Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Manifestare pro-unire la Limba-Ciugud

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminică, 29 ianuarie 2012, în satul Limba comuna Ciugud s-au desfăşurat manifestările prilejuite de debutul în viaţa publică a Asociaţiei „Realitate şi Adevăr” Alba Iulia, o organizaţie care militează pentru unirea României cu Basarabia, fondată de localnicul Dan Ioan Măriuţa.
Săteni şi invitaţi deopotrivă au luat parte la slujba de pomenire oficiată în biserica din Limba (de părintele Marius Pistănilă şi lectorul universitar Alin Albu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia) pentru pomenirea militanţilor pro-unire care au plecat dintre cei vii iar la Monumentul Eroilor din centrul localităţii au fost depuse coroane de flori. Pe acordurile intonate de Fanfara Centrului Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia participanţii s-au prins în Hora Unirii. Manifestarea a avut ca oaspeţi de peste Prut pe dr. Vitalia Pavlicenco (preşedintele PNL din Republica Moldova, o cunoscută militantă pro-unire) şi pe vicepreşedintele PNL Moldova, Anatol Revenco. La sărbătoarea românilor au luat parte şi deputatul PDL de Alba, Clement Negruţ, scriitorul Ironim Muntean, vicepreşedinte al Despărţământului ASTRA Alba Iulia, primarul Ciugudului Gheorghe Damian împreună cu consilierii locali.  Pe scena Căminului Cultural din Limba  au susţinut un spectacol artistic fanfara „Augustin Bena”, „Mugurii de tezaur” ai interpretei Leontina Fărcaş acompaniaţi de ansamblul „Crăişorul”.
În mesajul său către locuitorii din Alba, dr. Vitalia Vavlicenco, cunoscută   militantă pentru unire din Republica Moldova, a reamintit de genocidul anti-românesc la care au fost supuşi basarabenii. „Vă spun că numai România este avocatul nostru pentru UE. Unirea este singura cale de salvare pentru basarabenii care au fost supuşi tuturor experimentelor posibile: deportări, exterminări, moartea în groapa cu var. Noi vedem România Mare ca un stat puternic şi unitar în Europa. Ne luptăm să redobândim cetăţenia română, deşi ar trebui să o avem implicit, pentru că am fost lipsiţi în mod abuziv de ea. Liberalii din Moldova sunt singura formaţiune politică ce vorbeşte deschis despre consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov, strângând semnături pentru condamnarea acestui pact şi declarând că ne putem salva doar revenind la România. Mesajul nostru este foarte clar, către toţi românii: nu-i puteţi abandona  în continuare pe fraţii basarabeni chiar dacă Rusia stă în coastele noastre  şi nu vrea să-şi retragă trupele „de pace” care ucid tineri români în continuare. Numai prin efortul dumneavoastră puteţi da curaj basarabenilor, copiilor lor, care au fost şi sunt victimele unui proces de desnaţionalizare, şi pe vremea fostului bloc sovietic comunist, şi după proclamarea independenţei. Populaţia din Republica Moldova are dreptul să-şi decidă viitorul. Acest viitor îl vedem numai prin România. Noi luptăm cu propaganda rusescă ce a inoculat atâţia ani basarabenilor  ideea că fraţii de peste Prut, românii, sunt un popor străin lor”.
Pavlicenco le-a urat organizatorilor „succes în acest efort uriaş de restabilire a adevărului”. „Vă reamintesc că nimic din ce a fost lipit artificial nu va rămâne aşa şi nimic din ce fost dezlipit artificial nu va rămâne aşa. Unirea este reală şi posibilă, depinde doar de efortul, de munca şi convingerea noastră, a tuturor românilor” a subliniat Pavlicenco.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea