Rămâi conectat

Actualitate

Ministerul Mediului vrea să încurajeze colectarea selectivă. Românii ar putea achita facturi în funcție de cât gunoi aruncă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Mediului vrea să încurajeze colectarea selectivă. Românii ar putea plăti doar pentru cât gunoi aruncă. Noile tarife vor fi calculate în funcție de cât de des vom duce sacii la ghenă sau de greutatea lor. Măsuri au ca scop colectarea selectivă și reciclarea în România, două capitole la care țara noastră a rămas codașă în Europa.

Toată România se pregătește să urmeze modelul orașului Mizil. Acolo, din toamna trecută, localnicii plătesc doar pentru cât gunoi aruncă.

„Plătește pentru cât arunci”! Este noul concept pe care experții Ministerului Mediului vor să îl introducă în toată țara. Dispare astfel plata „la paușal”.

Facturile vor fi calculate în funcție de volumul de gunoi, frecvența de colectare și greutate. Dar și de folosirea sacilor diferiți pentru hârtie, metal, plastic și sticlă.

Reprezentanții Ministerului Mediului nu au explicat însă cum va funcționa sistemul.

Oamenii care stau la case au pubele cu cipuri și coduri de bare. Iar cei care locuiesc la bloc intră la ghenă cu cartelă. Pe mașinile de salubritate sunt montate cântare. Așa reușesc să plătească doar pentru cât gunoi produc.

După modelul orașului Mizil, toate primăriile ar urma să fie obligate să asigure colectarea separată a gunoiului.

În prezent, doar 5% din deșeuri sunt reciclate. Ținta este de 50%, până în 2020.

Inițiativa Ministerului Mediului este, deocamdată, doar un proiect în consultare publică. Dacă va fi aprobat, ar urma să se aplice cel mai devreme din vară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea