Rămâi conectat

Curier Județean

Marți, 2 februarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marţi, 2 februarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Întâmpinarea Domnului, sărbătoare care aminteşte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost adus la templu, pentru a fi închinat Domnului.

intampinarea_domnuluiÎntâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, pe 2 februarie. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească sa fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana. Potrivit Tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă. În momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu“, a înlocuit termenul „fecioară” cu „femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioara (Luca 2, 25-26).

Simeon, om al rugăciunii, reprezintă așteptarea împlinirii profețiilor. În momentul în care acesta Îl ia în brațe pe Hristos, rostește: „Acum slobozește (eliberează) pe robul Tau, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tau, Israel“ (Luca 2, 29-32). Simeon cere a fi eliberat nu pentru că era plictisit sau obosit, ci pentru că era împlinit. Din cântările specifice acestei sărbatori aflăm că el pleacă spre a vesti și morților că Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat.

Părintele Teofil Părăian spune că „noi suntem mai avantajați decât dreptul Simeon, pentru că putem să-L primim pe Hristos în ființa noastră și să-L purtăm în noi nu numai câteva clipe, ci o viață întreagă și chiar o veșnicie întreagă”.

Prorocița Ana simbolizează Legea și Proorocii, cele care se vor împlini în persoana lui Hristos. (Z.U.)

sursa: crestinortodox.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Sâmbătă, 6 iulie | Spectacol- premieră „Ursul păcălit de vulpe”, la Teatru de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia

Bera Larisa

Publicat

în

Sâmbătă, 6 iulie | Spectacol- premieră „Ursul păcălit de vulpe”, la Teatru de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia Sâmbătă, 6 iulie 2024, de la ora 17.00 va avea loc spectacolul- premieră „Ursul păcălit de vulpe „, la sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia. Citește și: 6 iulie | Ziua Rozelor 2024, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea