană”, a spus Barbu, în faţa Comisiei comune speciale.

El a precizat că, potrivit estimărilor pe care i le-a înaintat compania, din aceşti 70 de milioane de dolari RMGC ar fi cheltuit deja 32-33 de milioane.

Barbu a spus, pe de altă parte, că RMGC a restaurat deja 20 de imobile monument istoric din cele 41 care beneficiază de acest statut, dar doar imobile care îi aparţin.

Ministrul a admis, răspunzând unei întrebări, că nu există o autoritate a statului român care să fi confirmat investirea acestor sume.

„În momentul de faţă, nu, nu există, nu am făcut o asemenea expertiză, dar ea se poate vedea cu ochiul liber. Nu ştiu dacă chiar 32 (de milioane de dolari, n.r.) dar se poate vedea că e o investiţie care s-a făcut”, a spus Barbu.

El a arătat că până în anul 2001 nimeni din România nu a fost preocupat de situaţia patrimoniului din localitatea Roşia Montană, interesul pentru subiect intervenind în 2001 întrucât cu trei ani mai devreme s-a semnat o licenţă de exploatare în favoarea unei companii.

„Dacă mâine pleacă această companie – oricare alta, nu mă interesează compania în mod special – dacă pleacă cei care au investit până acum, ne rămâne din punct de vedere al patrimoniului o sarcină financiară în braţe enormă. De aceea am spus că până în 2001 nu ştiam nimic, nu ne păsa. Nu avea nimeni grija patrimoniului de la Roşia Montană. Acum avem în braţe un număr de case – 41- şi aceste galerii, pe care dacă nu le face cine investeşte acum, va trebui să le facem noi şi va costa”, a spus Daniel Barbu.

Sursa: Mediafax


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea