Rămâi conectat

Actualitate

Mineritul, şansa Greciei să scape de faliment

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul de la Atena a acordat companiei European Goldfields autorizația să construiască două mine de aur, ceea ce va face din Grecia unul dintre cei mai mari producători de aur din Europa. Mineritul ar putea scăpa Grecia de faliment, arată jurnaliștii de la Săptămâna Financiară, în cadrul unei analize recente.

Potrivit sursei citate, Grecia ar putea lua modelul Finlandei și să își revizuiască în al doisprezecelea ceas atitudinea față de industrie, reapucându-se de minerit, ca singura soluție de a scăpa de colaps. Finlanda, una dintre cele mai competitive economii ale UE, are un sector minier bine dezvoltat. Conform jurnaliștilor de la Săptămâna Financiară, „modelul finlandez de dezvoltare a acestei industrii se bazează pe eficienţa eco­no­mică şi pe protecţia mediului. În afară de potenţialul de exploa­ta­re, Finlanda mai are ca avantaje dis­po­ni­bilitatea datelor geologice, o in­frastructură bună, forţă de muncă pre­­gătită, un grad redus de risc so­cial şi politic, legislaţie stabilă, sprijin guvernamental pentru industria mi­ni­e­ră şi o atitudine pozitivă a lo­calnici­lor faţă de minerit. Pentru câ­teva dintre aceste elemente, acţiu­nea sta­tului este obligatorie, fiind par­te a angajamentului pentru atra­gerea in­vestitorilor privaţi într-un partene­riat”.

De asemenea, „în septembrie 2008, odată cu pri­mele semne ale recesiunii din Europa, guvernul finlandez a luat de­cizia de a sprijini industria mi­nie­ră, prin ajutoare directe. Con­di­ţiile sunt ca proiectul să aibă o am­ploare şi o durată care să genereze un impact semnificativ asupra eco­nomiei la nivel regional şi naţional. Concret, statul finlandez poate acorda ajutor prin finanţarea totală sau parţială a unor elemente de infrastructură necesare pentru noile ex­ploatări – re­ţele electrice, apă, cana­li­zare, căi fe­rate, şosele sau porturi – sau prin for­marea sau specializarea personalului în instituţii publice”, se arată în materialul menționat.

Grecia a urmărit modelul finlandez și încearcă să îl implementeze local, mineritul putând constitui șansa acestei țări să scape de falimentul tot mai apropiat. „ Guvernul a acordat Euro­pean Gold­fields autorizaţia finală pentru a construi două mine de aur de di­men­siuni mari în nordul Gre­ciei, iar compania a obţinut o fi­nan­ţare to­­ta­lă de 750 de milioane de do­lari de pe piaţa internaţională. Com­­pa­nia de­pusese cererea de au­torizare în 2006, iar amânările au fost puse pe seama in­certitudinilor po­litice şi econo­mice prin care a trecut Grecia. În schimb, acordul de mediu pentru cele două mine a fost dat în mai pu­ţin de un an, documentaţia fiind de­pusă în august 2010, când Grecia era deja în atenţia pieţelor interna­ţio­nale din cauza datoriei nesustena­bile”, scriu jurnaliștii de la Săptămâna Financiară.

Potrivit acestora, European Goldfields va investi în total 1,3 miliarde de euro în perioada de exploatare a celor două mine, Olym­pias şi Skouries, iar ac­tivitatea economică generată va oferi noi surse de impozite pentru bugetul Greciei. În schimb, proiectul de la Roșia Montană încearcă de șapte ani să obțină avizele pentru în­ce­perea unei ex­­ploatări de aur care ar transforma România în cel mai ma­re producător european. (G.R.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea