Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Maria Deac Poenaru din Laz, artista care a împânzit lumea cu icoanele ei, împlinește marți 92 de ani. Ion Dumitrel, prezent la aniversare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În localitatea Laz din comuna Săsciori va avea loc marți, 24 martie 2015, începând cu ora 13.00, aniversarea pictoriței iconar Maria Deac Poenaru. Maria Deac Poenaru împlinește în acest an 92 de ani de viață dedicați în întregime artei populare și în mod special picturii de icoane. 

maria deac poenariu38Icoanele doamnei Maria Deac Poenaru au împânzit lumea fiind după spusele dânsei doar câteva ţări în care nu are icoane, mai ales in colecții particulare dar si in biserici. Membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România, Maria Deac Poenaru a fost declarata in anul 2011 TEZAUR UMAN VIU. Maria Deac Poenaru traieste si azi in casa Poenarilor din Laz, casa usor de recunoscut prin zugraveala aparte ce trimite la ocupatia de veacuri a acestei familii pictura religioasa.

Artista a iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului zeci de generaţii de tineri, iar casa acesteia din Laz este un muzeu ce cuprinde sute de icoane unicat, realizate de membrii familiei Poenaru, şi obiecte de artă populară- costume populare, obiecte de rit religios, obiecte de impodobit casa, vase de lut, etc. Pictorii iconari din Laz au dezvoltat un stil estetic aparte şi o adevărată şcoală de pictură pe Valea Sebeşului inca din 1770 continuand pana in zilele noastre.

La aniversare vor participa reprezentanti ai Consiliului Judetean Alba impreuna cu presedintele Ion Dumitrel si reprezentanti ai institutiilor culturale judetene.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea