Rămâi conectat

Actualitate

Ministerul Agriculturii: Amendă pentru crescătorii de animale care nu anunță decesul acestora în termen de 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

porciCrescătorii de animale care nu anunță autoritățile de care aparțin – în speță primăriile, de decesul animalelor din gospodărie pot fi sancționați cu amenzi de până la 200 de lei, se arată în textul unei ordonanţe lansate în dezbatere publică de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit documentului, aceștia trebuie să declare decesul în maximum  24 de ore.

Ministerul Agriculturii a publicat recent pe propriul site un proiect de Ordonanță privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală.

Potrivit documentului, se interzice abandonarea, îngroparea sau depozitarea subproduselor de origine animală în alte condiții decât cele stabilite de legislația în vigoare.

Neutralizarea subproduselor de origine animală se realizează în unități autorizate sanitar-veterinare si de către autorități competente privind protecția mediului, în conditiile legii, și este supusă inspecției și controlului sanitar veterinar, în scopul prevenirii răspândirii de boli la animale și oameni.

La nivelul judetelor, consiliile județene, iar la nivelul municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, organizează și sunt responsabile pentru desfășurarea activității de neutralizare  a subproduselor de origine animală provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale, având obligația de a asigura contractual, în conditiile legii, realizarea acestei activități de neutralizare cu o unitate de ecarisare autorizată conform legislației în vigoare.

Crescătorii individuali de animale sunt obligați să anunțe în maximum 24 de ore autoritățile administrației publice locale, pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor la care se referă prezenta ordonanta. Autoritățile administratiei publice locale vor întocmi, potrivit legii, registre de evidență a transporturilor, categoriilor și cantităților de subproduse de origine animală trimise către unitățile de neutralizare. Autoritățile administratiei publice locale sesizate informează, de îndată, consiliul județean care anunță în cel mai scurt timp posibil prestatorul de servicii contractat, acesta având sarcina de a transporta cadavrele de animale la unitățile de neutralizare a cadavrelor de animale.

Resursele financiare necesare realizării activității de colectare, transport, depozitare și neutralizare a subproduselor de origine animală de către județe și municipiul Bucuresti, prevăzută la alin.(3), se asigură, integral, prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale judetelor, respectiv bugetul local al municipiului Bucuresti, din bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si cuprinse prin poziție distinctă în legea bugetului de stat, prin APIA, potrivit procedurii stabilite prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonante.

Pentru activitatea de neutralizare a subproduselor de origine animală în cazurile prevăzute la alin.(3) si la art.4, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor stabilesc categoriile de subproduse de origine animală pentru care se acordă sprijin financiar, cheltuielile eligibile, cuantumul sprijinului financiar și modul de acordare a acestuia, prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonante.

Investițiile necesare pentru desfășurarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală, în vederea realizării sau modernizării instalațiilor de procesare, respectiv de incinerare/coincinerare, autorizate în conditiile legii, se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, potrivit normelor metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonante.

În localitatile izolate, în care ecarisarea se face cu dificultate, îngroparea cadavrelor este permisă în locuri special amenajate, pe baza autorizării sanitare veterinare și a autorităților competente privind protectia mediului si este organizată de către autoritățile administratiei publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor.

Criteriile care stau la baza stabilirii localitatilor izolate, conditiile de îngropare, precum și modalitatea de autorizare sanitară veterinară și de mediu a locurilor special amenajate pentru îngropare se stabilesc prin ordin comun al ministrului mediului, apelor si pădurilor și al presedintelui Autorității Nationale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Următoarele fapte constituie contravenții:

  • a) neanuntarea de catre crescatorii individuali de animale, a autoritatilor administratiei publice locale pe a caror raza administrative-teritoriala are loc decesul animalelor la care se refera prezenta ordonanta, in termenul prevazut la art. 5 alin (4);
  • b) neluarea masurilor pentru depozitarea subproduselor de origine animala in ferme sau exploatatii in conditii care sa previna imbolnavirea animalelor, oamenilor sau poluarea mediului;
  • c) neridicarea subproduselor de origine animala;
  • d) neintocmirea evidentelor veterinare cu privire la subprodusele de origine animala in conformitate cu prevederile legale in vigoare sau cu privire la materiile rezultate in urma neutralizarii ori procesarii acestora;
  • e) neluarea masurilor prevazute de legislatia in vigoare pentru depozitarea subproduselor de origine animala in unitatile de taiere, procesare, depozitare sau comercializare a produselor de origine animala ori implicate in activitatea de neutralizare a subproduselor de origine animala;
  • f) transportul, respectiv manipularea sau depozitarea subproduselor de origine animala fara respectarea normelor sanitare veterinare si de mediu in vigoare;
  • g) abandonarea, depunerea sau depozitarea subproduselor de origine animala in alte locuri decat cele organizate si autorizate in acest scop;
  • h) neorganizarea de catre autoritatile administratiei publice locale a locurilor special amenajate pentru ingropare prevazute la art.7 sau neindeplinirea de catre acestea a conditiilor de organizare si functionare;
  • i) neincheierea unui contract valabil cu o unitate de ecarisare sau nedetinerea de instalatii proprii de neutralizare a subproduselor de origine animala, autorizate in conditiile legii, de catre unitatile de productie, depozitare, procesare ori comercializare a carnii sau a altor produse de origine animala. Suplimentar amenzii, fapta se sanctioneaza si cu retragerea si anularea autorizatiei sanitar – veterinare, in baza notificarii facute de organismele de control prin conducatorii acestor institutii;
  • j) neincheierea unui contract valabil cu o unitate de ecarisare sau neorganizarea neutralizarii subproduselor de origine animala, in conditiile legii, de catre autoritatile administratiei publice locale de la nivelul judetelor, respective de la nivelul municipiului Bucuresti, dupa caz.

Contravențiile prevazute la art.9 se sancționează după cum urmează:

  • a) in cazul in care au fost savarsite de crescatori individuali de animale, cu amenda de la 100 lei la 200 lei, pentru fapta prevazuta la lit.a) si
  • b) in cazul in care au fost savarsite de unitatile de crestere a animalelor, unitatile de productie, depozitare, procesare ori comercializare a carnii sau a altor produse de origine animala: cu amenda de la 500 lei la 1000 lei, pentru faptele prevazuta la lit. b); cu amenda de la 800 lei la 1200 lei, pentru fapta prevazuta la lit.d) – f); cu amenda de la 2000 lei la 4000 lei, pentru fapta prevazuta la lit.g); cu amenda de la 1500 lei la 2500 lei, pentru fapta prevazuta la lit.i).
  • c) in cazul in care au fost savarsite de unitatile de ecarisare si neutralizare a subproduselor de origine animala: cu amenda de la 1600 lei la 2400 lei, pentru faptele prevazute la lit.c) – f); cu amenda de la 2000 lei la 4000 lei, pentru fapta prevazuta la lit.g)

Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii prevăzute în prezenta ordonanță, agentul constatator făcând mențiune despre aceasta în procesul-verbal.

Sancțiunile se aplica de către persoane împuternicite de Autoritatea Națională Sanitara Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor, de Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor, conform legislatiei specifice în vigoare.

Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonante se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerului Afacerilor Interne, Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, în termen de 90 zile de la intrarea sa în vigoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Ce tipuri de concedii vor fi luate în calcul la vechimea în munca

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Ce tipuri de concedii vor fi luate în calcul la vechimea în munca Câteva dintre facilitățile oferite de noua legislație a pensiilor au fost dezvăluite de Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii. Conform noilor prevederi, concediile pentru creșterea copilului, fie ele maternale sau paternale, vor fi luate în considerare ca perioade contributive la pensie. „Subliniez […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea