Rămâi conectat

Ştirea zilei

Martori, la Tribunalul Alba, în dosarul uciderii fostului primar din Lunca Mureșului: Între presupusul ucigaș și victimă a existat o relație apropiată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tribunalul Alba a judecat un nou termen al procesului în care este judecat inculpatul Barsony Gligor, acuzat de omor, a cărui victimă este fostul primar al comunei Lunca Mureșului, Ioan Rusu.

La termenul de luni, 2 octombrie, au fost audiați trei martori care au dat declarații și în faza de urmărire penală și apar, implicit, și în rechizitoriu. Concluzia declarațiilor formulate de aceștia este că între inculpat și victimă a existat o relație destul de apropiată, în sensul în care Barsony Gligor obișnuia să lucreze la ferma fostului primar sau era ajutat cu bani de către acesta.

”Era o persoană bună la suflet care ajuta pe oricine avea nevoie”, astfel îl caracterizează unul dintre martori pe Ioan Rusu. În legătură cu inculpatul judecat pentru omor, acesta a spus că avea o relație ”foarte bună” cu fostul primar. ”L-a ajutat foarte mult. I-a dat de lucru la el acasă. Îi mai dădea și bani câteodată și știu că s-a întâmplat să îl viziteze acasă”, a completat martorul.

Acesta a fost cel care l-a ajutat pe Barsony Gligor să se panseze la mână în seara în care a avut loc crima. Anchetatorii susțin că acesta s-a rănit singur în timp ce îl ataca cu cuțitul pe Ioan Rusu, în timp ce inculpatul susține, în continuare, că s-a lovit la mână în timp ce aduna lemne de pe marginea unui canal colector, în apropierea căii ferate. ”L-am întrebat ce a pățit și mi-a zis că a fost după lemne în pădure și s-a tăiat la mână. L-am chemat la mine acasă și l-am pansat. Am văzut că avea o tăietură în palmă”, a spus martorul. Tot acesta a mai spus că a doua zi după crimă a vorbit cu inculpatul despre ce s-a întâmplat și a completat că ”acestuia nu îi venea să creadă”.

* Pantalonii-probă în anchetă, recunoscuți de martor

De asemenea, martorul a confirmat faptul că într-o fotografie care i-a fost prezentată de polițiști a recunoscut o pereche de pantaloni care i-au aparținut inculpatului. ”Am recunoscut pantalonii ca fiind ce purtați la lucru de inculpat”, a cpmpletat martorul. Pantalonii sunt o probă importantă în ancheta procurorilor. În timpul investigaţiei criminalistice de la locul faptei, lângă autoturismul victimei a fost identificată o urmă de adâncime imprimată pe noroi prezentând striaţii asemănătoare cu cele existente pe pantalonii victimei, dar şi a unei alte perechi de pantaloni. La 10 zile de la comiterea omorului, la nord de terenul de fotbal din Localitatea Lunca Mureşului, în vegetaţie, a fost identificată o pereche de pantaloni de catifea de culoare neagră, care prezentau urme de noroi pe partea exterioară.

Pe pantaloni au fost identificate mai multe pete de substanţă brun roşcată cu aspect de sânge. Modelul se potrivea cu cel al obiectului de vestimentaţie care a produs urma – formă de adâncime imprimată în noroi, descoperită lângă maşină. Printr-o constatare traseologică realizată de experţi din cadrul IPJ Alba s-a stabilit că forma respectivă din noroi a fost creată de către perechea respectivă de pantaloni. Expertiza AND a stabilit, ulterior, că urma recoltată de la nivelul buzunarului drept al pantalonilor este sânge uman ce provine de la minimum două persoane în care sunt incluse profilurile genetice ale lui Barsony Gligor şi Rusu Ioan. De asmenea, urma recoltată de la nivelul genunchiului drept al panatalonului de catifea s-a stabilit că este sânge uman ce provine de la victimă.

* ”L-a ajutat cu mașini de nisip și balastru”

Un alt martor audiat, vecin cu inculpatul, a confirmat în fața instanței ceea ce a spus în fața anchetatorilor: faptul că din seara crimei nu l-a mai văzut pe Barsony Gligor îmbrăcat cu o geacă de culoare închisă care ar fi fost purtată de acesta atunci când l-a ucis pe Ioan Rusu. Acest martor susține că l-a văzut pe Barsony Gligor, în ziua în care a avut loc crima, în timp ce aduna lemne de pe o vale (canal colector) aflată în apropierea căii ferate. ”L-am întrebat ce face și m-a zis că adună lemne. Eu mergeam pe calea ferată iar el era la o distanță de 50 de metri de mine”, a spus bărbatul. Întrebat la ce distanță se află terenul de fotbal din Lunca Arieșului (locul în apropierea căruia a fost găsit decedat Ioan Rusu) și valea respectivă, martorul a afirmat că este vorba despre 30 de metri. Acesta a mai precizat că victima l-a ajutat pe inculpat cu ”mașini de nisip și balastru” pentru casa pe care și-a construit-o fiul lui.

Ioan Rusu a fost ucis în seara zilei 26 noiembrie 2016. Potivit rechizitoriului, pe fondul unui conflict spontan, Barsony Gligor i-a aplicat victimei de 62 de ani, mai multe lovituri cu un cuţit, cauzându-i 20 plăgi, unele tăiate altele înţepate, situate la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului şi genunchiului stâng, care au condus la deces. Bărbatul ucis a fost găsit noaptea, în jurul orei 3.30, lângă maşina proprie, la marginea satului de către şeful de post şi un prieten de familie, chemat de soţie în ajutor pentru a-l căuta. Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 16 octombrie, când vor fi audiați alți trei martori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU de vegetație uscată în zona km 310 al autostrăzii A1: Intervin pompierii din Sebeș

Bera Larisa

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată în zona km 310 al autostrăzii A1: Intervin pompierii din Sebeș Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri, 17 august, în jurul orei 19.40, în zona km 310 al autostrăzii A1. Citește și: INCENDIU izbucnit la un garaj și o anexă gospodărească în Dârlești, comuna Horea: Au intervenit pompierii Sectia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea