Rămâi conectat

Actualitate

Mii de polițiști din România, pensionați de TEAMĂ că vor primi bani mai puțini. Pot părăsi sistemul și la 47 de ani, cu vechime

Ziarul Unirea

Publicat

în

 Mii de angajați din Ministerul de Interne au ieșit la pensie în ultimele luni: majoritatea lucrau în operativ. Valul de noi pensionări din MAI este cauzat de teamă că Parlamentul va modifica pensiile militare.

În locul celor ieșiți la pensie, vor ajunge sa lucreze polițiștii școliți precar, iar misiunile ratate, din ce în ce mai dese, ar putea deveni o obișnuință, avertizează oamenii din sistem. Totodată, specialiștii spun că, pe termen lung, criza de personal din poliție va duce la creșterea criminalității.

Datele oficiale ale ministerului de Interne arată că, la început de 2021, deficitul de personal ajunsese la 20 la sută.

În 2020, aproape 8.000 de angajați s-au pensionat, dublu față de ieșirile din sistem pe parcursul a doi ani, în perioada 2018-2019. Tendința se menține și anul acesta. În primele trei lui aproape 2.000 de angajați au plecat tot prin pensionare.

Legea permite ca un polițist care are doar 47 de ani să iasă la pensie dacă îndeplinește condițiile de vechime în profesie. În urmă cu patru ani, ministrul de Interne de atunci a gândit o strategie pentru a aduce cât mai mulți oameni noi în sistem: școală pe repede înainte.

Sunt acum polițiști în teren care au făcut doar trei luni de școală. Este cazul a mii de agenți încadrați direct, în perioada în care ministerul avea si mai mari probleme cu personalul. Din 2017 încoace, școlile de agenți durează maximum 10 luni: 31 de săptămâni de teorie și doar 11 de practică. Școala pe repede înainte se vede însă în modul de intervenție.

Sorin Iovu Rus, fost comisar-șef al IPJ Cluj: „Pentru început scade oarecum eficiența pentru că ei primesc în cursul școlarizării cunoștințele minime”.

Cazul recent al imobilizării fatale de la Pitești, demonstrează asta.

Nicola Ababei, instructor de pregătire fizică și autoapărare: „Persoana în cauză era și în vârstă, era și sub influența băuturilor alcoolice, efectiv a ajuns cum a ajuns, cu capul de pământ. Exact asta trebuia evitat”.

Sorin Iovu Rus, fost comisar-șef al IPJ Cluj: „Un polițist cu experiență nu ar fi acționat niciodată în acest mod având în vedere că cetățeanul respectiv nu a comis niciun act de agresiune asupra acestora.”

Sorin Iovu Rus este chiar el unul dintre cei 40.000 de pensionați în ultimii ani din MAI. Incertitudinea îi face pe oameni să plece, recunoaște acesta:

Sorin Iovu Rus: „Ceea ce se întâmplă este incert. Oamenii beneficiază de niște drepturi legale pe care riscă să și le piardă. Dacă nu schimbau condițiile de pensionare poate și eu personal aș mai fi fost în activitate. Și e nevoie de acești oameni în sistem”.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile, se arată în proiectul adoptat luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea