Rămâi conectat

Actualitate

Majorarea pensiilor din toamna 2022, evitată în renegocierea PNRR. Premierul Ciucă: „Nu a fost un astfel de subiect în analiză”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorarea pensiilor din toamna 2022, evitată în renegocierea PNRR. Premierul Ciucă: „Nu a fost un astfel de subiect în analiză”

În cursul zilei de marți, premierul Nicolae Ciucă a declarat faptul că discuțiile din luna ianuarie dintre președintele Klaus Iohannis și membrii Guvernului au vizat mai multe subiecte, între care și renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, însă fără nicio discuție privind majorarea pensiilor din toamnă.

Citește și: Recalcularea pensiilor 2022: Când ar putea fi eliminate nedreptățiile din sistemul de pensii?

 

Premierul a arătat că în prezent nu există o analiză cu privire la majorarea pensiilor din toamnă.

„Acum, când discutăm, nu a fost un astfel de subiect în analiză şi nu aş vrea să creăm niciun fel de subiect prin care să inducem o idee cât se poate de puţin realizabilă în perioada imediat următoare”, a explicat prim-ministrul.

Citește și: Pensii 2022: Majorare pensii ianuarie 2022 • punctul de pensie • ajutorul pentru pensionari • impozitarea pensiilor • pensii militare 2022

De asemenea, a adăugat că nu s-a discutat despre TVA zero la alimentele de bază de anul viitor.

Ciucă a fost întrebat, la Parlament, dacă a discutat cu şeful statului despre renegocierea PNRR la începutul lunii ianuarie, când au avut loc întâlnirile cu miniştrii.

„La discuţia pe care am avut-o împreună cu domnul preşedinte, cu fiecare ministru în parte, s-au discutat mai multe subiecte. A fost şi acesta. Şi atunci am fost destul de clari în ceea ce priveşte posibilitatea de renegociere. Este adevărat, domnul ministru a prezentat şi atunci şi a discutat şi cu mine că acest procent de 9,4% (cheltuieli din PIB cu pensiile – n.r.) nu ar fi suficient, suntem cu toţii de acord cu el, dar am stabilit să se demareze procesul de reformă a pensiilor în general şi după aceea…”, a spus şeful Guvernului.

Întrebat dacă, la acea dată, şeful statului şi-a dat acordul pe renegocierea PNRR, premierul a răspuns: „Nu s-a pus problema de acord sau aprobării acestui subiect, a fost doar un subiect de discuţie”.

Citește și: PENSII 2022: Care este valoarea medie a pensiei încasată de pensionari în ianuarie

Nicolae Ciucă a precizat că nu s-a întâlnit zilele acestea cu şeful statului şi că nici nu au discutat despre renegocierea PNRR.

„A fost un subiect care s-a discutat, am văzut în ultima perioadă de foarte multe ori şi foarte intens şi este un subiect care merită cu adevărat interesul nostru, al tuturor, dar în acest moment au fost şi sunt în continuare elemente care sunt prevăzute în PNNR pentru reforma sistemului de pensii şi am avut o discuţie şi cu domnul ministru şi în cadrul Comitetului interinstituţional vizavi de acest subiect şi urmează ca, în conformitate cu obiectivele şi cu ţintele din PNRR, să urmăm acel program”, a mai spus premierul.

El a fost întrebat şi dacă ministrul Muncii are libertate de a începe renegocierea PNRR.

„În discuţiile pe care le-am avut la Bruxelles pe acest subiect aţi văzut că s-a şi vehiculat un termen ca, începând cu anul 2023, să poată fi rediscutate anumite elemente din PNRR. De ce 2023? Pentru că, la Comisie, discuţia a fost în felul următor: haideţi să vedem ce se întâmplă şi ce realizaţi până în anul 2023, să rezulte foarte clar linia pe care urmaţi, astfel încât să atingeţi obiectivele şi ţintele din PNRR, dar după ce avem acest bilanţ de etapă, să putem să discutăm parte din jaloanele şi ţintele din PNRR. Oricum, Guvernul este angajat astfel încât să facă această reformă, astfel încât românii să poată să beneficieze de venitul cuvenit”, a afirmat Ciucă.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea