Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Politică Administrație

”Meserie” păguboasă: Doar trei parlamentari de Alba și-au sporit averea în 4 ani de mandat

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

”Meseria” de parlamentar nu te îmbogățește, ba dimpotrivă, te poate face ”dator-vândut” – aceasta este concluzia după analizarea declarațiilor de avere ale aleșilor din Alba al căror mandat se încheie în curând.

După 4 ani de muncă în Parlamentul României doar trei dintre cei 7 deputați și senatori aleși în anul 2008 au reușit să-și sporească averile (sau veniturile) iar ceilalți 4, pe lângă diminuarea serioasă a veniturilor mai au acum au de plătit și datorii. Există însă și un caz special, al unui deputat care deși a ”sărăcit” considerabil în timpul mandatului, se poate baza pe soție, ale cărei conturi în bănci au crescut.

Parlamentarul de Alba care a câștigat cel mai mult în mandatul 2008 – 2010 este Corneliu Olar (PDL), care a lăsat fotoliul de primar plătit cu 26.400 de lei pe an pentru cel de deputat cu un venit anual de 50.784 de lei (în 2012). În cei 4 ani acesta a reușit să mai cumpere 0,30 hectare de teren intravilan și 0,50 ha de pășune în Horea, și-a schimbat autoturismul VW Touareg (fabricat în 2007) cu un BMW (fabricat în 2009) și are un card bancar în valoare de 145.644 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Și senatorul PDL Alexandru Pereș a ieșit ”pe plus” după 4 ani de muncă în Parlament, însă câștigul este nesemnificativ comparativ cu colegul său din Horea. Astfel, Pereș a adăugat la colecția sa de mobilă Bidermeyer încă o masă, în valoare de 10.000 de lei și a reușit să-și plătească creditele în valoarede 30.000 de euro, rămânând doar cu o datorie de 5000 de euro (la o persoană fizică din București). Trebuie să menționăm, însă, că venitul său anual a scăzut cu aproape 5.000 de lei (prin bunăvoința lui Emil Boc, colegul său de partid, care, din cauza crizei, le-a tăiat și parlamentarilor din salarii).

Și pentru senatorul Nicolae Dobra (fost PDL, actual UNPR), activitatea din Parlament a fost ”cu folos”. Acesta a reușit să-și plătească o parte din datorii (aproximativ 20.000 de euro și 70.000 de franci elvetieni) și să-și schimbe Matiz-ul fabricat în anul 2002 cu un Renault Laguna fabricat în 2011. De asemenea, veniturile sale au avut o creștere sensibilă, de la 98.600 de lei pe an în 2008 (din veniturile de agent de asigurări, pensie MApN și consilier local în Sebeș), la 102.120 de lei pe an (din veniturile de senator și pensia MApN).

Un ”caz fericit” este cel al deputatului PNL Teodor Atanasiu: acesta a pierdut la capitolul ”venituri” peste 480.000 de lei (de la 529.104 lei cât a câștigat în anul 2008 când a fost președinte AVAS, membru în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări și vicepreședinte al Comisiei de Coordonare Privatizare SC Electrica Muntenia Sud S.A., la un venit de numai 50.784 de lei ca deputat, în anul 2012). De asemenea, în ultimii 4 ani conturile sale în bănci s-au ”subțiat” cu peste 300.000 de lei. Pierderile au fost compensate, însă, de veniturile soției care în 2008 avea conturi în bănci în valoare de 83.000 de euro, 18.000 de dolari și 14.000 de lei, iar în 2012, potrivit declarației de avere, sunt de 91.063 de euro, 23.550 de dolari și 305.430 de lei. Pe lângă acestea, soții Atanasiu au mai cumpărat bijuterii de încă 5.000 de euro și au împrumutat o rudă cu suma de 50.000 de euro.

Călin Potor (fost PDL, actual PNL) este unul dintre cei care au ieșit în pierdere după mandatul de deputat: nu mai are în conturi cei 20.307 lei și 30.000 de euro (din declarația de avere din anul 2008) și a rămas cu aceleași datorii – 100.000 de franci elvețieni iar funcția din Parlamentul României i-a adus și o scădere a veniturilor, de la 62.219 lei pe an (cât avea în 2008 ca manager la Spitalul Județean Alba), la 50.784 de lei pe an (ca deputat).

Se pare că deputatul Radu Coclici (PSD) a ales modelul ”sărac și cinstit”: în activitatea sa de parlamentar nu și-a cumpărat nici case, nici terenuri și singura sa ”avere” este în continuare autoturismul ARO fabricat în anul 1974. Deși a avut un venit dublu față de cel încasat înainte să fie ales (de la 24.000 de lei pe an în 2008, la 51.396 de lei pe an în 2012), acesta își finalizează mandatul cu o datorie la bănci în valoare de 40.986 de lei, scadentă în anul 2031.

În fine, deputatul pentru care mandatul de parlamentar a însemnat pierdere financiară ”pe toată linia” este Clement Negruț. Acesta a acumulat în 4 ani datorii de 23.000 de euro (peste cele de 89.000 de euro cât avea în 2008), iar veniturile sale au scăzut simțitor, de la 92.820 de lei pe an cât câștiga în anul 2008 din funcția de subprefect și membru ATOP Alba, la 61.239 de lei, cât a câștigat în anul 2012, ca deputat și lector la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Sicoe Mihai, noul președinte interimar al TSD Alba. Tinerii social-democrați și-au ales noul președinte și un nou birou de conducere

În cursul zilei de joi, 11 august, tinerii social-democrați și-au ales noul președinte, în persoana lui Sicoe Mihai și un nou birou de conducere. Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean.

„La sediul PSD Alba am participat, alături de secretarul executiv, Corneliu Muresan, fost președinte al TSD Alba, la o nouă întâlnire cu tinerii social-democrați, care doresc să se implice în politică și să lase în urma lor lucruri bune, pozitive, pentru cei din jur.

Noua structura de conducere trebuie validata în Consiliul Politic Județean. Îmi doresc ca în noua echipa a tinerilor social-democrați sa facă parte și membrii noștri de la tineret care sunt în partid de mai mulți ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tinerii trebuie să aibă o șansă în politică. Cei cu care m-am întâlnit astăzi sunt muncitori, au succes pe plan profesional și sunt convins că pot aduce plusvaloare comunităților din care fac parte!

În următoarea perioadă, vom organiza mai multe întâlniri și ne vom implica în diverse activități benefice oamenilor, așa cum am mai făcut! Mult succes tinerilor noștri! Mult succes noului președinte și echipei sale!”, a transmis deputatul Radu Tuhuț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: Guvernul PNL-PSD–UDMR TAXEAZĂ din nou românii. În curând vor pune o taxă și pe aerul respirat.

Prin noua ordonanță de creștere a taxelor, Guvernul ne taxează și pensiile pentru care contribuim la Pilonul II. Prevederea intră în vigoare din 2023 și sunt impozitate și dividendele încasate de fondurile de pensii.

Pe lângă faptul că măsura este imorală, este și neconstituțională, pentru că presupune practic o dublă impozitare. În majoritatea țărilor europene cu sisteme de pensii private, au fost implementate prin legislațiile naționale exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare a pensiilor private.

Deși nu a fost dezbătută, măsura este un prim pas spre naționalizarea Pilonului II de pensii. Coaliția PSD-PNL vrea să pună mâna pe banii românilor din Pilonul II, iar noul plan este în lucru în ministerul condus de Adrian Câciu. Spre deosebire de epoca Dragnea, când s-a mai încercat naționalizarea pilonului II, planul este acum mult mai perfid și este susținut de PNL și de președintele Klaus Iohannis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară. Din această cauză au început să taxeze dividendele, astfel încât să poată arăta apoi că rentabilitatea fondurilor de pensii private e tot mai scăzută. În final, Coaliția Sărăciei PSD-PNL-UDMR va fura banii pe care românii i-au cotizat la fondurile de pensii private.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea