Lucrările de construire a Monumentului Unirii și pentru refacerea parcului din Cetate vor începe în aprilie, speră reprezentanții primăriei Alba Iulia

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia speră că lucrările pentru Monumentul Unității Naționale și la Parcul Unirii vor începe în aprilie, astfel încât să fie finalizate înaintea zilei de 1 Decembrie 2019, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România.

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a spus, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că emoțiile sunt mari deoarece încep contestațiile, însă este optimist în ceea ce privește finalizarea lucrărilor până la termenul limită.

De asemenea, Hava a spus că Guvernul PSD și ALDE, dar și al lui Cioloș, s-au mișcat greu în ceea ce privește pregătirea Centenarului Unirii de la Alba Iulia.

Monumentul Unirii va fi din piatră, de circa 20 de metri înălţime, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse.

De asemenea, va fi amenajat și un pod iluminat, construit din metal şi lemn, cu margini de sticlă, care va face legătura între Monumentul Unirii de la Alba Iulia şi Catedrala în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria.

Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului s-a alocat suma de 18,8 milioane de lei.

Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.

La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

danezul 8 februarie 2018 at 16:51

De ce era nevoie de 4 cruci fara nici o valoare, cand i Alba Iulia exista de peste 100 de ani cladirea originala si de-o valoare inestimabila unde s-a semnat marea unire?
In anul centenarului, turistii care vin la Alba Iulia vor admira santierele de constructii atat in parcul Unirii cat si la Sala Unirii in renovare, poate mai renovati ceva acum ca e momentul ideal!

UN CETATEAN 8 februarie 2018 at 22:58

Centenarul Unirii i-a luat pe nepregatite nu credeau ca va venii asa repede ,asa ca nu s-au pregatit cum s-ar fi cuvenit PACAT DE EVENIMENT !! RUSINE GUVERNANTI SI AUTORITATI LOCALE !!

Nelu 9 februarie 2018 at 9:48

Mai bine ati aduce la Alba Iulia o copie a Columnei lui Traian.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...