Rămâi conectat

Ştirea zilei

Lucrări de înlocuire și reparații a crucilor din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Licitația de aproape 800.000 de lei, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lucrări de înlocuire și reparații a crucilor din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Licitația de aproape 800.000 de lei, lansată în SEAP

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru proiectul „Lucrări de înlocuire cruci și reparații curente la Cimitirul Eroilor din Municipiul Alba Iulia – Bulevardul Încoronării”. Valoarea totală estimată este de 770.000 de lei, fără TVA.

Situaţia existentă

Cimitirul Eroilor, cu o suprafaţă de 1904 mp, este înscris în proprietatea Oraşului Alba Iulia.

Este împărţit în 2 parcele: în stânga cea a eroilor români cu 17 terase , 173 de morminte şi un monument, în dreapta cea a eroilor ruşi cu 9 terase, 110 morminte şi un monument funerar.

În partea superioară, în dreptul parcelei veteranilor se mai găsesc 164 de morminte și un monument.

Situația actuală:

Monumentele funerare sunt afectate de infiltraţiile de apă , iar plăcile care le îmbracă prezintă fisuri şi au tendinţa de a se detaşa,
Majoritatea crucilor sunt înclinate, ciobite sau sparte, fără fundaţie
Înscrisurile de pe cruci nu sunt vizibile
În dreptul parcelei veteranilor lipsesc aleile amenajate, iar, cele existente sunt denivelate sau cu dale sparte

Necesitatea achiziţiei execuţiei lucrărilor de renovare

Cimitirul Eroilor a fost amenajat, după al Doilea Război Mondial, în majoritate cu morminte de soldaţi români şi sovietici care au murit luptând pentru libertate, credinţă, întregirea neamului şi a teritoriului naţional.

Cinstindu-ne înaintaşii, făcând cunoscute faptele şi jerfa lor în slujba patriei, ne respectăm actele istorice şi pe făptuitorii lor. îngrijirea locurilor în care aceştia îşi dorm somnul de veci, constituie nu numai un gest de recunoştinţă, dar şi o operă de educaţie şi cultură pentru generaţiile viitoare.

Conform prevederilor din Legea 379/2003 – cu privire la regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, art. 37 – Consiliile Locale ale oraşelor au atribuţia de a asigura protejarea mormintelor şi operelor comemorative de război situate pe raza lor teritorială.

Descrierea lucrărilor

Având în vedere că majoritate crucilor de pe mormintele eroilor români sunt înclinate, deteriorate sau rupte, acestea se propun să se înlocuiască – 337 bucăți. Noile cruci se vor executa din beton clasa C20/25 aimat cu oţel beton cu diametrele de B500C 0 8-0 10 şi B500C 0 12 -0 14 şi se vor fixa în grinzi din beton armat, îngropate în pământ.

Pentru a realiza o liniaritate, se va demonta câte un rând de cruci, se va săpa un şanţ pe toată lungimea, se toarnă beton de egalizare clasa C8/10, se cofrează, se montează armătura cu diametrele de B500C 0 8-0 10 şi B500C 0 12 -0 14 şi se va turna beton clasa C20/25 realizând o grindă continuă cu dimensiunile 600 mm x 300 mm . Se vor executa în cuzinete tip pahar cu monolitizare. Pe grinda de beton se vor fixa crucile noi executate din beton armat, apoi se va turna la baza lor câte o centură de beton pe toate cele 4 laturi pentru fixare suplimentară. Peste aceste laturi se va completa cu marmură decorativă naturală spartă pe o adâncime de 10 cm până la nivelul solului, pe o suprafaţă de 300 mm x 300 mm.

Se va repeta procedura pentru fiecare rând de morminte.

Dimensiunea maximă a crucilor este 1515 mm x 450mm xlOO mm, din care vizibil 1115 mm. Crucile se vor vopsi în culoare albă.

Se vor fixa pe fiecare cruce plăcuţe din marmură pe care se vor inscripţiona datele de identificare a soldatului îngropat. Dimensiunea plăcilor va fi de 180 mm x 220 mm. Fontul scrisului este Nottingham Bold.

Se va delimita zona de morminte prin bordura realizată din beton armat pe o lungime de aprox. 85 ml.

Se va confecţiona şi amplasa un panou informativ din plexiglas cu suport din ţeavă inox fixat în beton, care să cuprindă schiţa de amplasare a mormintelor, numele şi prenumele eroilor în ordine alfabetică, cu rândul şi numărul de mormânt unde este înmormântat. La capătul fiecărui rând se va amplasa câte o plăcuţă din plexiglas cu suport din ţeavă de inox cu numărul rândului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a decedat la 76 de Ani pe patul de spital. S-a luptat cu o tumoră pe creier

Bera Larisa

Publicat

în

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a decedat la 76 de Ani pe patul de spital. S-a luptat cu o tumoră pe creier Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci (76 de ani), a murit pe patul de spital. El era internat de aproape o lună de zile în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea