Rămâi conectat

Actualitate

Mineritul, şansa Greciei să scape de faliment

Publicat

în

Guvernul de la Atena a acordat companiei European Goldfields autorizația să construiască două mine de aur, ceea ce va face din Grecia unul dintre cei mai mari producători de aur din Europa. Mineritul ar putea scăpa Grecia de faliment, arată jurnaliștii de la Săptămâna Financiară, în cadrul unei analize recente.

Potrivit sursei citate, Grecia ar putea lua modelul Finlandei și să își revizuiască în al doisprezecelea ceas atitudinea față de industrie, reapucându-se de minerit, ca singura soluție de a scăpa de colaps. Finlanda, una dintre cele mai competitive economii ale UE, are un sector minier bine dezvoltat. Conform jurnaliștilor de la Săptămâna Financiară, „modelul finlandez de dezvoltare a acestei industrii se bazează pe eficienţa eco­no­mică şi pe protecţia mediului. În afară de potenţialul de exploa­ta­re, Finlanda mai are ca avantaje dis­po­ni­bilitatea datelor geologice, o in­frastructură bună, forţă de muncă pre­­gătită, un grad redus de risc so­cial şi politic, legislaţie stabilă, sprijin guvernamental pentru industria mi­ni­e­ră şi o atitudine pozitivă a lo­calnici­lor faţă de minerit. Pentru câ­teva dintre aceste elemente, acţiu­nea sta­tului este obligatorie, fiind par­te a angajamentului pentru atra­gerea in­vestitorilor privaţi într-un partene­riat”.

De asemenea, „în septembrie 2008, odată cu pri­mele semne ale recesiunii din Europa, guvernul finlandez a luat de­cizia de a sprijini industria mi­nie­ră, prin ajutoare directe. Con­di­ţiile sunt ca proiectul să aibă o am­ploare şi o durată care să genereze un impact semnificativ asupra eco­nomiei la nivel regional şi naţional. Concret, statul finlandez poate acorda ajutor prin finanţarea totală sau parţială a unor elemente de infrastructură necesare pentru noile ex­ploatări – re­ţele electrice, apă, cana­li­zare, căi fe­rate, şosele sau porturi – sau prin for­marea sau specializarea personalului în instituţii publice”, se arată în materialul menționat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grecia a urmărit modelul finlandez și încearcă să îl implementeze local, mineritul putând constitui șansa acestei țări să scape de falimentul tot mai apropiat. „ Guvernul a acordat Euro­pean Gold­fields autorizaţia finală pentru a construi două mine de aur de di­men­siuni mari în nordul Gre­ciei, iar compania a obţinut o fi­nan­ţare to­­ta­lă de 750 de milioane de do­lari de pe piaţa internaţională. Com­­pa­nia de­pusese cererea de au­torizare în 2006, iar amânările au fost puse pe seama in­certitudinilor po­litice şi econo­mice prin care a trecut Grecia. În schimb, acordul de mediu pentru cele două mine a fost dat în mai pu­ţin de un an, documentaţia fiind de­pusă în august 2010, când Grecia era deja în atenţia pieţelor interna­ţio­nale din cauza datoriei nesustena­bile”, scriu jurnaliștii de la Săptămâna Financiară.

Potrivit acestora, European Goldfields va investi în total 1,3 miliarde de euro în perioada de exploatare a celor două mine, Olym­pias şi Skouries, iar ac­tivitatea economică generată va oferi noi surse de impozite pentru bugetul Greciei. În schimb, proiectul de la Roșia Montană încearcă de șapte ani să obțină avizele pentru în­ce­perea unei ex­­ploatări de aur care ar transforma România în cel mai ma­re producător european. (G.R.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| Posibilă MEGA investiție la Câmpeni: Un producător de încălțăminte ar putea crea 200 de locuri de muncă în Țara Moților, spune senatorul Matieș

Publicat

în

Posibilă MEGA investiție la Câmpeni: Un producător de încălțăminte ar putea crea 200 de locuri de muncă în Țara Moților, spune senatorul Matieș

Cetățenii orașului Câmpeni și din zona Țării Moților s-ar putea bucura în curând de o nouă investiție din partea unei companii producătoare de încălțăminte, care ar putea duce la crearea a peste 200 de noi locuri de muncă.

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a transmis câteva idei despre posibila investiție a producătorului pentru marile branduri internaționale, într-un mesaj postat în mediul online.

„Sunt trup și suflet nu doar pentru eroii Munților Apuseni, ci și pentru oamenii din această zonă a județului nostru! În ultimele săptămâni am căutat soluții pentru una dintre cele mai stringente probleme ale lor – lipsa locurilor de muncă.

Elit - Gustul Desăvârșit

La Câmpeni ar putea fi create pana la 200 de noi locuri de muncă. După discuțiile purtate la Alba Iulia, astăzi am avut o întâlnire de lucru, în Capitala Țării Moților, cu domnul Alcide Giacometti directorul companiei producătoare de încălțăminte Rekord.

Au mai participat colegii noștri din PSD: deputat Radu Tuhut ,consilier județean Marcela Dărămuș, președinte interimar Câmpeni Călin Bodea, consilieri senatoriali Angela Muntean și Iulian Bunea, consilieri locali Câmpeni – Costache Ștefan, Mihon Nicolae, Augustin Raiu, Șenilă Dan și Grigorescu Câra Gabriel.

Sper din suflet că proiectul nostru se va concretiza. Voi rămâne alături de moții noștri bravi și gospodari!”, a fost mesajul transmis de senatorul Matieș.

Unitatea de producţie a Rekord din Alba realizează încălţăminte pentru Salomon, Garmont, Mammut, Dolomite sau Viking, conform celor mai recente date ale Ziarului Financiar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Tichete sociale 2022: Ce se întâmplă dacă anumiţi beneficiari nu îşi vor primi la timp cardurile pe care vor fi viraţi banii

Publicat

în

Tichete sociale 2022: Ce se întâmplă dacă anumiţi beneficiari nu îşi vor primi la timp cardurile pe care vor fi viraţi banii

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi a explicat în cursul acestei săptămâni ce se întâmplă dacă anumiţi beneficiari nu îşi vor primi la timp cardurile pe care vor fi viraţi banii.

„Toate persoanele beneficiare vor primi acest sprijin materia până la 31 decembrie 2022, în lunile iunie, august, octombrie şi decembrie. (…) Vor fi tichete sociale pe suport electronic pentru perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022 şi vor fi distribuite, tipărite şi distribuite cetăţenilor. Pe măsură ce aceşti cetăţeni vor primi aceste carduri vor fi şi alimentate cu câte 250 de lei în lunile menţionate.

Este o situaţie pe care o estimăm să se întindă pe toată luna iunie (n.r. – distribuirea cardurilor) şi vreau să fac o precizare ca să se înţeleagă foarte card. E vorba de un număr foarte mare de carduri care trebuie confecţionate, tipărite, inscripţionate şi distribuite şi în situaţia ipotetică pe care nu o dorim – dar luăm în calcul aşa cum e normal să facem – să spunem că o persoană nu primeşte până la 30 iunie un card şi îl primeşte pe 1 iulie. Asta nu înseamnă că suma aferentă luna iunie va fi pierdută de către acea persoană ci este bugetată şi va fi virată pe card fără niciun fel de problemă”, a explicat, luni seara, la România TV, ministrul Marius Budăi.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ședința de Guvern de astăzi a fost aprobată Ordonanța de urgență care reglementează acordarea de tichete sociale pe suport electronic, cu valoare nominală de 250 lei, pentru persoane aflate în situații de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă.

Actul normativ are drept scop instituirea unor măsuri temporare, în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, pentru sprijinul material al unor categorii de populație vulnerabile.

Sprijinul material, acordat o dată la două luni, va compensa o parte din categoriile de cheltuieli cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, prin acordarea unor tichetele sociale pe suport electronic, pentru achiziționarea de produse alimentare de bază și/sau pentru asigurarea de mese calde.

Estimările oficiale ale Guvernului prevăd un număr de 3,1 milioane de potențiali beneficiari, din următoarele categorii:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei – cu un număr estimat de peste 2,3 milioane;

b) persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei – cu un număr estimat de peste 400.000 de persoane;

c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

f) persoanelor fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO VIDEO| Sărbătoare în curtea Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa”: Elevii clasei a XII-a au avut parte de ceremonia de sfârșit de an școlar

Publicat

în

Sărbătoare în curtea Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa”: Elevii clasei a XII-a au avut parte de ceremonia de sfârșit de an școlar

A fost mare sărbătoare astăzi, 26 mai 2022, în curtea Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia. Absolvenții clasei a XII-a s-au bucurat de ceremonia de final de an, în compania profesorilor și a părinților.

Îmbrăcați festiv, aceștia au ascultat versurile „Gaudeamus Igitur”, urmate de discursul adresat acestora, de către conducerea școlii.

Elit - Gustul Desăvârșit

În câteva săptămâni, pe 10 iunie, se încheie cursurile pentru majoritatea elevilor și copiilor din sistemul educațional din România, potrivit calendarului oficial al anului școlar 2021-2022.

Pentru un număr semnificativ de elevi, cei din ani terminali, cei din învățământul profesional și din școlile postliceale și de maiștri – cursurile se vor termina fie mai devreme, fie cu câteva săptămâni mai târziu. Cei care studiază pentru calificarea “asistent medical generalist” sunt ultimii care pleacă în vacanță, peste aproape trei luni.

Concret, cei mai mulți elevi vor merge la școală până pe 10 iunie. Este vorba despre copiii de grădiniță, elevii din învățământul primar, toți elevii din clasele V-VII, toți elevii din clasele IX-XI de la liceu.

Există însă excepții semnificative. Astfel:

  • Elevii din clasa a XII-a/a XIII-a încheie cursurile pe 27 mai – Probele de Bacalaureat 2022 au loc în perioada 6-23 iunie
  • Elevii din clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie – Evaluarea Națională 2022 are loc pe 14-17 iunie
  • Pentru grupele de grădiniță și celelalte clase (școala primară, clasele a V-a – a VII-a și a IX-a – a XI-a), cursurile se încheie pe 10 iunie.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare