Eminescu…Geniu…Poet naţional şi universal…iată câteva motive pentru care ziua de 15 Ianuarie merită să fie sărbătorită în fiecare an de toţi românii, căci numele lui Mihai Eminescu este scris cu litere de aur în patrimonial nostru naţional. ,,Poetul nepereche” are legături indestructibile cu pământul sfânt al Blajului şi cu şcolile sale, ajungând aici la îndemnul profesorului său de limba română, Aron Pumnul în anul 1866.
Cu prilejul împlinirii a 164 de ani de la naşterea geniului eminescian, elevii şi dascălii de limba română de la Colegiul Naţional ,,Inochentie Micu Clain” Blaj, reprezentat prin domnul director, prof. Ioan Tomoiagă şi director adj., prof. Rodica Jeican, au organizat o manifestare literar-artistică.
Momentul omagial a debutat solemn, cu depunerea unei coroane de flori la Statuia lui Mihai Eminescu de pe dealul Hulii. Personalitatea lui Mihai Eminescu a fost evocată de dir. adj. prof. Rodica Jeican şi de eleva Moşneag Mihaela (XII D), preşedinta Societăţii de lectură ,,Radu Brateş”. A urmat un moment liric eminescian, elevii recitând cu multă sensibilitate creaţiile artistice selectate de doamnele profesoare Ioana Bărbuleţ, Carmen Simu şi Claudia Oancea-Raica: Pădurean Paul (VII A) – Ce şopteşti atât de tainic, Florea Darius (XI A) – Dormi, Gombocz Brigitta (XII D) – Dacă iubeşti fără să speri…, Ilişiu Andreea (XII D) – Vorbeşte-ncet, Radu Laurenţiu şi Hususan Mădălina (IX D) – Eminescu şi Blajul, de Radu Brateş. La final elevele din clasa a IX-a C: Ignat Iulia, Csedo Emilia, Sălcudean Carmen, Borşan Maria, Nemeş Noemi au încântat publicul prin interpretarea muzicală a poeziei – Pe lângă plopii fără soţ.
La Centrul de Documentare şi Informare al colegiului, sub coordonarea d-nei bibliotecare Maria Brad s-au vizionat fragmente din filme care surprind imaginea lui Mihai Eminescu în diverse ipostaze. La această activitate au fost antrenaţi atât elevi din ciclul gimnazial, cât şi liceeni, toţi fiind fascinaţi de ,,universul viu eminescian” descoperit prin intermediul cinematografiei.
În concluzie, poetul reprezentativ al literaturii române, ,,omul deplin al culturii româneşti” (Constantin Noica), este creatorul unei opere monumentale care străbate timpul, trăind într-o permanentă actualitate, credem, în fiecare dintre noi…
Prof. dr. Claudia Oancea-Raica
3 Comentarii
de ce trebuie amintit intotdeauna tomoioaga in fiecare articol.. nu exista articol sa nu fie numele lui… ce e ceausescu sa-i ridicati osanale de fiecare data???… cu siguranta ca-i place sa fie laudat ca in rest nu face nimic… vai de el colegiu national… va ajunge de rasul curcilor … mai ales cu profesorii pensionari pe care nu-i intereseaza decat banii care-i iau pe langa pensie , ca restul e ZERO barat… si aproro de ce nu se scrie nimic de banii dati de parinti pentru amenajarea unor clase cu parchet si alte ,, acareturi,,….??? domnule ministru pe cand un control si la colegiul national i.m.clain blaj ???
Domnul director Tomoiaga trebuie amintit ca este mentorul fiecarei activitati educative, dar nu paraseste biroul lui caldut sa stea si el sa-i asculte pe copiii care recita sau canta in frig langa statuia lui Mihai Eminescu. El e prezent doar cu ,, spiritul,, !!! Felicitari elevilor si doamnelor profesoare prezente.. Pacat ca la Colegiul National I.M. Clain a ajuns ,, politic,, un asemenea director.
Totul e facut ca sa fie facut !!! Un colegiu cu apropae 1000 de elevi si evoca ,, momentul,, Eminescu cu 20 de elevi, pe care-i scoate la statuia poetului ca ,, da mai bine in poza,, !!! Unde e Consilierul educativ, domnule director ??? Si-a dat si acesta ,, demisia,, ??? Al catele este in acest an scolar ??? Pe ce criterii ii numiti ??? Ca pe criteriul eficientei si cel al implicarii in activitatile educationale , sub nici o forma !!! Un colegiu national cu 1000 de elevi si activitate educativa nula !!!
Comentariile sunt oprite